Előszó

2013. április 14., vasárnap

Mákos csiga


Recept kb. 34 db-hoz

100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
240 g liszt
50 g nádcukor
35 g olvasztott kakaóvaj( plusz a lekenéshez)
1 egész tojás
4 g
15 g friss élesztő
180 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja








Az összetevőkből gyúrjunk lágy selymes tésztát. Majd légmentesen letakarva érleljük 1 órán keresztül.

Máktöltelék:

60 g daráltmák
80 g nádcukor
Ízlés szerint őrölt fahéj, reszelt citromhéj, reszelt narancshéj

A megérett tésztát nyújtsuk ki lisztezett asztalon kb. 4 mm vékonyra, négyzet alakúra. Majd kenjük meg olvasztott kakaóvajjal. Terítsük szét rajta a bekevert máktölteléket.









Majd kissé fröcsköljük meg kakaóvajjal, végül tekerjük fel, és vágjuk fel kb. 2 cm vékony szeletekre. Pakoljuk szilionos sütőpapírral fedett tepsire.









Párás meleg helyen kelesszük 30 percig, majd 210 fokon süssük 8-10 percig. Miután kivettük a sütőből, kenjük le forró lekvárral. Végül köszönjük meg, a gyerekeknek a segítséget.

2013. április 4., csütörtök

Sokadik repülős torta


Omlós-tészták tanfolyam

Az omlós-tészták elég tág fogalom a cukrász szakmában. Ezen az estén a gyúrt omlósokat fogjuk egy kicsit kivesézni. Megtanuljuk, hogy mitől is ilyen porhanyós a szerkezete és mire kell nagyon ügyelnünk az elkészítésénél. Többféle tésztát fogunk elkészíteni, és sokféle süteményt. Bizony ez is egy olyan tanfolyam lesz, amikor mindenki egy picit mást készít hasonló témakörből. A végén pedig lesz sokféle süteményünk, amit testvériesen szétosztunk, hogy mindenki hazavihesse. Készítünk tehát, pozsonyi kiflit, Graham linzert, egyszerű habos túrós süteményt szép gyümölcsökkel, gyümölcs kosarakat, és nagyon finom islert is. Az este folyamán készítünk még egy egyszerű vacsorát is. Ezért ha valamilyen ételallergiája van kérem jelentkezéskor jelezze.

2013. április 3., szerda

Micimackó


Sajtos Croissant


Recept kb. 24 db-hoz

Tésztarész

375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj

Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.

Vajrész

300 g hideg  vaj
60 g liszt

Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.

A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra(úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalap formára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát négy függőleges vonallal. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk( mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalap formára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. ( Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.

Opel astra coupe


Tepertős szilvás papucs



Recept kb. 20 db-hoz 

500 g liszt
300 g darált tepertő
120 g zsír
1 db egész tojás
20 g
10 g őrölt bors
20 g élesztő
200 ml víz

Darált aszalt szilva
Baracklekvár


Az összetevőket gyúrjuk simára, majd letakarva hűtőben pihentessük fél órát, vagy akár egész éjjel. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vékonyra és vágjuk fel 6*6 cm es négyzetekre. Tojásozzuk meg a felületét. Töltsük meg átlósan a szilvával. És hajtsuk rá a két sarkát. Kelesszük 40 C-fokon 20 percig. Majd 230 C-fokon süssük 15 percig. Amint kivettük a sütőből kenjük le forró baracklekvárral.

2013. április 2., kedd

Formatorta tanfolyam, valamint ismerkedés az airbrush technikával


Formatorta készítő tanfolyam, valamint ismerkedés az airbrush technikával.
Ezen a napon egy bakancs formájú tortát fogunk készíteni. Amikor először készítettem ezt a tortát, roppant nagy sikere volt. Akik látták a kész munkát, nem is sejtették milyen egyszerű elkészíteni. Csak ismerni kell hozzá néhány alapvető, trükköt. Ezeket szeretném nektek bemutatni ezen a tanfolyamon, hogy aztán más torták elkészítésénél is fel tudjátok használni a megszerzett tapasztalatot. Tehát, minden résztvevő kap egy betöltött csokitortát, amiből kifaragja a megfelelő formát, majd leburkolja, megdíszíti, illetve megfesti airbrush technikával. Természetesen mindent mutatni fogok, és folyamatosan a segítségetekre leszek. Az elkészült tortákat, pedig mindenki hazaviheti. Gyertek tanuljunk együtt! 

Időpont: 2013.ápr.23. 15.30
Időtartam: 4óra
Helyszín: Szeged
Ár: 15.000Ft

Jelentkezés: 30/5406918


2013. április 1., hétfő

Yamaha Virago


Élesztő nélküli zsemle


Recept 16 db-hoz

400 g finomliszt
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
48 g
260 g kefir
280-290 ml langyos víz
80 g nádcukor
4 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál Oliva olaj
Ízlés szerint pirított olajos magvak.

Az összetevőkből gyúrjunk közepesen lágy, sima tésztát. Ha szükséges adjunk hozzá még folyadékot, vagy lisztet. Amint összeállt a tészta, osszuk 16 részre, gömbölyítsük fel, és helyezzük sütőlemezre, a tetejét vagdaljuk be, majd rögtön süthetjük is. Tehát érlelni, keleszteni, pihentetni nem szükséges. Előmelegített gőzös sütőben 220 C-fokon 16-18 percig( sütőnként változhat). Ha nincs gőzös sütőnk, helyezzünk a sütő aljába egy tepsit kevés vízzel. 

50 kalocsai


Sokmagos zsemle


Recept kb 22 db zsömléhez

300 g rétesliszt
1000 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
40 g élesztő
60 g
60 g vaj
710 ml tej
1 egész tojás
Magvak( szezám, len, napraforgó…stb)

Az összetevőket gyúrjuk simára és 40 percig érleljük, meleg párás helyen. Ezután osszuk 100 g-os darabokra, majd slejfoljunk zsemléket belőle. Mártsuk vízbe, majd magvakba. Kelesszük 45 percig, majd gőzős sütőben süssük 13-14 percig 220 fokon.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket