Előszó

2011. január 18., kedd

Tortadíszítő tanfolyam

Tortadíszítési alapok

Január 26.-án kerek dísztortát készítünk sacher tortából.
Valamint megtekinthetnek egy formatorta bemutatót. Melynek keretein belül egy lófej tortát fogok elkészíteni, itt elleshető a torta betöltése, faragása, marcipánnal való leburkolása és airbrush technikával történő megfestése.

Lépései

Sachertorta megsütése az általam ismert legjobb recept alapján 23 cm átmérőjű kerek formában. Elsajátíthatóak az alapvető trükkök, amik egy ilyen piskóta elkészítésénél nélkülözhetetlenek. Mint például, mitől esik össze a piskóta, milyen keményre kell felverni a tojásfehérjét, hogyan ellenőrizzük, hogy átsült-e a piskóta. 

Torta betöltése forró baracklekvárral.

Burkolás marcipánnal. Megtanulható, hogyan bánjunk a marcipánnal, hogy az meg is hálálja nekünk és szép legyen a végeredmény.

Díszítés. A leburkolt torta díszítése tetszés szerint történik, ehhez mutatok példákat, mint marcipán virág, és figurakészítés. Természetesen az egyéni ötletek kivitelezésében is segítek.

Formatorta bemutató. A bemutató a pihenőidőkben történik (míg a torta megsül, illetve a hűtőben megdermed). Ez a tanfolyam legérdekesebb része, hiszen ekkor leshetők el a legérdekesebb technikák. 
Természetesen a készített tortát mindenki hazaviheti.
Jelentkezni: http://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/

12 megjegyzés:

  1. Jaj de kár hogy ilyen messze lakom:(

    VálaszTörlés
  2. szia
    szokott ilyen tanfolyam lenni máskor is?
    mert ez úgy túl hirtelen jött...

    hány órás tanfolyam?

    VálaszTörlés
  3. Szia biii!

    Lesz még tanfolyam, de a mostanira is tudsz még jelentkezni. Három órásra van tervezve, de ha tovább kell maradnunk az sem baj.

    VálaszTörlés
  4. Szia Vilmos! Krickytől vetődtem ide és nagyon örülök az oldaladnak! Nagyon szép dolgokat alkotsz, ami kellemetlen, hogy az 5 éves lányom itt lesi a monitort és minden egyes tortánál jelzi, hogy "ilyet ő is kér". :) Jaaaa! :))

    A tanfolyammal kapcsolatban kérdezlek. Sajnos a mairól már lemaradtam, bár ha hamarabb tudok róla, akkor még 150km-ről is felutaztam volna. Jelezd majd kérlek máskor is időben, ha lesz ilyen! Köszi! És még annyi érdekelne, hogy ez a tanfolyam mennyibe kerül, mit kell vinni vagy mit érdemes? Csak lelkes amatőr vagyok, de szeretnék tanulni.

    További szép munkákat és ezután jövök rendszeresen.

    VálaszTörlés
  5. szia
    sajnos én is csak hétfőn láttam, hogy lesz szerdán tanfolyam és már nem tudtam megoldani, hogy valaki vigyázzon a gyerekere...

    nekem is ez lett volna a következő kérdés, hogy mikor lesz megint tanfolyam, és annak is ugyanez a témája? mert ez az összeállitás nekem igy pont kellett volna.. ezek érdekeltek volna..

    vannak még kérdéseim: találtam egy receptet az index torás fórumon, aki cukrász az irta, piskóta recept, szerinted ez igy jó -e, te is ilyen módon készited-e:

    "Szóval először is eldöntöd, hogy karikát sütsz, vagy lapokat. Ha lapot, akkor mehet az 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 dkg cukor (lsd 1 púpozott ek). Ha karikát, akkor lisztből 2,5 dkg kell tojásonként, ezt vagy kimérlegeled, vagy saccperkábé átváltod púpozott evőkanálra :) A tojás sárgáját a cukor (szemre kb) 1/3-ával fehéredésig kevered, a fehérjéket elkezded felverni, és fokozatosan hozzáadod a maradék cukrot. Nem egyszerre, hanem ahogy habosodik, egy része, aztán kevered kicsit, megint, stb, azért nagyon elaprózni sem kell :) kemény habot versz. Sárgáját beleöntöd a fehérjehabba, és hatalmas nagy, belülről kifelé mozdulatokkal, fakanállal beleforgatod nagyjából, hozzászitálod a lisztet, ezt is óvatosan beleforgatod (a legjobb, ha belülről kifelé mozdulattal forgatod a cuccot, és közben a másik kezeddel forgatod a tálat, irtó hamar be lehet dolgozni). Az előkészített formába beleöntöd (formának csak az alját kenjük, vagy tegyünk rá sütőpapírt), elegyengeted, egyes iskolák szerint kihúzod a széléig kvázi homorúvá téve a tésztát, mindegy. Ha lapot sütsz, sütőpapírra kikened kb fél centi vastagon. 160-180 fokra előmelegített sütőbe tolod, ha lapot sütsz, rácsukod az ajtót, mert neki mindegy, ha szép színe van, kész, kiveszed. Ha karikát, akkor kitámasztod egy fakanállal az ajtót (vagy ha király sütőd van, akkor megáll magától is résnyire :) ). Szépen megsütöd, nem tűpróbázol, hanem megnyomogatod óvatosan a tetejét, ha jól hallhatóan "recseg", és visszaugrik, akkor kész. Kiveszed, ha lap, alávágsz, ha karika, lelisztezed vékonyan a tetejét, és felfordítva egy rácson hagyod langyosra (vagy teljesen, ahogy a napirend engedi) hűlni. Kivágod a formából, és kész. (Ha alj nélküli karikában sütöd, akkor sütőpapír a karika alá, és a papírral együtt fordítod fel, csak akkor húzod le róla, ha már kihűlt.)"

    köszi
    ildi

    VálaszTörlés
  6. Tare mi-as dori sa particip si eu la astfel de cursuri dar cum la Galati nu am auzit de asa ceva nu-mi ramane decat sa trag cu ochiul pe blogul tau sa mai invat cate ceva

    VálaszTörlés
  7. Szuper az oldal!! Koszonom!!!
    Nagy kàr, hogy olyan messzi van a tanfolyam, szivesen részt vennék................... Udv Kata

    VálaszTörlés
  8. Először is hadd gratuláljak a gyönyörű tortákhoz, én is szeretek sütni csak a díszítés még igazából nem nagyon sikeredik. Az egyik ismerősöm volt egy torta díszítő tanfolyamon de azt nem tudom melyiken ,ő két napot volt és a nyomózsák használatától egészen a marcipán díszítésig mindent megtanult.A kérdésem hogy ez az oldal ahol lehet ilyenre jelentkezni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!
      Kétlem, hogy létezne olyan tanfolyam vagy intézmény ahol két nap alatt mindent meg lehetne tanulni. Esetleg megmutatni az alapokat, aztán sok gyakorlással továbbfejlődni. Sokszor hittem már azt magamról, hogy már mindent tudok, aztán mégis találkoztam új dolgokkal, és ez így megy már 19 éve. De azt is megtanultam, hogy aki azt gondolja magáról, hogy már mindent tud, annak még sok tanulnivalója van. Az általam tartott aktuális tanfolyamokat az alábbi elérési úton tekintheted meg:
      http://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/
      Üdv: Farkas Vilmos

      Törlés
    2. Köszönöm hogy válaszoltál a kérdésemre!!!Megkeresem az oldalt, További sikereket kívánok!!!

      Törlés
  9. Kedves Vilmos!

    Balogh Zsolt vagyok Tiszaszőlsről, cukrász tanuló vagyok. Márciusban lesz egy cukrász verseny amin indulni szeretnék, csak hogy nem tudom hogy milyen tortával induljak.
    1. Tortadíszítés
    2. Artisztika
    Arra szeretném kérni, hogy 3D-s, térbeli tortákat milyeneket lehet késtíteni, 20 szeletes, minden ehető legyen, lehet több szintes is viszont tartó állványok nem lehetnek benne, alkalmi (pl.: esküvő, születésnep, névnap, keresztelő stb.) Nagyon kérem hogy ha tud segíteni akkor megköszönném. Itt az e-mail címem: curik1994@citromail.hu

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés