Előszó

2010. december 22., szerda

Ostyakép felhelyezése a tortára– Placing wafer on the Cake

Placing wafer on the Cake

Hagyományos módon burkoljuk le a tortát. Vigyázzunk, hogy ne legyen légbuborékos, középről kifelé haladva körkörösen simogassuk ki a marcipán alól a levegőt. Ha mégis maradna légbuborék, kis lyukat szúrjunk a marcipánon és azon keresztül tereljük ki a levegőt. Ezt a tortának egy olyan pontján tegyük, ahová biztosan teszünk majd takarást.
Cover the cake in a regular method. Take care of the bubbles, from the middle to outside smoothing the air from under  the marzipan with concentrical movements. If there is still air there, do a small hole on the marizpan and press the air on this. Do this on a place on the cake where you will create any coverage later.











Egy papírlapra helyezzünk hidegzselét. Majd kenjük szét vékonyan.
Place some cold jelly on a papersheet. Than greased it thinly.












A szétkent zselére, buborékmentesen helyezzük rá az ostyaképet
Majd az ostya felületét is vékonyan kenjük át hidegzselével. Fontos, hogy minél kevesebb mozdulattal tegyük ezt, mert az ételfesték feloldódhat az ostya felületén és könnyen elmaszatolhatjuk azt. Ezért ehhez a művelethez soha ne használjunk ecsetet.
Place the waffer on the greased jelly with no bubbles.
Now grease the surface of the waffer with the cold jelly. Its important to do this with the lesser movement, because the food-colouring can dissolve on the surface of the waffer and mess it easily. Thus never use brush for this procedure.

Válasszuk le az ostyát a papírról, mint egy matricát és helyezzük a torta közepére úgy, hogy a torta széléből még kb 1 cm kimaradjon az ostya körűl. Majd utoljára simítsuk el az ostya felületét, hogy biztosan ne maradjon alatta levegő, mert akkor felhólyagosodik a kép.
 
Remove the waffer from the papersheet like a jig and place on the middlecentre of the cake and leave around 1cm on the cakeside around the waffer. Than smooth the surface of the waffer and make sure there is no air under, otherwise our picture become blister.












Készítsünk marcipánszegélyt. Erre azért van szükség, nehogy felpöndörödjön az ostya széle. Nyújtsunk ki marcipánt, lehetőség szerint mintázzuk meg. Vágjunk ki megfelelő vastagságú csíkokat, amit ízlésünk szerint tovább mintázhatunk. Akinek nincsen ilyen eszköze, használjon bármit, mondjuk filckupakot. Lényeg, hogy mintázva legyen valahogy. A kapott csíkokat óvatosan tekerjük fel.
 Prapare trimmings from marzipan. This is need not the side of the waffer coming off. Draw the marzipan and pattern it. Cut the required lines what we can decorate more. If you dont have the proper equpiment, you can easily use a top of a felt. Just make pattern somehow. Roll up the lines.











A készített marcipánszegélyt gurítsuk körbe a tortán úgy, hogy fedje az ostyát és a marcipánt is. Az utóbbi részt vékonyan kenjük le vízzel, hogy a marcipánszegély odatapadjon. Javaslom a torta oldalát is ugyanilyen szegéllyel díszíteni. Itt arra kell figyelnünk, hogy a szegély illesztése a torta hátulsó felére kerüljön. Hiszen ha szemből nézzük a tortát, akkor nem is látszik az illesztés. Az ilyen apróságokra mindig figyeljünk.
Roll around these trimmings marzipans on the cake that it should cover the waffer and the marzipan. Slush with water the rest part to save the trimmings from adherence. I suggest to decorate the side of the cake with the same trimmings. Here we need to care about that the trimming should go the the back side of the cake. Because if we see the cake from the front the joint will not even show. Always care about this type of details.


Ha tetszett nézd meg, hogy hogyan működik a tortanyomtató gép!

12 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó, hogy így lefotóztad és leírtad. nagyon szép a burkolás!!! Gratulálok! annyira ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    Igyekszem minél több ilyen tartalmat összehozni.

    VálaszTörlés
  3. Hüüüüü de szép lett!Soha nem tudtam mitöl fényes a torta!A festék elmosodik ha szintelen zselét megdermesztek a tortaformába és azt ugy teszem rá?

    VálaszTörlés
  4. A hideg zselé alatt a lehűtött zselét érted? Az így előkészített ostya mennyivel előbb helyezhető fel? Nem ázik el? Köszönöm a választ
    Sziszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sziszi!
      A hideg zselé nem egyenlő a lehűtött tükörzselével. Ez egy hidegen kenhető anyag. Tulajdon képen cukros víz almapektinnel zselésítve.

      Törlés
  5. Kedves Vilmos !
    Köszönöm a választ. Szeretném megkérdezni hol lehet beszerezni?
    Sziszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sziszi!
      Ezt inkább cukrásznagykerekben lehet beszerezni. Házi használatra készíthetjük a pektines verziót, de működik mézzel is.

      Törlés
  6. Kedves Vilmos!
    Első sorban fogadd gratulációmat, munkádhoz, nagy csodálód vagyok!
    A zselével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy miután rákentem az ostyára marad az a ragacsos állaga? szóval a hűtőben esetleg megdermed? Nem dolgoztam még ezzel most esik át nálam a keresztségen! Ja és én tejszínes felületre rakom, így is tegyek az ostya alá is zselét? Köszönöm válaszod előre is! Elvira

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elvira!
      Közvetlenül tejszínes felületre nem szabad tenni az ostyát mert el fog ázni. Mindenképpen legyen alatta marcipán, vagy csokilap. A hídégzselé nem fog megkötni. Marad ragacsnak.

      Törlés
  7. Kedves Vilmos!
    Sajnos nekem sincs hidegzselém, a nagykerből pedig már nem fog megérkezni.
    Üveg formájú torta a feladat, annak a címkéje készül ostyaképből.
    2 kérdésem lenne:
    1.) hidegzselé helyett tamit használhatnék: tudnál adni receptet hozzá?
    2.) nem sík felületen is meg fog tapadni az ostya?

    Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdv. Zsofesz :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Vilmos!
    Tartottam az ostyalap felrakásától, hogy a képet szét kenem rajta. ( Sajnos már jártam úgy )
    A módszer amit leírtál rém egyszerű volt.
    Örömömre sikerült! Köszönöm :-)
    Üdvözlettel: Dya

    VálaszTörlés