Előszó

2012. április 27., péntek

Kétnapos figurálistorta készítő tanfolyam


Május 9-10 figurális tortát fogunk készíteni. Egészen pontosan egy mosolygós katicabogarat, kezekkel és lábakkal. Ezzel a figurával jól átvehetőek az alapok, így kezdőknek is ajánlom. Hogy legyen időnk alaposan kidolgozni a tortát, két napra osztottuk el a munkát. Az első napon. Lesütjük a piskótákat, elkészítjük a csoki krémet. Betöltjük a tortát, és ki is faragjuk. Valamint előkészítjük a marcipánt a másnapi munkára. Így a második napon már csak a díszítésre koncentrálhatunk. A tanfolyam közben, természetesen átbeszélhetjük az esetleges felmerülő kérdéseket. A második nap végére elsajátíthatjuk azokat az apró trükköket, ami megkülönböztet egymástól két figurális tortát. Technikákat leshetünk el, amikkel életre kelthetjük a munkáinkat. Az elkészült munkát természetesen mindenki hazaviheti. Fényképezni természetesen lehet.

2012. április 25., szerda

Vízilabdázó


Kb 15 cm magas marcipánfigurát kértek, ebben a pózban. Száradásra nem volt időm. Önmagában pedig nem áll meg az a vékony kar. Tehát valamilyen belső merevítésre volt szükségem, lehetőleg ehető anyagból. Karamell vázat húztam neki, ami végig fut a karjában, és a labdát is rá lehetett szúrni. A karamell másik végződése a testében van, ahol egy nagyobb keresztet alkot. Erre építettem rá a felsőtestet és a fejet. Kérés szerint a vízből kell kibújnia. Ezt úgy igyekeztem érzékeltetni, hogy körbenyomtam glazúrral és ecsettel megmintáztam.

Diótorta, Walnut cake


Recept egy 23 cm átmérőjű tortához

8 db tojás kettéválasztva
160 g nyírfacukor
130 g liszt
30 g finomra darált dió
Csipet fahéj
1 db narancs reszelt héja

A sárgáját fehéredésig habosra keverem a narancshéjjal. A fehérjét a nyírfacukorral nem túl kemény habbá verem, majd a két habot lazán összekeverem és óvatosan belekeverem a lisztet, a fahéjat és a diót. Betöltöm a tortakarikába és 160 C-fokos előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.

Diókrém

230 ml tej
250 g cukor
30 g kukoricakeményítő
1 vaníliarúd
150 g finomra darált dió (plusz a díszítéshez)

300 g vaj
100 g olvasztott fehércsokoládé

A keményítőt keverjük el egy kevés tejben, a többit tegyük fel forrni a vaníliával. Ha felforrt sűrítsük be a keményítővel, majd a főzőlapról levéve, keverjük el benne a nyírfacukrot és a diót. Ha lehűlt ez az alap akkor habosítsuk, ki a vajjal majd keverjük bele az olvasztott fehércsokoládét.

A kihűlt piskótát vágjuk háromfelé és töltsük be a krémmel. Ízlés szerint díszítsük.

Ide kattintva megtekintheted, egy másik kedvencemet, a karácsonyi csokoládétortát.

Walnut cake
Recipe for a 23cm diameter cake
Ingredients:


8 eggs separated into two
160 g of birch sugar
130g flour
30g finely chopped walnuts
Pinch of cinnamon
Zest of 1 orange


Mix the yolks till white colour foamy. Whip beating the white egg with birch sugar to not too hard foam then mix the two foam loosely and gently mix the flour, the cinnamon and the nuts into. Fill it in the cake-rings and bake it for 40-45 minutes in 160 C preheated oven.

Walnut cream
230 ml milk

Sugar 250 g
30 g maize starch
1 vanilla stick
150 g of finely chopped walnuts (extra for garnish)

300g butter
100g melted white chocolate

Mix the starch in some milk, the rest of the milk goes for boil with the vanilla. When it boiled make it dense with the starch then removed from the heat-plate stir the birch sugar and the walnut in it. When this base material cooled whip it with the butter and mix the white chocolate into it.
Cut the cooled cake into three pieces and fill it with the cream. Decorate as per your taste.

2012. április 20., péntek

Zsemle



Recept 8 db-hoz

Készítsünk kovászt

100 g liszt
70 ml langyos víz
8 g élesztő

A kovász összetevőit gyúrjuk össze, és letakarva érleljük 3 órát.

100 g tönkölybúzaliszt
300 g finomliszt
8 g só
8 g cukor
8 g élesztő (friss)
½ citrom leve
230 ml víz

A megérett kovászt, és az összetevőket gyúrjuk össze, és fél óráig pihentessük. Majd gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük. Ezután osszuk nyolc egyenlő részre és gömbölyítsük fel. Kelesszük 40 percig gőzös légtérben 35-40 C-fokban. Sütés előtt érdemes a felületét vízzel lespriccelni, ehhez használjunk virágpermetezőt. Majd süssük 250 C-fokon 15 percig. Amint kivettük a sütőből rögtön spricceljük le kevés vízzel újra, vigyázzunk, nehogy eláztassuk.


2012. április 19., csütörtök

Kifli


Recept 6 db-hoz

200 g liszt
100 g tönkölybúzaliszt
150 ml tej
30 ml étolaj
16 g friss élesztő
2,5 g (kiskanál) kristálycukor
5 g só
Fél citrom leve

Az összetevőket tegyük egy tálba vagy a dagasztóedénybe, vigyázzunk, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a citromlével. Gyúrjuk össze a tésztát és dagasszuk 20 percig. Majd takarjuk le, és hagyjuk érni a tésztát 40 percig. Osszuk a tésztát 6 részre, és gömbölyítsük, fel ezután hagyjuk pihenni 10 percet szintén letakarva. Ezután nyújtsuk ovális formákra a tésztákat, és sodorjuk fel. Tegyük tepsire és gőzös légtérben kelesszük 35-40 percet. Süssük gőzös légtérben 250 C-fokon 15 percig.

2012. április 18., szerda

Hogyan készültek a minták, a torták oldalán?























A legfelső faerezet mintájúhoz, szükség van egy eszközre.
 
El kell készítenünk a torta palástját egy vastagabb fóliából. Mint az írásvetítő fólia. Erre öntjük az étcsokoládét és azt megmintázzuk a fenti eszközzel, majd áthúzzuk fehér csokival. Elkészült a minta, most ebből ki kell alakítani a hengeres formát, ehhez helyezzük a megdíszített fóliát a tortagyűrűbe, természetesen úgy hogy a fólia kívül legyen. Végül ebbe töltsük bele a tortát.

A csíkoshoz szintén fóliára van szükségünk. Öntsünk rá olvasztott étcsokoládét és húzzuk meg fésűkártyával. Így kapunk csíkokat a fóliára, ezt kenjük meg fehércsokoládéval, majd a fóliával együtt helyezzük a tortagyűrűbe, ahogy a fentiekben is tettük. A tortát pedig szintén ebbe töltsük


A pöttyös viszont nem csokoládé, hanem piskóta. Ehhez is használtak sablont a készítők. Szükség van egy akkora lapra. mint a torta palástja. Ezen a lapon kell kivágnunk azokat a lyukakat vagy mintákat, amit a piskótára szeretnénk varázsolni. Az elkészített sablont helyezzük a sütőpapírra, majd a lyukakba kenjünk kakaós piskótát vékonyan. Vegyük le a sablont, így kapunk egy mintás sütőpapírt. Kenjük meg fehér piskótával. Miután kisütöttük, szintén helyezzük tortagyűrűbe és töltsük bele a tortát.



2012. április 12., csütörtök

Zilatortaforma bemutató

 Mint minden alkalommal, most is igyekszünk bemutatni legújabb ötleteinket, és az alapvető tudnivalókat a forma használatával kapcsolatban. 



 








Élő receptbemutatóval, technikai fogásokkal és díszítési ötletekkel készülünk, a legújabb alkalomra is.  
 










A rendezvény részvételi díja 1000 Ft, ez magában tartalmazza a bemutatón kívül, a háromfogásos vacsora árát, valamint 10 % vásárlási kedvezményre jogosít. Ezen kívül a belépődíj ára teljes egészében levásárolható, zilatortaforma vásárlása esetén, a rendezvény ideje alatt. 

Természetesen lehetőség van cukrászati kérdések megvitatására is. Észrevételeink szerint mindig könnyebb a tanulás, ha van ott valaki, aki személyesen elmagyarázhatja és megmutathatja, azt, ami esetleg otthon nem sikerül. Tehát, had hívjam meg önöket, egy cukrászati műsorral egybekötött vacsorára! Ahol betekintést nyerhet a zilatortaforma végtelen felhasználási lehetőségeibe.

2012. április 9., hétfő

Tiramisu


Recept egy 19x30 cm-es jénai edényhez.

5 db egész tojás
5 evőkanál kristálycukor
500 g mascarpone
Kávé
50 ml Amaretto likőr
Babapiskóta

Az egész tojásokat a cukorral folyamatos kevergetés mellett csípősen forróra hevítem (max. 85 fok). Majd erős habot verek belőle. A hab ¼ részével fellazítom a mascarponét, majd a többi tojáshabot is óvatosan hozzákeverem. Készíthetem jénai tálban, ilyenkor egy réteg kávés likőrbe áztatott piskóta és egy réteg krém, majd még egy réteg áztatott piskóta és még egy réteg krém. A tetejét kakaóporral megszórjuk. 12 órát pihentetjük hűtőben felszolgálás előtt. Illetve összeállíthatjuk adagonként kehelyben, vagy csokoládé kehelyben.