2011. szeptember 29., csütörtök

Hercegnők és a kastély

Egy kedves házaspár, nagy lelkesedéssel rendelte ezt a tortát. Kihívtak a pultba és sok mindent részletesen elmagyaráztak. Látszott, hogy nagyon szeretnének örömet szerezni valakinek. Hoztak képet egy hasonló tortáról, részletesen kijegyzetelve, hogy mit szeretnének ugyan úgy és mit szeretnének másképp. Végül sok javaslatomat szívesen elfogadták. Szeretem az olyan vendégeket, akiknek nem az a legfontosabb, hogy a saját akaratukat lássák megvalósítva. Hanem az, hogy hogyan tudnak a legnagyobb örömet szerezni a gyermeküknek.

Később a vendég visszajött és egy üveg pezsgővel megköszönte a munkámat. Az ilyesmi nagyon ritkán fordul elő.

2011. szeptember 28., szerda

Nevezzétek el!!!!

Ezt a tortát ma kísérleteztem ki, azzal a céllal, hogy videóreceptet forgassunk belőle. Az összetevői: teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, dió, körte, nádcukor, tejcsokoládéhab és étcsokoládé ganache. Segítsetek nekem abban, hogy mi legyen a neve! Előre is köszönöm, várom a hozzászólásokat.

2011. szeptember 21., szerda

Repülő

Van egy kedves visszatérő vendégünk a Bp. Airporttól. Hagyománnyá vált náluk, hogy az új járatokat nem csak tűzoltóautóval, hanem egy különleges torával is üdvözlik. Így időről időre megjelennek egy-egy hajmeresztő ötlettel. Ez volt a legutóbbi, bár ez most nem olyan komplikált, de néha igazi kihívások elé állítanak.

2011. szeptember 8., csütörtök

Beszámoló a tortadíszítő tanfolyamról 2011.08. 30.

Ismét jó hangulatban telt az „ismétlő” tanfolyam. Többen is kérték, hogy egy új tanfolyam keretében, ismét készítsem el a Villám McQueen tortát. Erre augusztus 30.-án került sor.





 
 









Indiáner fánkokat sütöttünk, amiket finom párizsi krémmel és meggydarabokkal töltöttünk meg. Majd leburkoltunk valódi háromszoros marcipánnal. 
 









Ezt követett egy airbrus festési technikáról szóló, gyorstalpaló elméleti és gyakorlati bemutató, majd kis gyakorlás után mindenki, kis gyümölcsöket varázsolt a desszertjeiből.
Mint legutóbb, most is nagy érdeklődés övezte a Villám McQueen formatorta bemutatót. Ezt a tortát is kisorsoltuk a résztvevők között.
Közben pedig elkészítettük Magyarország Tortáját, a kecskeméti sárgabarackos kölestortát. 

 

2011. szeptember 2., péntek

Magyarország tortája 2011 házi verzió, Kecskeméti sárgabarackos kölestorta


Anyaghányad 1 db 12 szeletes tortához

Köles alapfőzet:
290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g).
Sütés:
960 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmag pehely
60 g áttört túró

A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a sütőpapírra ráragad. Tehát duplán csomagoljuk).
A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz(960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap, ne legyen forróbb 80 C-foknál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Töltés:
500 g langyosra hűlt, köles alap
100 g darabolt sárgabarack
150 g sárgabarack öntet
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin

A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy kb. 2 órára a mélyhűtőbe majd, ha a krém megdermedt, válaszuk le róla a szilikonformát.

Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához

460g sárgabarack
140 g cukor

Az öntet lefőzése:
Szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel.
Kikészítés:
A torta üregeibe töltsük be darabolt sárgabarackot és a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládé pasztillákkal, és felezett sárgabarackkal.