Előszó

2013. október 28., hétfő

Kekszdíszítő tanfolyam

A tanfolyamon résztvevők elsajátíthatják, hogyan lehet habzsákkal kekszeket díszíteni, milyen a megfelelő állagú glazúr illetve „íróka” A glazúr megfelelő színezése. Az itt megszerzett tudás könnyen felhasználható a figurális és az esküvői torták díszítésekor, valamint a mézeskalácsok készítésekor. A tanfolyamhoz előképzettség nem szükséges. Természetesen az elkészített kekszek a tanfolyam után hazavihetőek.
Választható időpontok:
November 5 10:00-15:00
November 12 10:00-15:00
November 19 10:00-15:00

Helyszín:
MOM KULTURÁLIS KÖZPONT
1124 Budapest Csörsz u. 18
A tanfolyam díja 20.000 Ft, amely a helyszínen készpénzben történik.

Jelentkezni az info@desszertmester.hu e-mail címen.

2013. október 23., szerda

Gyros, zsebes pita


Recept 10 db-hoz

715 g liszt
460 ml langyos víz
20 g élesztő
5 g
Csipet cukor

Az összetevőkből gyúrjunk sima, közepesen lágy tésztát, majd letakarva egy órán át pihentessük. Osszuk kb. 120 g-os darabokra és gömbölyítsük fel. A kis gömböket 10-15 percig pihentessük letakarva, ezután nyújtsuk 0,5-1 cm vékonyra, majd helyezzük lisztezett felületre. Melegítsük elő a sütőt 260-280 C-fokra. A kinyújtott tésztákat tegyük a sütőrácsra, úgy hogy a tésztának az a fele kerüljön alulra a mi eddig felül volt. Kb. 2 percig süssük, míg fel nem púposodik, majd fordítsuk meg. Ne pirítsuk, maradjon fehér, mert hamar ki tud száradni. Miután kivettük a sütőből, takarjuk le konyharuhával.

2013. október 22., kedd

TV2 Mokka

Számomra a televíziónak van egy varázslatos világa. Főleg amikor nekem kell kivonulni valamelyik székházba, illetve stúdióba. Hozzáteszem, hogy mindig ez a nehezebb. Voltam már a Hírtévénél, anno a Dunatv családbarát magazinjában, tvpaprikás stúdióban, RTL híradoban, ATV, kispesti kábeltévében, fontam kalácsot Borbás Marcsival a Gasztroangyalban… illetve annak idején 2011-ben a kölestorta miatt kitudja hány csatornán.  Sokszor élőben, ami plusz izgalmat ad a dolognak. Ilyenkor egy nagyon komoly és illúzióromboló felkészülés előzi meg az egészet. Amivel inkább nem untatnék senkit.  De még mindig le tud nyűgözni a stúdiók világa, amikor kicsit be lehet lopózni a kulisszák mögé, és belepillantani a trükkökbe, és a csalásokba. Az olyan kis megoldásokba, ami egy tévénézőnek általában nem jut az eszébe. Valamint, hogy ilyenkor egy stábnak mennyire kemény munkát kell végeznie és, hogy erre tényleg nem képes mindenki.
Ma reggel a Mokkába kellett kivonulnom. A téma meghatározott volt, eklerfánk 6 percben. Ilyenkor tudni kell, hogy nem nagyon lehet túllépni az időkorlátot (egy picit azért megcsúsztam). De az időt, azt természetesen ki kell tölteni, viszont amibe belekezdtél azt jó, ha be is tudod fejezni. Tehát a tésztakészítés és a 25 perces sütés kizárva. Ezért ezt a részét otthon végeztem el. Maradt tehát egy kis kikészítő művelet fánktöltés és díszítés. Kellemes meglepetés volt, hogy összefutottam egy ismerős operatőrrel, akivel sokat szoktunk együtt dogozni. A felvétel idekattintva megtekinthető.   

2013. október 7., hétfő

Sajtos croissant

Recept kb. 24 db-hoz

Tésztarész

375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g só
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj

Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.

Vajrész

300 g hideg  vaj
60 g liszt

Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.

A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra (úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalapformára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát négy függőleges vonallal. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk (mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig, pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal, nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást, végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalapformára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. (Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.


Macaron tanfolyam november 4.-én.

Sokak kérésére, ismét tartunk egy macaron tanfolyamot ezen az estén. A legtöbben félnek nekiállni ennek az olasz-francia süteménynek, vannak, akik nem is ajánlják az otthoni elkészítését, mert annyi előkészítést, és precizitást igényel. Ezen a tanfolyamon elűzzük ezeket a démonokat. Sőt még egy kicsit variálunk is, mind az ízesítést, mind a díszítést illetőleg. Sok kedves visszajelzést kaptam az elmúlt tanfolyamok résztvevőitől, hogy már otthon is gyakran készítik, és variálják ezt a finom süteményt. Az este folyamán készítünk még egy gyors vacsorát, ezért ha bárkinek valamilyen ételallergiája, van, kérem, a jelentkezéskor jelezze. Természetesen az elkészült süteményeket mindenki hazaviheti.