Előszó

2015. május 29., péntek

Kedvenc süteményeim, tanfolyam a Miele sütőakadémián

Kedvenc süteményeim tanfolyam a Miele Sütőakadémián június1-én.
Erre az alkalomra összeválogattam néhány kedvenc receptemet. Készítünk Bécsi almás rétest, ami almás, házi vaníliapudingos töltelékkel készült, szép rácsos tetejű rétes különlegesség. Elkészítjük az reggeli péksütemények királyát a bagelt, egy reform káposztás pogácsát. Az eredeti sacher tortát, legalábbis azt a verziót ami a 22 éves pályafutásom alatt nekem a legjobban tetszett és általam finomított verzió. Valamint egy tökéletes házi krémest kizárólag igényes alapanyagokkal. A tanfolyamra háziasszonyok, és cukrászok is bátran jelentkezhetnek. Az este folyamán vacsorával is kínáljuk vendégeinket. Az elkészült süteményeket természetesen mindenki hazaviheti. Részletek és jelentkezés: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/?id=910

Retró Rádió


2015. május 25., hétfő

Eredeti eszterházy torta tanfolyam

Az eredeti Eszterházy torta tanfolyam a Miele Sütőakadémián június 8.-án.
Ma már csak azt süteményt hívhatjuk eszterházy tortának, ami úgy is készül, ahogy a nagykönyvben le van írva. A különbség hatalmas az egyszerű cukrászdákban árultakhoz képest, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni. Vannak benne apró trükkök, amikre érdemes odafigyelni a minőség érdekében. A tanfolyamra háziasszonyok, és cukrászok is bátran jelentkezhetnek. Az este folyamán vacsorával is kínáljuk vendégeinket. Az elkészült 10 szeletes tortákat természetesen mindenki hazaviheti. Részletek és jelentkezés: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/?id=911

Budha


2015. május 5., kedd

Kókusztorta zilatortaformában, tojásmentes, gluténmentes, cukormentes


Recept 1 db 12 szeletes tortaformához

Piskóta
500 g tejföl
100 g kukoricaliszt
100 g kókuszreszelék
10 g kakaópor
150 g nyírfacukor

Az összetevőket tegyük egy tálba és egyszerűen keverjük össze. Majd töltsük sima nyomócsővel ellátott nyomózsákba.
A szilikon formát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval, de NE tegyük bele a sütőkarikát. A szilikon forma aljába kb. 1 cm vékonyan nyomjuk be a piskótát, majd egy kissé rázzuk meg a formát, hogy a massza elsimuljon.
Egy tepsire helyezzünk szilionos sütőpapírt, majd tegyük rá az egy cm magas sütőkarikát, ebben kenjük el a maradék piskótamasszát.
180 C-fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a piskótákat.
Miután kisültek a piskóták, illesszük a 4 cm-es sütőkarikát a szilikonformába, de a piskótát ne vegyük ki belőle. Tehát a szilikonformánkban benne van egy vékony piskóta, és rajta van a 4 cm-es sütőkarika, valamint van egy egy cm vastag piskótalapunk, ami a torta alja lesz. Most készítsük el a krémet.

Kókuszkrém:
500 ml kókusztej
100 g kukoricakeményítő
200 g nyírfacukor
200 g kókuszreszelék

A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy kevés tejjel, a többi tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a keményítős résszel. Ezután keverjük bele a nyírfacukrot és a kókuszreszeléket. Az elkészült főzetet még melegen töltsük a tortaformába (amiben benne van az egyik piskóta), Gondosan, hézagmentesen oszlassuk el a formában, majd a tetejét kenjük meg forró sárgabaracklekvárral és zárjuk le a másik piskótával. Fordítsuk meg a tortát, a szilikonforma azonnal leválasztható és a torta szeletelhető.

Öntet
Tejcsokoládé ganache

300 ml állati tejszín
200 g tejcsokoládé

A tejszínt forraljuk fel majd, turmixszoljuk el benne a tejcsokoládét. Lehűtve töltsük a torta üregeibe.
Ízlés szerint, elegánsan díszítsük


Hajó torta