Előszó

2011. február 28., hétfő

Kérdések


Sok kérdést kaptam receptekkel, és díszítési technikákkal kapcsolatban, de leginkább e-mailben, vagy telefonon. Nagyon szívesen válaszolok, sőt szívesen ki is kísérletezek egy-egy új receptet. Viszont, arra gondoltam, hogy had olvassa más is az ilyen eszmecseréket, és adjuk meg a lehetőséget, hogy más is hozzászólhasson. Ezért kérlek titeket, hogy ezen túl ebben a rovatban tegyétek fel a kérdéseiteket! A válaszokat is itt fogom közzétenni, amilyen gyorsan csak tudom.

327 megjegyzés:

  1. akkor én fel is tenném az első kérdést/kérést:
    levélben már lebeszéltük, hogy kérnék vajas/túrós krém receptet. Mivel másokat is érdekel biztos, igy gondoltam, hogy itt tedd majd esetleg közzé
    köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia, biii!
    Egy finom új krémet gondoltam ki neked, de még le szeretném próbálni mielőtt közzé, teszem. Kis türelmet szeretnék még kérni. Mikorra kell a recept?

    VálaszTörlés
  3. Szia Vilmos!
    Engem az érdekelne, hogy az eltérő színű cukormasszát hogy lehet felesben a tortára tenni. Lehet, hogy buta kérdés, de elég amatőr vagyok, és fogalmam sincs. Szeretnék egy ilyet csinálni.
    Segítenél?
    Köszi

    VálaszTörlés
  4. nem sürgős a túrós recept!!!
    csak mivel beszéltük emailban, hogy itt "folytatjuk" ezért irtam be ide a kérést!

    VálaszTörlés
  5. viszont az akartam még ajánlani, hogy nem kellene -e ezt a kérdések postot kitenni külön jobb oldalra, ahol vannak a receptek stb is (tag-ek, cimkék) , hogy egy mozdulattal megtalálhassuk, ne kelljen gondolkodni majd 1-2-3 hónap múlva, hogy jaj mikori post is volt az, melyik haviak között keressem??.., szerintem eléggé mozgalmas post lesz, mert nekünk, itthon próbálkozóknak elég sok kérdésünk akad..

    VálaszTörlés
  6. Szia, Edit!

    Háromféle megoldást tudok javasolni.
    1, A két különböző színű cukormasszát egymás mellé rakod, és egyszerre nyújtod ki. Tehát összenyújtod a két színt. Ez a kevésbé igényes módszer, hiszen a két szín illeszkedése nem biztos, hogy egyenes vonalban marad, a nyújtás után.
    2, Külön nyújtod ki a két színt. Mindkettőnek egyenesen levágod a szélét és a tortán illeszted össze. Ez több gyakorlatot igényel, de precízebb a végeredmény.
    3, Van még a pazarlós módszer. Amikor, leburkolod a tortát az egyik színnel, aztán csak az egyik felét burkolod le a másik színnel. Ilyenkor szintkülönbség is lesz, és az egyik oldalon duplán lesz burkolva.

    VálaszTörlés
  7. Szia, bee!
    Féltem, hogy nehezen észrevehető lesz, és ezek szerint így is van. Ki van rakva rögtön a jobb felső sarokban a Tartalom fölött.

    VálaszTörlés
  8. igy mér megtaláltam. szerintem csak kicsit nagyobb betűtipusra kellene állitani, hogy feltünöbb legyen.. :-))

    VálaszTörlés
  9. Szia Vilmos!
    Először is gyönyörűek a munkáid, lenyűgöz a kidolgozottságuk!!
    Kérdéseim:
    1. Fondant bevonatú tortát az átadásig hol tárolod? Úgy tudom hűtőben nem lehet, ami nekem most elég nagy gond mert ahol élek nyáron a lakásban is 33 fok van.
    2. Van-e bevált - jól faragható - piskóta recepted? Sokat próbáltam, de még nincs meg az igazi. Főként afféle szaftosabb tészta lenne jó, mert itt ez megy.
    3. Miért repedhet a fondantom a torta sarkainál - nem a feldolgozáskor, hanem utána repedezik ki-?
    4 Van-e esetleg olyan megbízható krém recepted, ami jó fondant alá, bírja a meleget és nem kimondottan vajkrém.
    5 Szerinted számít-e a fondantnál, hogy nálunk 20%-körül van a páratartalom?
    Próbáltam rövid lenni és tudom, hogy sok a kérdés ne haragudj, de így is vissza kellett fognom magam. Szívesen résztvennék egy tanfolyamon, de jelenleg nem élek Magyarországon. Előre is köszönöm a válaszokat. Edit

    VálaszTörlés
  10. Szia, Edit!

    Először is köszönöm kedves szavaid.
    Én a leburkolt tortát hűtőben tartom és nincsen baja. Ha arra gondolsz, hogy leizzad a torta a hűtőben annak több oka is lehet.
    -Az egyik, ha túl magas a páratartalom a hűtőben, de ez a ritkábbik eset.
    -A másik ok az, hogy a betöltött és a később kifaragott tortát mélyhűtőbe rakod, jól kifagyasztod és aztán leburkolod, végül berakod a sima hűtőbe. Ilyenkor a kifagyasztott tortára lecsapódik a levegő páratartalma és úgy néz, ki mintha belülről izzadna a sütemény, pedig kívülről csapódott rá a pára.
    Megoldás: ne tegyük a tortát mélyhűtőbe, vagy ha muszáj, akkor is csak nagyon rövid időre.
    -A harmadik, ha tejszínes vagy magas víztartalmú krémmel készült a torta. Ilyenkor a burkoló anyag elszívja, a krém nedvességtartalmát és elfolyik.
    Megoldás: töltsük vajkrémmel a tortát, vagy ha tejszínes, akkor is kenjük a felületét vajkrémmel.
    Folyt.köv.

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Nekem még biztos ezer kérdésem lesz, de most a leginkább égető, hogy hogyan tudok igazi szép fekete színt elérni K2 masszánál? Eddig Wilton pasztát használtam, most meg egy nagyob kiszerelésű gél pasztám van (Bakers' Preferred). Ha sokat gyúrok bele, akkor fellágyul a massza, elveszíti az állagát. Vagy jobban járnék, ha kézzel festeném? Mivel és hogyan tudom egyenletesen felkenni a pasztát? Kell-e hígítani?
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    ...és bár tudom, hogy nem csak ebből áll a munkád, de a sok tortadekorálásért/készítésért picit sárgulok :D
    Gabi

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!
    Edit neked még lógok pár válasszal.
    Vajkrémből nekem egyik kedvencem az oldalamon található, házicsokikrém. Tudom egyelőre nem található túl sok recept nálam, de igyekszem ezt a rovatot is bővíteni. Hogy milyen piskótát készítesz, az faragás szempontjából nem olyan fontos, ami lényegesebb, hogy milyen krémmel töltöd. A vajkrémes tortákat mindig könnyebb faragni.
    Hogy miért reped ki a burkolás a torta sarkainál? Ennek több oka is lehet. Túl vékony marcipán, eláztatja a krém a cukortésztát, esetleg a torta veszít a tartásából. Igazából ezt látni kellene. Ha tudsz küldjél képet róla farkasvilmos78@freemail.hu.

    VálaszTörlés
  13. Szia, Gabi!

    Az ételfesték manapság kényes téma, hiszen manapság mindenki azt hirdeti, hogy ne használjunk, mert egészségtelen. Elkezdtem dolgozni, újfajta ételfestékeken és új ételfestési technikákon, amelyek kifejezetten egészséges alapanyagokból készülnek. Már több színt is kidolgoztam, de sajnos a fekete még nincs közöttük. Addig is maradjunk a régi módszereknél. Tehát az általam használt legjobb módszer, a festék felhordására az airbrush technika. Ez egy kompresszorral működő festékszóró pisztoly. Ezzel az eszközzel lehet a legegyenletesebben festeni és a legkevesebb festék felhasználásával, hiszen nem kell belegyúrni a marcipánba, hanem csak a felületét megszínezni. Airbrush hiányában használhatunk ecsetet, de ezzel kevésbé lesz egyenletes. Az ősi módszer pedig a széntabletta. Pici vízben fel kell oldani, majd a cukortésztába gyúrni. Ha a gél festéket gyúrod bele és ellágyítja a masszát, akkor adagolj hozzá porcukrot.

    VálaszTörlés
  14. Szia Vilmos!
    Köszönöm a válaszokat. Élek a lehetőséggel és küldök pár képet privátban.

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm a válaszodat. Kitaláltak nekem egy pingvin tortát, sajna az csak feketével az igazi. Erről az ételfestékes témáról esetleg egyszer majd írnál még bővebben? Mert számomra az ismert természetes színezék a céklalé, kakaópor, meg ahogy írod a széntabletta.
    Nagyon gondolkodom, hogy vegyek airbrush-t, tudnál esetleg beszerzési helyet, típust ajánlani? Csak hobbi mennyiségű tortát készítek, de a festék ártalmassága így még inkább elgondolkodtató - ne mérgezzem már ezzel a családomat...
    Még egyszer köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. Szia Vilmos!

    Látom elkészült a másik bakugán golyó is. Nekem is hasonlót kell csinálni csak két láb és szarvat kell rá tenni.Hogy tudom ilyen szép gömbölyűre csinálni? Meg a burkolás: egészet beburkolod fehérre és befested utólag, vagy ráteszed a mintát vagy kivágod? Ahoz képest, hogy lányaid vannak nagyon jó megbarátkoztál vele. Előre is köszönöm

    Ancsa

    VálaszTörlés
  17. Szia, biii!

    Lepróbáltam a túrókrémet, és be is töltöttem belőle egy 23 cm átmérőjű és 8 cm magas tortát, négy piskótalappal. Nagyon finom és könnyű. A krém pont elég lett.

    Recept:
    7 db tojás
    300 g cukor
    400 g vaj
    150 g fehércsokoládé (vízgőzön felolvasztva)
    250 g túró
    1 db citrom leve és héja
    1 db vaníliarúd

    Elkészítés:
    Habosítsuk fel a vajat, a vanilíarúd kikapart belsejével, valamint a citrom levével és lereszelt héjával. Keverjük bele a túrót, ízlés szerint szitán áttörve, vagy darabosan. Az egész tojásokat a cukorral melegítsük, csípősre (max. 85 C-fok) majd verjünk kemény habot belőle, egészen addig, míg ki nem hűl. Végül keverjük össze a vajas-túrós részt, a hőkezelt tojáshabos részt valamint az olvasztott fehércsokoládét. Ilyenkor nem szabad sokáig kevergetni, mert a fehércsokoládé és a tojáshab könnyen kicsapódhat, csak néhány határozott gyors mozdulatra van szükség. A túró és a többi ízesítő anyag mennyisége ízlés szerint változtatható. Az íze nem túl intenzív, nem paszta vagy aroma ízű, hanem légkönnyű és eteti magát.

    VálaszTörlés
  18. húú de szupi!! köszönöm. hétvégén kell 2 tortát csinálnom lányomnak, lehet ez lesz az egyik, meglátom család milyet óhajt.
    valamit kérdzenék még:
    "egész tojásokat a cukorral melegítsük, csípősre (max. 85 C-fok) majd verjünk kemény habot belőle, egészen addig, míg ki nem hűl"
    ekkora, amikor 85 fokos, nem be kell már sürüsödnie??
    egyik alkalommal , amikor ujj beledugással néztem a csipősségét, és már igen csipős volt, hagytam hülni. kevertem rajta, aztán le kellett tennem vmi miatt pár percre és amiko rvisszamentem, különvált belőle a tojás. tehát nem volt egynemű- neki kellett állnom főzni még tovább (gőzőlni) pedig tényleg csipte már az ujjamat.
    tehát milyen azaz állapot amikor jó? sürü, sodó szerű kell hogy legyen? vagy még sürübb?? nem gond ha különválik (nem fözödik egyneművé) mert úgyis keverni kell kihülésig?
    köszi mindent
    ildi

    VálaszTörlés
  19. Szia, Anikó!
    A Bakugan golyóról itt olvashatsz bővebben:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2010/11/bakugan.html
    Kiegészítettem a bejegyzést, remélem segítségedre lesz.

    VálaszTörlés
  20. Szia biii!
    Az egész tojásokat a cukorral csípősre melegíted, folyamatos keverés mellett. Nem szabad besűrűsödnie, akkor már túl lett melegítve. A gázról levéve rögtön habosítani kezded. Természetesen nem fog teljesen kihűlni, hiszen nem tud szobahőmérséklet alá menni, de nem is kell.

    VálaszTörlés
  21. Szia Vilmos

    Nagyon szépen köszönöm elolvastam van még időm hála majd ügyeskedek. Nagyon jók a tortáid mindig megcsodálom őket.

    Ancsa

    VálaszTörlés
  22. Szia! Lenne egy kérdésem :) Olvastam, hogy kiísérletezgetsz természetes ételszinezőkkel.... na most nekem feketére lenne szükségem! Tudsz rá valami megoldást? A széntablettát hallottam, de nem tudom hogy ki merjem-e próbálni! Te használtad már esetleg?

    VálaszTörlés
  23. Szia, Mimi!

    A természetes fekete étekfestéket még nem próbáltam. Széntablettát már használtam, teljesen jó, csak ugye annak van egy „fogós” hatása. Pici vízbe be kell áztatni, majd ha felpuhult, el kell pépesíteni és így belegyúrható a cukortésztába. Megenni viszont nem szeretem.

    VálaszTörlés
  24. Szia Vili,
    jöttem kérdezni:)
    Nekem egy jó kis vaníliakrémre lenne szükségem, amit a tortára kívülre is kenhetek (nem szeretem a vaj-porcukor párosítást a fondant alá).

    Olyan lenne jó aminek nagyon jó tartása van, mert faragós tortába kellene, és ha meg tudnád adni, hogy a megadott mennyiség mekkora tortára elég külön hálás lennék:)

    Előre is köszi.

    VálaszTörlés
  25. Szia PiciJuci!

    Kigondoltam neked valamit, de le kell próbálnom. Ezért kis türelmedet kérem.

    VálaszTörlés
  26. Vili Drága, várok szívesen, de pénteken töltenem kellene a tortát. Ha nincs időd most erre nem baj, marad a régi recept és legközelebb majd a tiédet használom:)
    Miattam ne fáradj külön tényleg.

    VálaszTörlés
  27. Szia Vili!

    Az lenne a kérdésem, hogy ha ezüst színű lüszter festéket kell használnom egy nagyobb felületre, akkor hogyan hordjam fel? Van festékszóró pisztolyom, de félek, hogy ha feloldom a port, és úgy töltöm bele, akkor is eltömíti. Aztán még az lenne a kérdésem, hogy milyen alapszínre vigyem fel a lüsztert, amin jól érvényesül az ezüst szín?

    Köszönöm előre is a válaszodat! :)

    Nudleee

    VálaszTörlés
  28. A Nudlee féle kérdéskör nálam is aktuális épp:)

    VálaszTörlés
  29. Sziasztok!

    Az ezüst lüsztert tiszta szeszel, vagy annak híján, színtelen szeszesitallal szoktam oldani, valamint gyöngyház pigmentet is szoktam hozzá keverni fele-fele arányban, így fényesebb lesz. Ha csak az ezüst lüsztert fújjuk, akkor inkább alumínium hatása lesz. Érdemes olyan pisztolyt használni, aminek nagyobb dűznije (fúvókája) van, én erre a célra a 0,8 mm átmérőjűt használom. Nem szabad túl sűrűre keverni és érdemes átszűrni, erre a célra ajánlom a teaboltokban kapható tölcsér alakú mikroszűrőt vagy filtert. Kb. 1600 Ft, de csak egyszer kell megvenni.

    PiciJuci!
    A talán holnap lepróbálom a vanillia krémet, de nem ígérem 100 %-ra, mert most minden munkával úszok, mint a kacsa.

    VálaszTörlés
  30. desszertben nem vagyok otthon tudsz segíteni gyorsan elkészíthető tömegesen kiadható desszertekben?
    jól nézzen ki de egyszerű és olcsón kihozhatóra gondolok nem egy Marlenka stílusra azt egyszer csináltam.....nem öt perc:-)

    VálaszTörlés
  31. Szia, Róbert!
    Hány főre kellene tálalni? És milyen az étterem stílusa?

    VálaszTörlés
  32. 50-100 adag és egyszerű desszertek, a stílust még nem írom meg mert nem lehet, egyedi nálunk nincs ilyen. tányérdesszert itt nem játszik csak nagyban lehet gondolkodni. köszi

    VálaszTörlés
  33. Mindenképpen gyorsan elkészíthető legyen. Előkészíthető félkész alapanyagokból. Pl: Palacsinták egyedi ízesítésekkel. Mákosguba különleges formában. Somlói érdekesen tálalva stb.

    VálaszTörlés
  34. Szia Vili a Buksi fázisfotókat mikor teszed fel.Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  35. Szia, Gabriella!
    Buksi hamarosan meglesz!

    VálaszTörlés
  36. Szia Vilmos!
    Szeretném megsütni Zila formában a kinder korpuszt
    légyszives írd már le nekem a fiam szülinapjára lenne.
    Előre is köszönöm :eva.szoleczki@gmail.com

    VálaszTörlés
  37. Szia, Éva!
    Sajnos Zila recepteket és technikát ezen az oldalon nincsen jogköröm közzétenni.
    Megértésed köszönöm.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  38. Szia Vili!

    Ismét a segítségedet szeretném kérni... Sajnos még nem készítettem Sacher tortát eddig, ezért fogalmam sincs hogy mi a titka. Neten találtam pár receptet, de attól félek túl laposra sikerednének. Olyan receptet is láttam, ahol a mellékelt képen nyers volt a torta tésztája...

    Csütörtökre szeretnék sütni egyet és hálás lennék ha ki tudnál segíteni egy tuti recepttel.
    Köszönöm szépen! :)

    Nudleee

    VálaszTörlés
  39. Szia, Nudleee!
    Közzétettem a Sacher receptemet.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  40. Szia Vili!

    Ne haragudj, nem láttam. Pedig az volt az első, hogy keresgettem a bejegyzések között! :)

    Köszönöm szépen! Most már megtaláltam!

    VálaszTörlés
  41. Szia Nudleee!

    Most tettem fel, csak neked! Ezért nem találhattad.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  42. Akkor már értem miért csak most találtam rá... :)

    Nagyon köszönöm neked a receptet! Igazán kedves tőled, hogy ilyen gyorsan reagáltál!

    További szép estét!

    VálaszTörlés
  43. Szia Vilmos! Köszönöm a gyors választ de PM -be privát email-be nem tudnád elküldeni.
    Erre az email címre. eva.szoleczki@gmail.com
    Üdv.Éva

    VálaszTörlés
  44. Szia, Éva!
    Nem terjeszthetem a munkahelyem receptjeit sem a blogomon, sem e-mailben. De, ha a céghez fordulsz biztosan fognak segíteni.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  45. Szia Vili!
    Köszönöm az előző válaszokat!
    A napokban megadtál egy túros krém receptet tortába. Ha én ezzel töltöm be a tortát, akkor szerinted szobhőmérsékleten tárolva, mennyi időt bír ki, megromlás nélkül. Az a helyzet, hogy lenne egy megrendelésem, de nekem legalább 1,5 nappal előbb el kellene készíteni a tortát. Tárolni viszont nem merem hűtőben. Van valami ötleted? Esetleg másoknak a tárolásra. Annyi csodás munkát látok az elkészült munkákról, de jó lenne tapasztalat a tárolásukról is.
    Még valami. Nekem nincs airbrush-om, de szeretném megpróbálni festeni a fondantot. Egyöntetű kéket kellene, ami jól fed - Thomas mozdony - de nem tudom menne-e ecsettel, illeve azt sem tudom hogy a wilton-os gel festék erre alkalmas-e.
    Köszönöm a segítséged! További szép munkákat. Edit

    VálaszTörlés
  46. szia Vili

    feliratot (is) kellene készitenem hétvégén egy tortára ("csak" boldog. 50. szülinapot) de baromi rondán irok alapból..hátmég ha pl ecsettel kellene megfestenem.. szerettem volna vmi szép dölt kézirásost pl.. vagy bármit végülis.. van vmi ötleted hogyan csináljam? hogyan tudnék vmi sablon alapján felfesteni ?? (ha pl kinyomtatok vmi jó betütipussal word-ből szöveget.. hogyan tudnám átvenni a betű formáit, hogy azt megpróbáljam átfesteni??)
    köszi ha van bármi segitő ötleted...

    VálaszTörlés
  47. Szia, biii!

    Van megoldás.
    Nyomtasd ki a szöveget, a megfelelő méretben!
    Ezt a kinyomtatott szöveget helyezd a tortára.
    Óvatosan szurkáld körbe a szöveget egy gombostűvel, így a tortán is látszódni fog a nyoma.
    Tehát kaptál egy pontokból álló szöveget, amit össze kell kötni egy folytonos vonallal.
    Glazúrt vagy vajkrémet ajánlok az íráshoz, ezekkel tudod nyom nélkül eltakarni a pici lyukakat.

    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  48. köszi..hogy ez miért nem jutott az eszembe.. annyira logikus pedig.. :-)))

    VálaszTörlés
  49. Szia Vili!
    Ha van időd rápillantanál a kérdésemre :-).
    Nagyon égető lenne a válaszod, mert hamarosan kellene készítenem a tortát.
    Köszönöm.
    Edit

    VálaszTörlés
  50. még egy kérdés... mi lehet a következő oka:
    megcsináltam a tanfolyamon kapott recept alapján a krémet (trüffel) 2szer. egyik esetben csak étcsokival, ez olyan kemény lett másnapra , hogy nem is lehetett felverni egyáltalán. (mint egy jóóól megdermedt fözött vajas krém. szóval tök kemény volt) megcsináltam utána csak tejcsokiból, ez nagyon finom lett tök jó tejszinhabbá lehetett verni, de annyira meg nem volt kemény, hogy marcipán boritást/terhelést birjon..
    min múlik ez?? miért lett az étcsokis olyan felverhetetlen kemény??(sima bolti táblás ét és tejcsoki volt, semmi extra márka, de nem szar tescos)
    köszi

    VálaszTörlés
  51. Szia, Edit!
    Mivel a túrókrémben tojás és tejtermék is szerepel, mindenképpen hűtőben a helye.
    A kész torta tárolásáról már írtam:
    „ Én a leburkolt tortát hűtőben tartom és nincsen baja. Ha arra gondolsz, hogy leizzad a torta a hűtőben annak több oka is lehet.
    -Az egyik, ha túl magas a páratartalom a hűtőben, de ez a ritkábbik eset.
    -A másik ok az, hogy a betöltött és a később kifaragott tortát mélyhűtőbe rakod, jól kifagyasztod és aztán leburkolod, végül berakod a sima hűtőbe. Ilyenkor a kifagyasztott tortára lecsapódik a levegő páratartalma és úgy néz, ki mintha belülről izzadna a sütemény, pedig kívülről csapódott rá a pára.
    Megoldás: ne tegyük a tortát mélyhűtőbe, vagy ha muszáj, akkor is csak nagyon rövid időre.
    -A harmadik, ha tejszínes vagy magas víztartalmú krémmel készült a torta. Ilyenkor a burkoló anyag elszívja, a krém nedvességtartalmát és elfolyik.
    Megoldás: töltsük vajkrémmel a tortát, vagy ha tejszínes, akkor is kenjük a felületét vajkrémmel.”
    Ha nincs airbrush-od inkább gyúrd bele az ételfestéket a marcipánba, így biztosan egyenletesebb lesz mintha kézzel festenéd, persze kézi festés is megoldható, de az foltos maradhat. A gélfesték mindkét megoldásra alkalmas. Ha mégis ecsettel festenéd akkor pici vízzel hígítsd fel.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  52. Szia, biii!

    A trüffelkrém keménysége a felhasznált csokoládé szárazanyagtartalmától függ (amennyiben helyesen van elkészítve). A tanfolyami recept 50 % kakaótartalmú csokoládéval értendő. Ha ezzel is keményre sikerül, akkor lehet, hogy túl hideg volt a hűtőben, kicsit hagyni kell kiengedni. A tejcsokoládéval készült krémed azért lett lágyabb, mert a tejcsokoládénak alacsonyabb a kakaótartalma (20%-40%-ig).
    Variálhatsz még a felhasznált csokoládé mennyiségével is. Ha 1 liter tejszínhez 300 g csokoládét teszel, másnap akkor is fel fog verődni, csak nem lesz annyira intenzív az íze. Viszont minél sűrűbb annál könnyebben burkolható.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  53. SZIA
    sürgös kérdésemlenne:
    ha teszek az alap piskótádba meggyet, az működni fog?
    mit csináljak hogy ne menjen le az aljára? (ha lehet meggyesen sütni)
    köszi

    VálaszTörlés
  54. Szia, biii!

    Alap piskótába még nem tettem meggyet, csak vajas felvertekbe szoktam. Ilyenkor a belekeverem a vajas részbe a meggyet.

    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  55. Most néztelek a Dunán a répatorta recepttel.Jó volt sajnáltam,hogy annyiszor félbehagyatták veled. Helyes a kutya is.
    Üdv:Éva

    VálaszTörlés
  56. Szia Vili!

    Érdeklődnék a csoki transzfer fóliáról. Mi a lényege? Rákenem a csokit megdermed és lehúzom?
    Illetve olvastam a temperálást, de elakadtam.
    Bakós étcsokit használok. Utoljára csokiszivarokat csináltam, felolvasztottam (nincs maghőmérőm) de dermedés után a kezem melegétől olvadni kezdett. Nagyon gyorsan kellett vele dolgoznom. Elrontottam vmit? Igaz egyszerre melegítettem fel a csoki mennyiségét nem apránként adagolva a már felolvadthoz. A temperált csoki lényege hogy megtartsa a formáját és ne olvadjon ugye?
    Maghőmérőt hol lehet venni? Ez olyan amit a húsba szúrnak sütésnél vagy vmi spéci eszköz?
    Húú bocs a kérdés áradatért és előre is köszi a segítséged!

    VálaszTörlés
  57. Kedves, Mülnerné Törincsi!

    A csokoládé transzferfólia lényege, hogy a fólián rajta van a minta. Lekened olvasztott és letemperált csokoládéval. Amikor megkötött a csokoládé, a fóliát lehúzod és a minta a csokin marad.
    Maghőmérőt bármilyen méréstechnikai, vagy cukrászkellék boltban lehet kapni, erre érdemes rákeresni a neten.

    A csoki azért olvadt el a kezedben, mert nem temperáltad le. A csokoládé temperálásáról az alábbi linken találsz leírást.
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/01/csokolade-temperalas-kiteriteses.html

    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  58. Kedves Vilmos!

    Még új vagyok ,de épp egy orchideát készülök csinálni és a neten enm találok olyan ételfestéket,amit por alakban lehet ecsettel felvinni.Tudnál segíteni,hol kapok ilyet???

    Köszönettel:Éva

    VálaszTörlés
  59. Szia, Éva!
    Beütöttem a Google keresőbe, hogy „por ételfesték” és találtam többet is. Válogass bátran te is.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  60. Szia!

    köszönöm,de sajnos azokkal nem jutottam semmire,mert vagy csak vízzel higítva használható,vagy nagyker és ha ki is szolgál,akkor is csak 20 dkg-ás kiszerelésbe.
    Akkor keresgélek még tovább...
    köszönöm!

    VálaszTörlés
  61. Szia,
    jövő hétre kell készítenem egy virágoskert tortát, és kerti szerszámokat szeretnék megformázni. Még sosem dolgoztam traganttal, és az lenne a kérdésem, hogy a cipőtortánál található recept mennyire használható, színezhető-e, bár nekem annak tűnik. Illetve légmentesen becsomagolva kiszárad-e, tehát frissen kell-e készíteni? Vagy rendeljek tragant port, és keverjem fondanthoz? Köszi, Adri

    VálaszTörlés
  62. szia
    azt szeretném megkérdzeni, hogy egy gluténmentes tortához milyen tölteléket tudok késziteni?

    a 2. tanfolyamon megtanultam a gluténmentes tésztát megsütni de vmi krémre is szükségem lenne.
    ha jól tudom a csokik is tartalmaznak(tartalmazhatnak) glutént.. nem tudom mi legyen benne (hát még ha olyan tartós /kemény is lenne az a töltelék, hogy marcipánnal be tudjam vonni a tortát... )
    köszi a választ
    ildi

    VálaszTörlés
  63. jajj még valami.. a 3.tanfolyamra megyek és azt kédezném,hogy nem tudsz -e adni nekem egy tortadobozt, hogy haza tudjak buszozni, vonatozni a tortával? sajnos de nem szoktunk cukrászdában rendelni, igy nincsen dobozom hozzá..
    kifezetem ha tudsz hozni, nem ingyen kérném!!!!
    köszi

    VálaszTörlés
  64. megoldódott a tortadoboz problémám, köszi már nem kérdés a kérdés (csak a gluténmentes krém)

    VálaszTörlés
  65. Szia Vilmos!
    Gratulálok az oldaladhoz, nagyon szép. A segítségedet szeretném kérni. Vaníliás mignont szeretnék készíteni, de nem találtam megfelelő receptet. Meg tudnád adni a te receptedet?
    Előre is köszönöm!
    Üdv Peti

    VálaszTörlés
  66. Szia, biii!

    Jó minőségű csokoládé nem tartalmazhat glutént. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók. Elég sok olyan krém van, amiben ezek az összetevők nincsenek jelen, így nehéz lenne felsorolni.

    VálaszTörlés
  67. Szia, Audrey!

    Az a tragant, illetve zselatinos massza teljesen jó. A pórcukorhoz képest kb. 10% lefőzött zselatint kell gyúrni. Színezhető, de gyorsan szárad. Inkább annyit keverj be amennyit el is fogsz használni.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  68. Szia Vilmos!
    Két kérdésem is lenne: az egyik,hogy 1 kg K2 cukormasszához mennyi széntablettát kell begyúrni,hogy igazi fekete színt kapjak? A múltkor fél kilóhoz törtem össze kb 20 szemet, de alig lett színe. Utálom ezért a marcipánt színezni, mert a fekete mindig olyan nehezen jön össze, ha pasztával próbálkozom, rengeteg rámegy. Sajna szórópisztolyom nincs, a festés ecsettel meg nem minding kivitelezhető. Segíts légyszi!
    A másik kérdésem: amikor csokigyurmát készítesz, milyen kakaótartalmú csokival teszed? Én Katica tortabevonóval csináltam a mézes módszerrel, de annyira kezelhetetlen lett, hogy nagyon vastagon kellett a tortát burkolnom, hogy ne lyukadjon ki. Tényleg ennyire nehéz vele boldogulni, még hűtés után is vagy csak én vagyok a béna?
    Válaszaid előre is köszi!
    üdv: dszisza

    http://dszisza.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  69. Szia, dszisza!

    A K2-ről azt kell tudni, hogy titánium-dioxidot tartalmaz, ami fehérítő hatású. A széntablettát viszont mindenképpen áztasd be egy pici vízbe. Ettől képlékenyebb lesz, és jobban kijön a színe. Azt még tudni kell a széntablettáról, hogy idő kell, míg kifejti a színező hatását. Tehát miután begyúrtad pihentesd egy pár órát és erősödni fog a színe.
    A csokigyurmát én 55%-os csokoládéból szoktam készíteni, illetve néha étbevonóból is. Viszont tortát nem szoktam vele burkolni.

    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  70. Köszi a gyors választ, viszont lenne itt még valami... Ne haragudj, hogy ilyen telhetetlen vagyok :-))
    Szóval ajándékba szeretném készíteni a következőt. A csokifakanalad adta az ötletet, csak nem tudom, hogyan is fogjak hozzá. Van elképzelés, de szerinted műkodni fog?
    A terv: csokiüveget akarok csinálni, amit házifagyival szeretnék megtölteni.
    Én úgy gondoltam,hogy egy műanyagüveget hosszában kettévágnék, olvasztott csokival kikenni több rétegben, majd valahogy kivarázsolnám a műanyag formából miután az üreget kitöltöttem házi fagyival. Szerinted kifújjam az üveget formaleválasztóval, vagy kijön majd valahogy belőle? Te hogyan csinálnád?

    Előre is köszi!

    Üdv: dszisza

    VálaszTörlés
  71. Szia, dszisza!
    Először is nézd meg az oldalon a csokoládétemperálást!
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/01/csokolade-temperalas-kiteriteses.html
    Az elképzelés teljesen jó. Arra figyelj, hogy a forma, amit használsz, fényes felületű legyen. Az eldobható műanyagpoharak kivallóan alkalmasak erre a célra. Nem kell kifújnod, csak beleöntöd a temperált csokit és kiborítod belőle. Majd a pohár szájával lefelé egy rácsra fordítod. Amikor még nem kötött meg teljesen, a pohár szájáról egy kés segítségével lehúzod a lecsöpögött csokoládét. Majd a poharat a hűtőbe teszed. Kb. 10-15 perc múlva látni fogod, hogy a pohár fala és a csokoládéréteg közé légbuborékok kerültek. Ekkor a műanyagpohár leválasztható a csokoládéról.
    De ennél egyszerűbb módszerek is vannak.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  72. Köszi a választ.. Amikor elolvastam a csokitemperálásról írt bejegyzést, bevallom, kicsit betojtam a saját tervemtől is, de ha elkészül, küldöm a képet és a bejegyzést, remélem szívesen kiértékeled... :-)
    Köszi mindent, legyen szép napod!

    Üdv: dszisza

    VálaszTörlés
  73. Szia Vilmos!

    Eskuvoi tortaval kapcsolatos kerdeseket tennek fel.
    1. 170 szemelyre kb hany emelet kell?
    2. az also szint hany cm atmeroju kellene,hogy legyen es a kovetkezok mennyivel kisebbek?
    3.Lehet-e elore lesutni es fagyasztani piskotat es hany nappal elore?
    Koszonom elore is a valaszodat!!!
    Szep napot!!!

    Timi

    VálaszTörlés
  74. Ja es 1 kimaradt:egy kezdonek milyen airbrush-t erdemes venni?Koszi!

    VálaszTörlés
  75. Szia, Timi!
    Egy emeletes tortánál a variációs lehetőségek végtelenek. El kellene dönteni, hogy milyen alakja legyen (szögletes, kerek…stb.), magas és vékony, lapos és széles. Természetesen figyelni kell, a szintek közti különbségek arányára.
    A piskótákat nem szoktam lefagyasztani és ezt nem is ajánlom, ez mindenképpen az íz és a minőség rovására megy.
    Az airbrusnál a pénztárca fontos tényező. Festékszóró pisztolyból sokféle van. Amit a leguniverzálisabban ki lehet használni az egy 0,8 mm es dűznivel rendelkező pisztoly. Ebből ki tudod fújni a lüszter festékeket is. Viszont ennek a típusnak nagyobb a szórásképe, legvékonyabban kb. 1mm vastagon tudsz vele rajzolni. Ha később jobban belejössz érdemes venni egy 0,2 mm es dűznivel rendelkezőt is, olyat, amin külön nyomásszabályozó van. Ezzel már vékonyabb vonalat lehet húzni, mint egy rotring ceruzával.

    VálaszTörlés
  76. Kedves Vilmos!Mint már email-ben is kérdeztem hogy lehetséges tojásporból készíteni piskotát?sikerült kikisérleteznie?Előre is köszönöm a válaszát!

    VálaszTörlés
  77. Szia, Jalexa!
    Sajnos ezzel még nem tudtam foglalkozni.

    VálaszTörlés
  78. Kedves Vilmos!

    Érdeklődni szeretnék, hogy van-e jól bevált piskóta recepted, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak? Olyan érdekelne, amiben se dió, se mák és hasnonló kiegészítők nincsenek.
    Olvastam, hogy a keményítőt használják több helyen liszt helyett. Van erről valami tapasztalatod? Esetleg valamilyen más, lisztérzékenyek által fogyasztható liszttel készült piskótáról?

    Válaszodat előre is köszönöm és jó munkát kívánok!
    Eszter

    VálaszTörlés
  79. Szia Vili! :)

    Fehércsoki krémmel töltött tortát szeretnék készíteni. Azon gondolkodtam, hogy ganache krémet fehér csokiból is lehetne készíteni? Mi a helyes csoki-tejszín arány a ganache-nál, ami elegendő egy 16 szeletes torta megtöltéséhez? Vagy inkább másféle krémmel próbálkozzak?

    Köszönöm! :)

    Dóri

    VálaszTörlés
  80. Szia, Dóri!
    Válaszként tekintsd meg ezt a videót:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Cappuccino%20Torta

    VálaszTörlés
  81. Szia Vilmos!

    Tanácsot szeretnék kérni.Marcipánkrémet szeretnék csinálni, tudsz valami jó receptet ajánlani. Tortába kéne betölteni ami jól megdermed.

    Köszönöm Ancsa

    VálaszTörlés
  82. hello
    kértek tölem egy fekete erdő tortát , marcipánnal bevonva.
    kérdésem az lenne, hogy mivel kenjem be kivül szerinted a tortát (marcipán alá)?
    vajkrém? csoki ganache?? vagy..?

    köszi!!!

    VálaszTörlés
  83. Szia, biii!
    Sajnos ilyenkor muszáj vajkrémmel körbekenni.
    Üdv:Vili

    VálaszTörlés
  84. Szia Vilmos!
    Már megint szükségem lenne a szakmai tanácsodra! Olyan vékony piskótát szeretnék sütni, amit a torta oldalára díszítésként tudnék használni. Már láttam több cukrászdában is, hogy hullámvonalakkal díszítik a fehér piskótalapot ( ilyenkor rózsaszín vagy zöld vagy barna a hullám ). Egy cukrász régen azt mondta, hogy fogazott habkártyával húzzák ki a fölösleget és ráborítanak egy másik színű piskótamasszával megkent zsírpapírt, de biztos van ennek valamilyen egyszerűbb módja is. Esetleg ha nálatok is készül ilyen, nem lehetne róla fázisfotókat recepttel együtt ide feltenni?
    Előre is köszönöm!
    dszisza.blogspot.com

    ui: sikerült a csokitemperálás, az ásványvizes flakont is sikerült kiöntenem vele, a nyakánál kicsit vékony lett, így eltört, de a teste gyönyörű kristálymintás lett. Köszi a múltkori segítséget is!

    VálaszTörlés
  85. Kedves Vilmos!
    Szeretnék egy puncstorta receptet kérni,ha időd engedi!Előre is köszönöm!
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  86. Szia!
    Én pedig egy Kastély torta receptet, ha nem túl nagy kérés! Köszönöm

    VálaszTörlés
  87. Kedves Vilmos!

    Azt szeretném megtudni, hogy az ostyaképet a tejszínes tortára is fel lehet tenni azzal a módszerrel amit mutattál (spiderman torta)vagy csak a fondant bevonatosra. Válaszodat előre is köszönöm! Üdv : Viki

    VálaszTörlés
  88. Kedves Vilmos
    Nagyon tetszenek a munkáid!
    Megkérdezhetem hol dolgozol?
    Köszi
    Kalló Csabi

    VálaszTörlés
  89. Szia Csabi!
    Remélem megérted, de ehhez egy e-mail címet és, vagy egy regisztrációt kérek szépen.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  90. Szia Vilmos!
    Szeretném elkészíteni a karamell tortát, és ezzel kapcsolatban lenne egy buta kérdésem: Elbizonytalanodtam, hogy főző- v. habtejszínt használjak-e ( a főzőt habbá tudom-e verni, a habtejszín bírja-e a hevítést)?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Heni

    VálaszTörlés
  91. szia Vili!

    szükségem lenne egy képviselőfánk töltelékre (az a hagyományos, igazi) és oroszkrémtorta töltelékre, tudsz recepttel segiteni?
    annyi féle kering a neten.. ha csak a nagyjábóli késztést leirod, már az is segitség, biztos találok majd olyat aneten és akkor az arányokat meg tudom ott nézni.. köszi!!! ildi

    VálaszTörlés
  92. Szia, Heni!
    Állati tejszínt javaslok, aminek minimum 30 % a zsírtartalma.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  93. Szia, biii!
    Krémes

    1000 ml tej
    2 db tojás sárgája
    50 g liszt
    90 g keményítő
    6 db tojás fehérje
    245 g cukor
    Csipet só
    1 vaníliarúd kikapart belseje

    Elkészítés:
    Keverjük csomómentesre a tojás sárgáját, a lisztet, a keményítőt, a vaníliát 200 ml tejjel, ez lesz a sűrítő anyag.
    A maradék 800 ml tejet forraljuk fel. A forró tejből kb. 200 ml-t keverjünk a sűrítő anyaghoz. Ezt a folyamatot nevezzük hőkiegyenlítésnek. Ezután a sűrítő anyagot folyamatos keverés mellett csurgassuk a forrásban lévő tejhez és az egészet főzzük tovább, míg el nem kezd fényesedni. Közben habosítsuk ki a tojásfehérjét a cukorral és a sóval, végül keverjük össze a lefőzött anyagot a tojáshabbal. A forró krémeshabot töltsük nyomózsákba és dresszírozzuk a fánkokba. Ha kihűlt a krémes hab, dresszírozzunk a tetejére kávés tejszínhabot. Végül tegyük vissza a tetejére a levágott kalapját.
    Ez a recept hamarosan videó formájában is felkerül. Eklerfánkba fogom tölteni.

    Van nagyon finom oroszkrémtorta receptem, de meg kell keresnem.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  94. Szia Vilmos!

    Bocsi,hogy megint beillesztem ide a kérdésemet, de július 1-e óta várom rá a választ. Ha lesz időd segítenél?
    Olyan vékony piskótát szeretnék sütni, amit a torta oldalára díszítésként tudnék használni. Már láttam több cukrászdában is, hogy hullámvonalakkal díszítik a fehér piskótalapot ( ilyenkor rózsaszín vagy zöld vagy barna a hullám )és azt teszik a torta oldalára alulra. Egy cukrász régen azt mondta, hogy fogazott habkártyával húzzák ki a fölösleget és ráborítanak egy másik színű piskótamasszával megkent zsírpapírt, de biztos van ennek valamilyen egyszerűbb módja is. Esetleg ha nálatok is készül ilyen, nem lehetne róla fázisfotókat recepttel együtt ide feltenni?
    Előre is köszönöm!
    dszisza.blogspot.com

    VálaszTörlés
  95. Szia!
    Már egy ideje figyelem a munkáidat amit egyszerűen imádok! Van egy két idegen szó amit még nem hallottam,de azóta informálódtam. Én egy igen csak pályakezdő vagyok a torta díszítésbe, és most azért is merek neked írni, mivel szeretném megkérdezni, hogy milyen anyaggal lehet fondant-ra ecsetesen festeni. A fondant házilag készítem pillecukorból. A tortáim nagy része már fent van a honlapomon szívesen meg mutatom:http://dbrigimunkai.blogspot.com/.
    Segítségedet nagyon szépen köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  96. Szia dszisza!
    Bocsi, hogy nem válaszoltam eddig, de még nem volt időm végigfotózni. A módszerrel, amit leírtál nem igazán értek egyet, hiszen így alul is és felül is lesz egy papírréteg a kikent csíkos piskótán. Ez pedig felhólyagosodik sütés közben és deformálja a piskótát. Én úgy szoktam készíteni, hogy kikenem szilikonos sütőpapírra és meghúzom a fésűkártyával. Ezután a kapott csíkokat lefagyasztom. Ha keményre fagyott, akkor rá tudod kenni a másik színt anélkül, hogy elkevernéd a csíkokat.
    Recept:

    100 g vaj
    100 g porcukor
    100 g tojás fehérje
    100 g liszt

    Tehát egy egyszerű egyensúly tészta.
    A vajat a porcukorral habosra kevered. És belekevered a tojásfehérjét, csak egyszerűen habverővel. Ekkor nem lesz szép egynemű, de a liszt belekeverése után kisimul.
    A tészta egy részét kiveszed és bekevered a kívánt színre. A többit fehéren hagyod.
    220-230 C-fokon kb 6-8 perc alatt kisütöd, vigyázzunk hogy ne szárítsuk ki.

    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  97. Szia!
    Hát ez tényleg sokkal egyszerűbb módszer. Írtad, hogy a tiéd egy egyensúlytészta. A tojássárgája nem kell bele? Vagy csak véletlen marad ki a receptből?

    VálaszTörlés
  98. Szia, dszisza!
    Nem kell bele sárgája.

    VálaszTörlés
  99. Szia Vilmos!

    A segítségedet/tanácsodat szeretném kérni.
    A következő linken látható tortát kellene péntekre elkészítenem:
    http://www.triumphchepassione.com/honda/hornet_900/honda-hornet-2005-special.jpg
    Annyi lenne a kérdésem, hogy mekkorára készítsem, hogy ez egy 20 szeletes torta legyen?
    Én úgy gondoltam gáztepsi nagyságú lapból kellene kivágnom,(mert ugye elég sok piskóta levágásra kerül róla), és azt rétegezném, vagyis 3 lap menne egymásra....
    Szerinted ez a méret elég lenne?
    Ja a torta nem 3D lenne, hanem fekvő, de domborulatos.....

    Válaszod előre is köszönöm!

    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  100. ..bocsánat, a linken látható motort kellene tortába foglalnom :-)))

    VálaszTörlés
  101. Szia, Zsuzsi!
    Én 5 tojásos piskótából sütnék lapot, de kétszer. Így lenne, két vastag piskótalapod azokat szépen be tudod osztani.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  102. Szia Vilmos!

    Köszönöm válaszod!
    Na akkor majdnem jól gondoltam mert én 6 tojist terveztem :-))))
    És akkor azt mondod szerinted elég neki a 2 lap plusz a töltelék????
    Mármint lehet a 3 lappal magas lenne ugye?

    Üdv.

    VálaszTörlés
  103. Szia, Zsuzsi!
    Ha úgy gondolod a két kisütött nagy lapból tudsz készíteni 3 kisebbet. Csak le kell vágnod mind két lapnak az 1/3 –át és az így kapott két kisebb lapot betöltheted a két nagyobb lap közé.
    Üdv

    VálaszTörlés
  104. Szia Vilmos!

    Köszi a segítséget, majd készítés közben meglátom. :-))))
    Hozok róla képet, szombaton ha elkészült.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  105. Vilmos!

    Ne haragudj, hogy ennyit kérdezek, de a te szavadra adok.
    Szerinted miért lehet az, hogy pár hónapja már csináltam olvasztott fehér csokiból csokirudakat, 1-2 perc alatt hűtőben keménnyé dermedt és utána még szobahőn sem lágyult vissza.
    Most ismét készítettem, minőségibb fehér csokiból és ez viszont nem viselkedik olyan jól, nehezebben köt és hamarabb visszalágyul.
    szerinted mi lehet az oka?
    Mind a kettőt gőz felett olvasztottam.

    VálaszTörlés
  106. Szia, Zsuzsi!
    A kérdéseket mindig szívesen fogadom.
    A probléma, hogy nem temperáltad le a csokoládét. Ehhez részletes leírást és fázisfotókat találhatsz itt:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/01/csokolade-temperalas-kiteriteses.html
    Ez a leírás ugyan étcsokoládéra vonatkozik. De fehér csokinál is ez az eljárás, csak a hőfokra kell jobban odafigyelni, mert könnyebben meg tud égni. Maximum 38 C-fokra melegítsd a fehér csokit és folyamatos mozgatás közben hűtsd vissza 28 C-fokra. A linkben leírtak szerint.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  107. Szia!

    Egy nyuszi tortát kell készítenem. Ülő alakzatban képzeltem el, hasonlóan a te panda tortádhoz. A panda testét hogy építetted fel? A fejét külön rögzítetted valamivel vagy csak a krém tartja össze a testtel? A fülét tragantból csinálnám meg, annak elég egy nap száradási idő, vagy csináljam meg jóval hamarabb?
    Még valami...A te panda tortád kb. milyen magas volt? Az ilyen tortákat hogy szokták szeletelni? :)

    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  108. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  109. Szia Vilmos!

    Most találtam rá az oldaladra, és nagyon tetszik.
    Szeretném megkérdezni, mikor lesz következő tanfolyam? Szívesen elmennék rá.

    Ildikó

    VálaszTörlés
  110. Szia, Ildikó!
    A következő tanfolyam augusztus 30.-án lesz 17:00 órától. A részleteket hamarosan közzéteszem.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  111. Szia Vilmos!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha marcipánra szeretnék ostya fotót tenni, a hideg zselét tudnám e sima torta zselével helyettesíteni, ha kihűlt?
    Vagy mi mással tudnám helyettesíteni?Sajnos nincs a közelembe olyan hely, ahol be tudnám szerezni a hideg zselét.
    Válaszodat előre is köszönöm: Snöcy

    VálaszTörlés
  112. Szia!
    Az eperkrémes tortádról jutott eszembe, hogy ezen az elven készítenék málna krémet (tejszín, fehércsoki, málna). De mi van akkor, ha fagyasztott málnával készítem? Akkor kiolvasztva, jól lecsepegtetve lehet használni a málnát?
    Vagy fagyosan beleturmixolhatom?
    Nagyon finomak ezek a tejszínes krémek! Már sikerült kipróbálnom, hogy milyen az, amikor túlságosan felverem és kicsapódik, máskor pedig biztosan nem hűtöttem le eléggé a krémet, nem is lett jó az állaga. :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  113. Szia, Gabi!
    Természetesen működik a krém más gyümölcsökkel is. A málnát beleteheted fagyosan is, annyi fog történni, hogy előbb lehűl a krémed. Készítettem már én is fagyasztott eperből, és teljesen jó lett.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  114. Szia, Snöcy!
    Felteheted az ostyát hidegzselé nélkül is, viszont úgy nem lesz olyan tartós. Annyit kell tenned, hogy felszolgálás előtt teszed rá. A tortazselét nem javaslom, mert könnyebben kioldja az ételfestéket.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  115. Köszönöm, Vili! El is készítettem a "fagyasztott málnás krémet"! ...lassan végigpróbálgatom az receptjeidet! :)

    VálaszTörlés
  116. Szia Vili,

    Kérdésem lenne nekem is.
    Hogyan tudnék szép csokoládészivart házi körülmények között készíteni? Akár étcsokis- akár fehércsokis kivitelben érdekelne.

    VálaszTörlés
  117. Szia, Picijuci!
    Nem, feledkeztem meg rólad. Van is egy csomó fotóm a csokoládé szivar készítéséről. Igyekszem a mai napon, összeállítani róla egy bejegyzést.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  118. Szia Vili!

    Örülök, hogy láttalak Komáromban..:-))
    Na jó a kérdésre térve:
    Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kell szeletekre osztani egy tortát?
    Mármint tudom, hogy hogyan kell, csak pl egy 40 cm-es kört, hogy kell felosztani, hogy ne legyenek méteres hosszú szeletek, de mutasson is.
    Mert én kimértem egy bizonyos méretű kört, berajzolom (kimérem) a szeleteket, de egy nagy körnél hasonló a szelet, csak óriásiban.
    Esküvői tortát készítek, és ennél az "apróságnál" leragadtam :-D
    Valamint leírnád nekem, hogy a különböző torták hát szeletnek felelnek meg.
    Na nem 0-100 cm-ig gondoltam az összeset, csak pl, hogy egy 16 cm-es kör, vagy egy 24 cm-es kört hány szeletesnek kell számolni.

    Huhh, befejeztem..:-))
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv. Zsuzsi

    VálaszTörlés
  119. Szia, Zsuzsi!
    Bocsi hogy ennyire elhanyagoltalak!
    Nos, a 40 szeletes tortát, már nem szokás körcikkekre vágni, hiszen hosszú, vékony és kezelhetetlen szeletek lennének belőle. Ezért az ilyen nagy tortákat keresztbe csíkokra vágják, majd ezekből a csíkokból vágnak tortaszelet formájú szeleteket.
    Nézzük a torta méreteket. Ez változik cukrászdák szerint.
    Zsúrtorta, ez a 18 cm átmérőjű torta, 8-10 szeletesnek szokták mondani. Ez után ugorjunk a 23 cm átmérőjű tortára, ez a legáltalánosabb méret, 12-16 szeletesnek árulják, de régebben ez volt a húszszeletes. Azt hiszem, ebből a két méretből tisztán látszik, mennyire lazán szokás számolni. Amire jobban oda kell figyelni az a tortának a súlya, bár ez is eléggé változó, de egy szelet minimum 100 g legyen. Ha marcipán burkolásról is beszélünk akkor szeletenként 150 g-ot szokás számolni.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  120. Szia Vilmos!

    Köszönöm a válaszod, aranyos vagy, hogy tanácsot adtál, így már könnyebben igazodom el a számolással kapcsolatban!

    Üdv. Zsuzsi

    VálaszTörlés
  121. Kedves Vilmos!

    Először is gratulálok a gyönyörű tortákhoz, sütikhez. Kérdezni szeretnék tőled a Kinder tortával kapcsolatban (is). Szerinted mandula helyett őrölt dióval meg lehet csinálni? Sütőport nem szoktál beletenni semmibe? Mert másik receptnél se láttam, hogy tettél volna bele. Én így még nem mertem megcsinálni, mert féltem, hogy összeesik a piskóta.

    Én Hulala tejszínt szoktam használni, te milyet használtál ehhez? Vagy szoktál bele habfixálót is tenni? Mert az állatinak természetesebb az íze, de a növényi meg nem esik össze.

    A tűzhelyed milyen, azon kívül, hogy Miele? Meg tudnád adni a típusát? Épp mostanában szeretném a konyhát felújítani, és kíváncsi vagyok a véleményedre. Vagy hogy van-e más márkával is tapasztalatod?

    Előre is köszönöm válaszod, és elnézést a sok kérdésért :)
    Szia: Ildikó

    VálaszTörlés
  122. Kedves, Ildikó!
    Köszönöm kedves soraid.
    A Kinder torta működik dióval. Ez biztos, mert az egyik tanfolyamon így készítettük el, és mindenkinek nagyszerűen sikerült.
    A sütőport és más vegyszereket igyekszem kerülni. Vannak túlbonyolított receptek, amik csak sütőporral működnek, ezeket vagy átalakítom, vagy hanyagolom.
    A Hulala „tejszínt” nem igazán szeretem, persze nagyon jó a tartása, de annyira mű hogy inkább a kihabosított margarinhoz hasonlít. Nem szeretnék márkákat írni, de javaslom, hogy keresd a minél magasabb zsírtartalmú állati tejszíneket. Habfixálóként csokoládét használtam a receptben, amúgy nem szoktam habfixálót használni, és nem is látom értelmét.
    A sütőm egy középkategóriás Miele. Ez légkeverős, kis és nagy grillezést is tud, és két és fél perc alatt fűt fel 180 C-ra. Teljesen egyenletesen süt, ebbe érdemes pogácsát és leveles tésztákat is próbálni. Van benne teleszkópos sin rendszer a könnyebb kezelhetőségért. És kívülről alig melegszik sütés közben. Egyetlen problémám vele, hogy nem magyar nyelvű a kezelőfelülete, sajnos azokat a csúcskategóriás példányokat elhappolták elöllem.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  123. Kedves Vilmos!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Ha lesz időm, feltétlenül kipróbálom a cappuccino, a Kinder tortát, és persze az ország tortáját is. Megpróbálok állati tejszínt használni, remélem, lesz azért egy kis tartása. Zacskós tejszínt szoktam használni, ami régen 330 ml volt, most már csak 250, ezeket levesek és főzelékek sűrítésére is használom. Még nem próbáltam ki viszont, hogy mennyire kemény habot lehet verni ebből.
    Ezek szerint sütőpor nélkül is feljön a piskóta, ezt is ki fogom próbálni. A szódabikarbónát se szoktad használni?
    További jó munkát kívánok, és várom a további recepteket, videókat :)
    Szia: Ildikó

    VálaszTörlés
  124. Szia, Ildikó!
    A szódabikarbónát sem szoktam használni.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  125. Szia Vili,
    szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan cukrásztanfolyam Pesten, amit jó szívvel ajánlanál?
    Köszi, Adri

    VálaszTörlés
  126. Szia!
    Mostanában lettem a torták szerelmese, és a te receptjeidből merítek ötleteket. A sacher piskóta egyszerűen isteni, nagyon ízlett a vendégeimnek. :-)
    Viszont... A fondan nem akar sikerülni. Mindent úgy csinálok ahogy le van írva, be is keményedik szépen, de amikor kinyújtom és a tortára akarom illeszteni, ragad, nem jön le szépen a neylonról mint a marcipán. Mi lehet ennek az oka? Hamarosan létrehozok egy blogot, ahova feltöltök képeket a már elkészült munkáimról.
    Köszönöm válaszod!
    Kriszti

    VálaszTörlés
  127. Szia, Kriszti!
    Itt van egy kis félreértés. A fondán nem egy burkoló anyag, nem cukortészta és nem marcipánhelyettesítő anyag. Hanem egy bevonó anyag. Ezzel van bevonva a mignon, a puncstorta és a franciakrémes teteje. Valamint az eklerfánk teteje is erről egy videót is találsz: http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Ekler%20f%C3%A1nk
    Tehát nem nyújtófával való kinyújtásra van kitalálva. Viszont további feldolgozással készíthető belőle cukortészta, de erre később szeretnék kitérni.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  128. Szia, Audrey!

    Nem szeretném egyik iskolát sem méltatni vagy leszólni ezért inkább nem ajánlanék, de a lényeg, hogy mindenhól csak az alapokat mutatják meg. Hogy milyen szakember válik belőled az csak a saját szorgalmadon múlik
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  129. Szia!
    Köszönöm a választ. Több helyen láttam, hogy fondánnal borítják a tortát, és úgy nézett ki mint marcipánnal (ha jól emlékszem pillecukorból késztették a fondánt) - ezek szerint ennek is van többféle elkészítése?
    Még egy kérdés:
    valami finom gesztenyekrémet tudsz írni? Hétvégére kellene szülinapra. Köszi!
    Kriszti

    VálaszTörlés
  130. Kedves Vilmos!
    Csodálatos az oldalad, a sütisarokról navigáltam ide és örökre hálás leszek Gombának azért, hogy megtaláltalak.
    Kérdésem: hogy lehet virágot kandírozni otthoni körülmények között (átlagos konyhafelszereléssel)?
    Évek óta próbálkozom vele de szánalmas a végeredmény. (az idén pl. elvesztették szép lila színüket augusztusra, a tavasszal kandírozott ibolyáim)
    Válaszod előre is köszönöm!
    Márti

    VálaszTörlés
  131. Kedves Vilmos!
    Írtam már a Magyarország tortája alá is- utólag láttam, hogy itt kellene kérdeznem!!
    Nagyon finom volt a torta, különösen a kölespiskóta tetszett!! A kérdésem, lehetne-e együtt sütni más gyümölccsel a tetején- ami rusztikussá tenné.. szilva, körte? S ha igen- milyen lenne fahájas, cukros tejfölös takarással- ami szintén vele sülne? Nagyon köszönöm a választ!! ( Jó elképzelni, h ezek az ízek megjelennek egy profi képzeletében!! :-) ) Ági

    VálaszTörlés
  132. Kedves Ágota!
    Ürülök, hogy ízlett. Természetesen más gyümölcsökkel is elkészítgető. A legelső verzióba én is sütöttem aszalt sárgabarackokat, de ki kellet vennem költségkímélő szempontok miatt. Belesütéskor arra kell figyelni, hogy ne növeljük meg a víztartalmat, mert nem fog átsülni. Ezért sütéshez ajánlom az aszalt gyümölcsöket, mellé szósznak pedig pikáns, piros gyümölcsöket.
    Ajánlom még a házi verziót videón:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Magyarorsz%C3%A1g%20tort%C3%A1ja%202011%20h%C3%A1zi%20verzi%C3%B3
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  133. Kedves Vilmos!
    Már napok óta olvasgatom a blogodag. Le vagyok dobbenve... tokéletes minden tortád, minden videó... le a kalappal... én még csak kezdo vagyok... idén kezdtem sutogetni, mert túl sokat alszik a pici babám és nem tudok mit kezdeni a sok idommel :-)... Nekem is lenne pár kérdésem(késobb regisztrálok is, csak azt még meg kell találnom, hogy hol kell :-D ):
    az elso tortámat White icing-gel vontam be... nem voltam tole elájulva, így áttértem a K2-re. Mivel itt nálunk Szlovákián ez a ketto a leginkább elterjedt, kezdtem keresgélni a neten és Bp-n találtam egy eshop-ban Hofehér Eszterházi fondan-t... felhívtam az uzletet, hogy milyen annak az állaga, hogy hasonlít-e a K2-hoz... a válasz igen volt, így rendeltem belole... hát nem olyan sajna és nem tudom, hogy miként tudnám felhasználni, hogy ne vesszen kárba... nincs vele tapasztalatod? a tobbi alapanyagot itt szlovákián rendelem interneten keresztul, de ezzel megakadtam és nem tud senki tanácsot adni ezzel a masszával kapcsolatban, mert nem ismerik...
    a válaszodat elore is koszonom... további sok sikert kívánok a remekmuveid elkészítéséhez :-)
    udvozlettel
    Szikela Hajnalka

    VálaszTörlés
  134. Szia, Hajnalka!
    A fondán nem burkolóanyag, hanem egy cukorfőzet. Elkészítéséről találsz itt egy videót:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Fond%C3%A1n%20f%C5%91z%C3%A9s
    Ezzel az anyaggal van áthúzva a puncstorta, az Eszterházy torta, a mignon valamint az ekler fánk…stb.
    Lehet belőle egyszerű vajkrémeket is készíteni, csak ki kell keverni vajjal és tetszés szerint ízesíteni. Valamint további feldolgozással lehet belőle burkoló cukortésztát is készíteni.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  135. Szia, Márti!

    Virágot még nem kandíroztam, ezt le kell kísérleteznem. Türelmedet kérem a válasszal.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  136. Vilmos, akkor ha keverek hozzá 70%os vajat és olvasztott csokit, akkor kapok egy relatív kemény krémet tortába? ez a krém alkalmas torta bevonására a K2 alá? Illetve, milyen további feldolgozással tudok burkolót készíteni belole? Porcukor, vagy keményíto hozzáadásával? Bocsi, hogy így hirtelen "elárasztalak" a kérdéseimmel :-)
    Hajnalka

    VálaszTörlés
  137. Szia Vilmos!
    Köszönöm, hogy szánsz időt a kandírozós kísérletre, nagyon kedves vagy, és természetesen türelmesen várok.
    Márti

    VálaszTörlés
  138. Szia Hajnalka!
    Akár egy ilyen csokikrémet is készíthetsz belőle, és ez burkolás alá is alkalmas.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  139. Szia Vili... nagyon aranyos vagy... koszi az infót...
    Hajni :-)

    VálaszTörlés
  140. szia

    tudsz jojófánk receptet adni? a krém még hagyján, csinálok egy vaniliás fözött krémet, de a tésztája milyen?? találtam a neten szalakálés tésztástól elkezdve mindent...
    köszi!

    VálaszTörlés
  141. Szia biii!
    Sajna eddig nem akadtam a nyomára az eredeti receptnek. Még egy kis türelmedet kérem.

    VálaszTörlés
  142. persze, semmi gond! ha nem lesz meg jövöhétig, sütök mást és ezt késöbbi alkalommal majd.. köszönöm segitségedet

    VálaszTörlés
  143. Szia, Vili! Megcsináltam a Máglyarakás, receptedet. Annyira finom lett, hogy azt le sem tudom írni!!! Az vagy a cukrász szakmának mint a fizikának Albert Einstein!!! :-) köszönöm!!! küldök képet is! Szia! :-)

    VálaszTörlés
  144. Szia,Vili!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a videóidon azt említed, hogy "ganache készítünk állati tejszínből" Hab tejszínből?

    VálaszTörlés
  145. Szia, Norbi!
    Az állati tejszínt arról ismered fel hogy minimum 30% zsírtartalma van, nem tartalmaz szóját, fehérítőt, és egy csomó E-számot.

    VálaszTörlés
  146. Szia Vili!
    köszi a választ, másképpen kérdezek.
    A habtejszínt ha felforralom,utána ki tudom habosítani?

    VálaszTörlés
  147. Szia, Norbi!
    A tejszínt csak lehűtve, minimum 9 C-fokosan lehet szépen kihabosítani. Így lesz a legjobb a szerkezete. Ha felforralod, újra le kell hűtened, hogy ki tudd habosítani.

    VálaszTörlés
  148. Köszönöm szépen!! :-)))

    VálaszTörlés
  149. Szia,Vili!
    Tudsz nekem ajánlani egy cukrász kellékes boltot?

    VálaszTörlés
  150. Szia
    Mi a különbség a tragant massza és a fondant között.Én a kiskukta fondantját hasznltam nem sokszor (3-4szer) de eddig meg vagyok elégdve de egyre több tortát kell csinálnom és szeretnék jobb tortákat készíteni ezért kérdezem.

    VálaszTörlés
  151. Kedves, Névtelen!
    A tragant egy olyan massza, ami gyorsan megszárad és kemény cukorrá válik. Ezt a tulajdonságát szoktam figyelembe venni amikor felhasználom. A következő elérési úton, találhatsz fotókat és részletes leírást a használatáról:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/01/cipotorta-keszitese.html
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  152. Szia, Vili!
    Megcsináltam a Te piskóta receptedből a tortalapot,és a gesztenye krémet! Felraktam a Facebookra öt perc alatt 15 like! Köszönöm, hogy segítesz alkotni! :-)

    VálaszTörlés
  153. Szia, Vili!
    Köszönöm az elismerő szavakat , komolyan, nagyon jól esik! Kicsit Vili design lett , de remélem nem bánod! Jó lenne ha itt a blogon is meg tudnánk osztani képeket!

    VálaszTörlés
  154. Szia Vili! Epertortánál a krémbe tehetek eper helyett eperdzsemmet? A tejszín is érdekelne,hogy pontosan mit használsz mert azt tudom,hogy 30%zsír feletti és állati de nem tudom név szerint.Én a hulalát használom,de azt felverni szoktam,ha főzöm mi lesz belőle? A mákosgubánál a sodó recept megvan valahol? Joghurttorta? Puncstorta? Na és még valami:Női felsőtestet kell készítenem.Csokisat.Úgy gondoltam,hogy megsütöm a piskótát tepsiben,kettévágom mert 3 felé nem lehet,ahhoz nem elég magas,betöltöm,és a mellét gondoltam összedarabolom a piskótát elkeverem a krémmel és szedőkanálba formázom ki.A testét is jó lenne kicsit formázni,hogy ne legyen sima lapos.Mit szólsz? Ja és tudsz valami jó receptet nyújtható fondantra? Nem a fondán cukormázra gondolok ami mignonokhoz való hanem a marcipánhoz hasonló nyújtható bevonatra.Bocsi ha sokat kérdeztem,egyenlőre ennyi:)Köszi

    VálaszTörlés
  155. Szia Vilmos! Igazan kedves h a munkad mellett szansz idot arra h nekunk amatoroknek valaszolj kerdesekre. A legutobbi bejegyzesben olvastam a taragont,( zselatin es porcukor kevereket). Az lenne a kerdesem h lefozott zselatin azt jelenti h megfozom a zselatint es lehutom mikor megdermet keverem ossze a porcukorral vagy meg melegen. Aniko

    VálaszTörlés
  156. Megint en. Kozbe megtalaltam a tragant kerdesemre a valaszt. Mindenkepp ki akarom probalni. Megegyszer nagyon ertekelem h segitesz igy a neten nekunk amatoroknek. Isten aldjon. Aniko

    VálaszTörlés
  157. Szia Vilmos!
    Remélem, tudsz nekem segíteni... Egy kislánynak kellene hétvégére kölyökkutyát készítenem, és arra kellene valami jó bevonóanyag, de úgy, hogy a leányzó glutén- és tejérzékeny, szóval így a K2 kiesik, a marcipán meg nagyon szakad, nem szeretem. Arra gondoltam, hogy ha a tragant masszába a zselatin helyett lékötő kerülne, ill. a porcukor egy részét felváltaná lékötő, szerinted mi lenne belőle?? Vagy ha van más jó ötleted, szívesen fogadom!! Jövő csütörtökig remélem válaszolsz...
    Ja, és csak itthon készített vagy élelmiszerboltban kapható bevonó jöhet szóba, mert a legközelebbi cukrászdiszkont km-re van, most nem tudok utazni.
    Előre is köszönöm!
    üdv: dszisza

    VálaszTörlés
  158. bocsi, elírtam: a porcukor egy részét kukoricakeményítő váltaná fel

    VálaszTörlés
  159. Szia Vilmos! Ki probaltam a tragant de nem vagyok benne biztos h olyan amilyennek lennie kell. Elegge rugalmas lett es csak a cukor felet vette fel. Ilyen kell legyen, vagy probaljam meg kevesebb zselatinnal a megadott vizbe arra gondolok h a zselatin itt az USA-ba erosebb. Aniko

    VálaszTörlés
  160. Kedves Vilmos!

    Én már a karácsonyra készülök, ehhez lenne egy kérdésem. Fenyőfa alakú tortát szeretnék csinálni, formatortát, nem fektetett tortát. Ha csillagokat faragok ki a piskótából, az jó megoldás lehet? És a csillagokat teszem egymásra. Vagy van valami ötleted?

    Előre is köszönöm válaszod!

    Császi Krisztina - krisztina.cs@vipmail.hu

    VálaszTörlés
  161. Kedves Császi Krisztina!
    Tehát álló karácsonyfa alakú formatortát szeretnél készíteni. Szerintem a csillagokból összerakott megoldás túl vastag és munkaigényes lesz. Én töltenék egy kúp alakú tortát. Ezt úgy oldhatod, megy egyszerűen, ha egy tölcsérbe, vagy spiccszűrőbe zsírpapírt teszel, és abba töltöd a tortát. Így nem kell faragni. Ha ez kidermedt kétféle módszert javaslok. Az első, hogy puhíts le egy kis zöld marcipánt vagy készíts zöld glazurt és töltsd csillagcsöves nyomózsákba. Majd lentről felfelé haladva körkörösen nyomj kis ágakat. Ehhez hasonló képeket találhatsz is a neten. A másik módszer, ha kinyújtod, a zöld marcipánt szalagokra vágod, aminek az egyik felét cikcakkosan bevagdosod, majd ezeket a szalagokat lentről felfelé körkörösen feltekered a tortára. Remélem érthető volt.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  162. Kedves Vilmos!

    Szeretném a tanácsodat kérni. Kb 20 cm magas ember figurákat szeretnék készíteni marcipánból (van olyan amelyik kézen állna). Kérdésem arra vonatkozna, hogyan lehet a marcipánt (illetve melyik összetételű lenne megfelelő)úgy feldogozni, hogy ne száradjon ki menet közben, illetve az illesztések szépek legyenek. (tornász lányok lennének).
    Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  163. Szia Vilmos!
    Ez már művészet amiket csinálsz, gratulálok!
    Szeretek én is sütni és alkotni, a legújabb szerelem most a karamell, azon belül is a virágok készítése, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni tőled : ha ajándékba készítek pld. egy csokrot azt hogy tároljam addig amíg tulajdonoshoz nem kerül, mennyi ideig tárolható az elkészített "alkotás",mennyi a szavatossági ideje? Kértek már,hogy csináljak asztaldíszt házassági évfordulóra, de nem mertem elvállalni, mert nem tudom milyen gyorsan szívja magába a nedvességet, van valami trükk amivel tartósítani lehet?
    Ezen kívül még azt szeretném kérdezni,mikorra tervezed a következő tanfolyamot?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Sok kreatív szép napot kívánok!
    Marianna

    VálaszTörlés
  164. Kedves Vilmos!

    Egy jobb minöségü habzsákot szeretnék vásárolni, de nem tudom, melyik valóban jó. Mint szakember, Ön melyik márkát ajánlja?
    Köszönöm válaszát!

    Melinda

    VálaszTörlés
  165. Kedves, Melinda!

    A Rist márkanévben biztosan nem fog csalódni.

    VálaszTörlés
  166. Kedves,Marianna!

    A karamelldíszek tartósításakor, el kell zárnunk a párától, a napfénytől és a hőingadozástól a kész díszt. Tehát jól zárt dobozban, amibe tegyünk nedvszívó anyagot is, példáúl: „A” minőségű rizst, oltatlan meszet, nedvszívó párnácskákat illetve szakboltokban kaphatóak, kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékek. Ha megfelelően tároljuk akár hónapokig is elállhat.

    VálaszTörlés
  167. Kedves, Sil!

    Marcipán figurák készítéséhez, legjobban a háromszoros marcipánt szeretem használni. Viszont, ha kézen álló figurát szeretnél, abba mindenképpen ajánlok valamilyen, belső merevítést. Ami lehet karamellből, plasztik csokiból, grillázsból vagy használhatsz hurkapálcikát is. Illesztések eltüntetéséhez, használj vízzel lepuhított marcipánt.

    VálaszTörlés
  168. A jelenleg aktuális tanfolyamokat a következő elérési úton tekinthetitek meg:
    http://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  169. Szia Vilmos!

    Még mindig aktuális lenne a november 5-én feltett kérdésem, ugyanis vendégségben lesz ez a kislány nálunk az ünnepek alatt. Ha lesz időd, kérlek adj tanácsot!
    Előre is köszönöm szívességed!

    VálaszTörlés
  170. Szia dszisza!
    Bocsi ez kimaradt!
    Van itt neked egy recept, nem a sajátom(Carol Deacon:Tortacsodák,) de kipróbáltam és működik.

    Cukortészta

    Ez egy egyszerű recept, ami torták burkolására is alkalmas. Könnyű vele dolgozni. Ha esetleg ki is reped a torta sarkainál, az anyagot egy kevés vízzel puhítsuk fel, így kenhetővé válik és hibajavítóként is alkalmazható. Mivel nyers tojást tartalmaz, ne tartogassuk túl sokáig, maximum 3-4 napig, és légmentesen elcsomagolva, mert könnyen kiszárad.

    Recept:
    1 tojás fehérje
    500 g porcukor
    30 ml folyékony glükóz

    A porcukrot szitáljuk át, majd keverjük el a tojás fehérjével és a glükózzal, egy fakanál segítségével. Ha kezd összeállni, akkor, gyúrjuk tovább kézzel, teljesen simára. Csomagoljuk Folpackba légmentesen, vagy tegyük nejlonzacskóba. Felhasználás előtt, gyúrjuk ismét simára.

    VálaszTörlés
  171. Szia Vili!Szeretném megkérdezni,hogy pattogós cukrot hogyan tudnék krémbe belekeverni vagy bonbonba,hogy ne pukkanjon szét időnap előtt?Mert ugye ahogy nedvességet kap vége.válaszod köszönöm!Eszter

    VálaszTörlés
  172. Szia, Eszter!
    Pattogós cukorból, olyat is lehet kapni, ami a krémben nem, csak a szájban kezd el pattogni. Ezt a fajtát szokás bonbonba tölteni.

    VálaszTörlés
  173. Köszi Vilmos! Már csak annyi kérdésem lenne, hogy a folyékony glükózt csak cukrásznagykerben lehet kapni, vagy házilag is előállítható?
    Ez tulajdonképpen az a főzött cukorszirup lenne, amit tojáshab felveréséhez is szokás használni bizonyos recepteknél? Arra gondolok, amikor a cukorszirupot addig kell főzni, míg buborékot lehet belőle fújni...

    VálaszTörlés
  174. Szia,dszisza!
    Glükóz gyógyszertárban kapható. Otthon nem érdemes bajlódni vele.

    VálaszTörlés
  175. Kedves Vilmos!
    Oroszkrém receptet kerestem,láttam is,hogy egyszer említetted,hogy van egy szuper,de sajnos nem találtam meg!Gondolom most az ünnepek előtti hajrában már nem fér bele ,hogy közzétedd(csak,ha nem titok:)),így az lenne a kérdésem,hogy amit krémesnek javasoltál,azt lehet használni tortába is?Köszönöm,ha válaszolsz.és egyúttal szeretnék Boldog,békés ünnepeket kívánni!
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  176. Szia Vili!
    Tudnál nekem macaron ügyben segíteni? Elég sok variánst kipróbáltam, de egy sem lett jó... Se talpa, se teteje... :-((
    Mit ronthatok el? A legutolsó próbálkozásom ebből a receptből volt ( csak hogy tudd, mik az arányok )
    http://tucsokbogar.blogspot.com/2011/07/feher-macaron.html
    Előre is köszi!

    Üdv: dszisza

    VálaszTörlés
  177. Kedves, Zsuzsa!
    A krémesnél írt recept használható tortába. Az oroszkrém torta receptem nem titok, de szeretném szépen kidolgozva közreadni, így türelmedet kell kérnem.
    Boldog újévet!
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  178. Szia, dszisza!
    Macaron ügyben éppen videót készülök készíteni, így nem szeretném lelőni a poént. Tücsök receptje biztosan rendben van, hiszen neki működik. Ez egy kényes sütemény, de ha egyszer ráérzel, többé nem fogod elrontani.
    Boldog újévet!
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  179. Szia Vilmos!
    Fondant alá milyen krémet használsz?
    Boldog újévet! :)
    Mariann

    VálaszTörlés
  180. Szia Vilmos!

    Szeretném ha valami csokis piskóta az alap és túrós a teteje és valami eperlekvár bele.
    túrós a lényeg.ez mind ZILA formába kéne.
    kérek ha van neked mert én nem találok.

    Köszi Anikó

    VálaszTörlés
  181. Túrótorta 1 db 12 szeletes Zilatortaformára

    Besamel alap

    220 ml tej
    90 g cukor
    20 g kukoricakeményítő
    1 vaníliarúd kikapart belseje
    20 g vaj

    A kukoricakeményítőt egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk és a keményítős oldattal besűrítjük. A gázról levéve belekeverjük a cukrot és a vajat.

    Túrókrém

    300 g besamel alap
    300 g túró
    300 g tejszínhab (a jobb tartás érdekében kivételesen növényi tejszínt ajánlok)
    100 g olvasztott fehércsokoládé
    1 citrom leve és héja
    5 levél zselatin vagy 100 g lefőzött állati zselatin

    A kihűlt besamel alapot, a túrót, a citrom levét és héját robotgéppel alaposan keverjük ki. Adjuk hozzá a tejszínhab ¼ részét, a zselatint és az olvasztott fehércsokoládét, ezeket az összetevőket gyors mozdulatokkal, egy habverő segítségével keverjük el, majd a maradék tejszínhabot óvatosan keverjük bele. Töltsük a krémet, a kifújt Zilatortaformába. Alaposan oszlassuk el és tömörítsük ütögetéses módszerrel. Zárjuk le egy kakaós piskótalappal és egy éjszakára tegyük mélyhűtőbe.

    Kakaós piskótalap:

    10 g kakaópor
    2 db tojás
    30 g liszt
    40 g cukor

    A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk, és arra tesszük az 1 cm magas sütőkarikát.
    A kakaóport és a lisztet összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a tojássárgáját, végül a kakaóporos lisztet apránként beleforgatjuk. Az előkészített tortakarikába egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített, 210°C-os sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük.

    VálaszTörlés
  182. Szia Vilmos!
    Fondant alá milyen krémet használsz?
    Boldog újévet! :)
    Mariann

    VálaszTörlés
  183. Szia Vilmos!

    Hálás köszönet a receptért. Csak még annyi kérdésem van,hogy mikor kiveszem másnap a mélyhűtőből hajszárítóval fel kell-e egy kicsit melegíteni? és ha kiveszem mennyi idő múlva ereszt fel annyira, hogy ehető legyen ?

    Ancsa

    VálaszTörlés
  184. Szia Maryenne!
    Fondant alá, illetve marcipán alá mindig vajkrémet használok.
    Boldog újévet!
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  185. Szia Anikó!
    Ha elég keményre dermedt akkor nem kell hajszárítózni. Két órára saccolom hogy kiengedjen.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  186. Köszi szépen a választ! :)

    VálaszTörlés
  187. Szia Vilmos!

    Hálás köszönet a Zila formás túrótorta receptért. Egyszerűen annyira finom volt,hogy a gyereket régen láttam így sütit falni. könnyen meg lehetett csinálni.

    Ancsa

    VálaszTörlés
  188. Szia!
    Szeretném megkérdezni hogy a karamell tortánál a krémbe állati tejszín helyett lehet e növényit használni?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdv.:Mónika

    VálaszTörlés
  189. Szia Mónika!
    Növényi tejszínnel is el lehet készíteni, de az íz rovására megy. Az állagán nem változtat, sőt erősebb lesz a tartása. Viszont a növényi tejszínek általában cukrozottak. Tehát érdemes kevesebb cukorral készíteni.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  190. Szia!

    Én csupán a csodidíszekről szeretnék kérdezni.
    A különféle kivágott fóliákat te magad szoktad formára vágni vagy formára vágva meglehet venni valahol?
    Mert iszonyatosan szépek és szeretnék rájönni hogyan készülnek.
    Tiszteletem :)

    VálaszTörlés
  191. Kedves Vilmos!

    Szeretnélek megkérdezni, hogy a gitár tortára hogyan lehet ilyen tökéletes húrokat készíteni?

    Köszönöm a válaszodat!
    Üdvözlettel: Évi

    VálaszTörlés
  192. Kedves Vilmos !
    Hol lehet növényi zselésítőt beszerezni? pl. az általad a zselés szaloncukornál bemutatott agar-agar-t, vagy pektint.
    köszi:vega liza:))

    VálaszTörlés
  193. Szia Dávid!
    A csokidíszekhez a fóliákat magam készítem. Ehhez leírást az alábbi elérési úton találsz:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/01/elegans-csokoladedisz.html
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  194. Kedves Évi!
    A gitártortára glazúrból szoktam készíteni a húrokat. Ehhez szükséges 1 tojásfehérje, 200 g porcukor és egy csepp ecet. A fehérjét és a összekevered és hozzáadod az ecetet, ezt papírnyomózsákból spricceled a tortára.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  195. Kedves Liza! Agar-agart a nagycsarnokban tudsz beszerezni. Pektint pedig, az egyszerű befőzőcukrok és dzsemfixek tartalmaznak. Ezeket szinte minden közértben kapni.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  196. Szia Vilmos!
    Júliusra kellene egy 3 emeletes egybeépített tortát készítenem. A tortaállvány beépítése nem nagyon akaródzik, szerinted, ha tortapálcákat szúrok az alsóbb szintekbe, akkor az megtartja a plexilapot amin az egyes emeletek csücsülnek?
    A profik hogyan oldják ezt meg?
    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  197. Kedves Vili!

    Több kérdést is szeretnék feltenni, remélem lesz időd a napokban válaszolni, mert sajnos két tortát kell csinálni a gyerkőceimnek :)
    1. fondantnál a porcukor valamennyi részét lehet helyettesíteni finomra őrölt mandulával?
    2. a fondantra indigó segítségével szeretnék rajzolni, nagyon óvatosan, tehát nem nyomnám erőteljesen rá, szerinted ez káros?
    3. mitől fényes a fondant? kérlek ne azt írd, hogy víz+méz, hanem ha esetleg tudod, hogy pl mennyi kanálhoz mennyit tegyek?

    Előre is köszönöm a segítségedet
    Timi

    VálaszTörlés