Előszó

2011. május 31., kedd

2011. május 27., péntek

Torta készítő tanfolyam


Július 6.-án charlotte tortát fogunk készíteni. Erre az egy süteményre fogunk koncentrálni, viszont kívül és belül is precízen ki fogjuk dolgozni. Ehhez meg fogjuk tanulni az egyenletes, apró mintájú piskótatekercs elkészítését. Három különböző krémet készítünk, melyeket egy apró csavarral fogunk a tortába tölteni. Természetesen az elkészült 10 szeletes tortát mindenki hazaviheti. 
JELENTKEZÉS
 Még nincs teljesen kész...

2011. május 26., csütörtök

Gyors tányérdesszert

Gyorsan elkészíthető tányérdesszert, hirtelen beesett nagyobb vendégsereg számára.










12 személyre

Piskóta tekercs

Hozzávalók:

4 db tojás kettéválasztva
4 púpozott evőkanál kristálycukor (80 g)
4 púpozott evőkanál liszt (80 g)
200-250 g forró baracklekvár
Sütőpapír

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 200 C-fokra.
Készítsük elő a legnagyobb tepsinket, vágjunk a teljes felületére sütőpapírt.
A tojás fehérjét a cukorral verjük nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a tojássárgáját.
Forgassuk bele a lisztet.
Négyzet alakban kenjük szét a sütőpapíron.
Süssük ki kb. 12 perc alatt. Ne szárítsuk ki.
Kisülés után enyhén lisztezzük a felületét és fordítsuk rá egy másik sütőpapírra.(Tipp: ha nem lett tökéletesen egyenletes a piskóta felülete ilyenkor, még forrón kicsit nyújtófázzuk meg)
Forraljuk fel a baracklekvárt.(Tipp: ha túl hígnak találjuk, adjunk hozzá még cukrot)
Ha a piskóta már langyosra hűlt, válasszuk le a sütőpapírt és a tépett oldalát kenjük meg a forró lekvárral. Majd tekerjük fel és szorosan csavarjuk a sütőpapírba. Hűtőben pihentessük 10 percet.(Tipp: Ha a piskóta széle szárazabb lett, akkor azt vágjuk le és keresztbe helyezzük a lap szélére, így feltekeréskor a piskótatekercs közepére fog kerülni.)

A leggyorsabb csokoládéhab

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalommal)
175 g tejföl (1 kis pohár, 20% zsírtartalommal)

Elkészítés
A csokoládét óvatosan olvasszuk fel mikrohullámú sütőben, és habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a tejfölt. ( Tipp: Ízlés szerint édesíthetjük plusz porcukorral, majd tölthetjük desszertbe, vagy akár tortába is)

A tányérdesszert tálalása:

Egy kevés lekvárt csöppentsünk a tányérra és fésűkártyával vagy villával húzzunk csíkokat belőle.
A piskóta roládból vágjunk vékony szeleteket, és helyezzük a tányér közepére.
A csokoládéhabból formázzunk rá két vizes kanállal galuskát, vagy nyomózsákból félgömböt.

Könnyű, látványos és olcsó. Elkészítési idő 25-30 perc.

2011. május 19., csütörtök

Tortadíszítő tanfolyam

A következő tortadíszítő tanfolyam június 20.-án 17:00 órákkor kezdődik. 








Marcipángyümölcsöket készítünk indiánerfánkból. Amiket airbrush technikával fogunk élethűre varázsolni.
Természetesen nem marad el a formatorta bemutató sem. Ennek keretein belül Villám McQueen tortát fogok készíteni.

Az elkészült süteményeket természetesen mindenki hazaviheti.

2011. május 18., szerda

Fecskendő

Egy kedves olvasóm kérésére írok egy pár sort ehhez a régi munkámhoz.

A fecskendő tartályrésze maga a torta, pontosabban egy csokoládé rolád. A tűrészét készíthetjük tragantból, majd fújjuk, vagy fessük le ezüst lüszterrel. A dugattyút fehércsokoládéból készítettem. Ehhez a megolvasztott és letemperált fehércsokoládét kiöntöm egy fóliára kb. 3 mm vastagon. Figyeljük meg, hogy milyen kétdimenziós elemekből épül fel, ez a dugattyú. Ezeket az elemeket kell kivágnunk a megkötött fehércsokoládé lapból. Tehát szükség van egy nagyobb ellipszisre, egy nagyobb és két kisebb téglalapra, valamint egy az ellipszisnél kisebb körre. Ezeket az alkotóelemeket olvasztott fehércsokoládéval ragasszuk össze. Érdemes először papírból sablonokat készítenünk, majd azok segítségével kivágni a fehércsoki lapokat.   

2011. május 4., szerda

Próbasütés.


Végre otthon is megvan, Miele H5240 TITAN, és ma ki is próbáltam, illetve teszteltem. Lemértem, három és fél perc alatt fűtött fel 160 C-fokra, miközben kívülről a sütőajtó éppen hogy csak langyos volt. A hőeloszlás tökéletes meg se kellett forgatnom a piskótát.
A próbasütést 18 cm átmérőjű hagyományos piskótával végeztem.






Recept:
4 tojás kettéválasztva
80 g cukor
80 g liszt
A tojássárgáját kihabosítottam. Majd a tojás fehérjét is kihabosítottam az összes cukorral. Óvatosan összeforgattam ezt a két tojáshabot, végül lazán belekevertem a lisztet. 18 cm átmérőjű kerek tortaformába töltöttem és a piskóta masszát felhúztam a sütőkarika széléig, így homorú formát alakítottam ki.
160 C-fokon kezdtem sütni, de 10 perc után azt vettem észre, hogy ebben a sütőben alacsonyabb hőfok is elég így visszavettem 155 C-fokra. Így összesen 35 percig sütöttem.

Tökéletesen egyenletesre sült. Most pedig építek köré egy hozzá méltó konyhát, ugyanis a mai próbasütést a nappali közepén végeztem el.