A tradicionális habkarika elkészítését már bemutattuk. Erről videó recept is megtekinthető:
Most viszont egy sokkal egyszerűbb, receptet és technológiát szeretnénk megosztani veletek.
A trükk annyi benne, hogy kevesebb cukorral készül így könnyebben feloldódnak a kristályszemcsék a fehérjében. A tojás fehérjét ebben az esetben is ki kell mérni, és kétszer annyi kristálycukrot kell hozzáadni. Tehát a recept:
200 g tojásfehérje
400 g kristálycukor
Elkészítés:
Az összetevőket lábosba, vagy üstbe teszem és folyamatos keverés közben csípősen forróra hevítem. Ezt úgy tudom ellenőrizni, hogy egyszerűen beledugom az ujjam, és ha kicsit megcsípi a forróság, akkor jó. Ezután habverő géppel nem túl kemény habbá verem. Csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltöm a habot, és szilikonos sütőpapírra körkörösen dresszírozom. 65-70 C-fokos sütőben 3 órán át szárítom.
Tippek:
-Ha félünk, hogy túlmelegítjük a fehérjét, akkor inkább vízgőzön hevítsük.
-Melegítés közben, időnként habkártyával kaparjuk körbe az edény falára csapódott cukorkristályokat.
-Ha melegítés közben azt veszem észre, hogy már elég forró, de még mindig vannak benne kristályszemcsék, akkor ne kezdjük el habosítani, hanem vegyük le a főzőlapról, kaparjuk körbe az edény falát, és melegítés nélkül kevergessük. Ha szükséges újra melegítsük, míg fel nem oldódnak a kristályszemcsék.
-Vigyázzunk, hogy ne verjük törősre a fehérjét, mert akkor formázás közben szakadozni fog, ráadásul a fényét is elveszíti.
-A felvert fehérje törőssé vallhat, ha sokáig állni hagyjuk, ezért gyorsan dolgozzunk vele, és csak annyit keverjünk be egyszerre amennyit gyorsan ki is tudunk dresszírozni.
-Ha az állástól mégis törőssé vált a fehérjénk, akkor kissé keverjük át kézzel. Így egy picit veszít a minőségéből, de még használható.
-Sütéskor figyeljünk, hogy nehogy felszaladjon a hőfok, időnként forgassuk meg a tepsit.
-Sok habkarika receptben olvasható hogy tesznek bele valamilyen savat (ecet, citromlé, borkősav). Ez segít ugyan, hogy feloldódjanak a kristályszemcsék, viszont lágyabbá, nyúlósabbá, szaftosabbá teszi a habot. Tehát a savtól sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem is fog kiszáradni a habkarika. Tehát a javaslatom, hogy habkarika készítésekor soha ne használjunk savat.