Előszó

2013. június 7., péntek

Visszajelzés az oviból

Fruzsi lányom elballagott az oviból. Ilyesmit nem szoktam megosztani, a blogomon, de mivel megkértek az ovonénik, hogy süssek egy tortát az alkalomra, gondoltam megmutatóm hogyan fogadták.

Az ünnepség tüneményes volt, a szokásos menettel. A lurkók verseltek, daloltak, az anyukák könnyeztek, az apukák fotóztak.
Természetesen a virág halom sem maradhatott el.  

A felnőttekkel volt egy kis „szóban sütés”.
Összeült a szókimondó zsűri asztal. Kicsit izgultam.

De azt hiszem ezek a képek mindent igazolnak. Egy morzsa sem maradt a tányérokon, na jó néhol a szülők besegítettek. A tejszínes csokitorta  receptje itt elérhető. 

2013. június 6., csütörtök

Tejszínes csoki torta

A picilányom óvodai ballagására készítettem ezt a tortát. Mivel sokan lesznek, egy 30 cm átmérőjű piskótát sütöttem. Egyszerű receptet készítettem, amit már sokszor elsütöttem, de mindenki szereti.

Recept egy 30 cm átmérőjű tortához

Krém

1 liter állati tejszínhab( nem főzőtejszín)
500 g csokoládé( Ét, fehér, vagy tej csoki, mindegyikkel működik. Étcsokoládé esetében ízlés szerint adagoljunk hozzá 100-200 g porcukrot.)
1 vaníliarúd kikapart belseje

A tejszínt a vaníliarúddal felforraljuk, majd elkeverjük benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt tegyük hűtőbe, míg teljesen hidegre nem hűl. Akár egy nappal előre is elkészíthetjük. Amíg lehűl készítsük el a piskótát.

Piskóta

12 db tojás kettéválasztva
240 g nádcukor
200 g liszt
40 g Graham liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje

A két lisztet összekeverem. A tojás sárgáját a vaníliával habosra keverem. A tojás fehérjét a nádcukorral nem túl kemény habbá verem. Majd lazán elkeverem a sárgájával, végül beleforgatom a lisztet. A piskótákkészítéséről bővebben itt olvashattok. Töltsük az előkészített tortaformába és süssük előmelegített sütőben 50-60 percig 160 C-fokon. Ha kihűlt a piskóta vágjuk háromba.

A lehűlt krémet lassú fokozaton habosítsuk ki, majd töltsük a tortába. Ízlés szerint szórhatunk a rétegek közé apróra vágott gyümölcsöket.

A díszítéshez kihabosítottam 400 ml tejszínt, és csillagcsöves nyomózsákkal felhaboztam a tetejét, illetve használtam egy kis friss gyümölcsöt.

Űrrepülő torta


2013. június 3., hétfő

Gyümölcsparfé videórecept


Gyümölcs parfé


3 db egész tojás
4 db tojássárgája
120 g cukor
500 g állati tejszínhab
300 g áfonya
300 g ribizli


Elkészítés

Az egész tojást és a tojássárgáját a cukorral folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük (max 85 C- fok), majd kihűlésig habbá verjük. Elkeverjük a felvert tejszínhabbal majd ezt a bekevert habot két részre osztjuk, az egyik részt turmixszolt áfonyával, a másik részt turmixszolt ribizlivel ízesítjük. Kívánt formába rétegezve töltjük, majd mélyhűtőben dermesztjük.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé


A tejszínt fel forraljuk, majd simára keverjük benne a csokoládét. Langyosan öntjük a parféra.

Shrek torta


2013. június 2., vasárnap

Újragondolt macaron tanfolyam

Az eredeti macaron recept, nem kifejezetten őrölt mandulával, hanem különböző olajos magvakkal készült. Ezen az estén az alaprecepten kívűl, kipróbálunk néhány megbolondított verziót. A tésztáját és a töltelékeket illetően is, új recepteket fogunk kipróbálni. Az este folyamán készítünk még egy könnyű vacsorát is, ezért ha valamilyen ételallergiája van kérjük jelentkezéskor jelezze. Az elkészült süteményeket természetesen mindenki hazaviheti. Belépőjét ONLINE is megveheti.