Ez a pici lányom szülinapi tortája volt. Ez az új mese most a divat nála. Remélem hamar kiheveri.
2013. február 27., szerda
2013. február 25., hétfő
Bajazzo
A bajazzo alapja egy félgömb alakú Néró-teasütemény. Amire
rummal, átgyúrt rózsaszín marcipánt formázunk, majd kristálycukorba forgatjuk,
Dermesztés után az alsó egyharmadát temperált csokoládéba mártjuk.
Néró teasütemény:
5 db tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
Kevés reszelt citromhéj
Elkészítés:
A vajat, a porcukorral, és a vaníliával habosítsuk ki, majd
lassan egyesével keverjük bele tojás sárgákat, és a citromhéjat, végül
forgassuk bele a lisztet. Szilikonos sütőpapírra félgömböket dresszírozunk majd
200 C-fokon 10 perc alatt megsütjük.
2013. február 22., péntek
Lindt desszert
Mandulás piskóta
8db tojás fehérje
A vajat, a fehércsokoládéval megolvasztjuk.
Az átszitált lisztet, a mandulaliszttel elkeverjük.
A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd
hozzákeverjük a fehércsokoládét és a vajat, végül lazán hozzákeverjük a lisztet
és a mandulalisztet. Szilikonos sütőpapíron 1 cm vastagon szétterítjük.
210 C-fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Kihűlés után megfelelő méretű
kerek kiszúróval kiszúrjuk.
Csokoládé mousse
8 db tojás sárgája (160 g )
4 db egész tojás (200 g )
1 vaníliarúd kikapart belseje
A tejszínhabot verjük nem túl kemény habbá, helyezzük bele a
vaníliát és tegyük félre. Az egész tojásokat a sárgájával kezdjük el
habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 118 C-fokra. Amint elérte ezt a
hőfokot lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk a tojáshabhoz, ha az
egész cukorszirup benne van, állítsuk ismét gyors fokozatra és kihűlésig
habosítsuk, kemény habbá.
A mousse bekeverése:
Az olvasztott csokoládét gyors mozdulatokkal keverjük simára
a tejszínhab 1/3-részével, majd folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a
tojáshabot, majd a tejszínt. Ehhez használjunk szilikonos hablapátot.
Céklás karamellköpeny
25 ml céklalé
Az összetevőket keverjük össze. Adagoljunk kis mogyorónyi
halmokat szilionos sütőpapírra.
Majd süssük kb. 2 percet 180 C-fokon. Fel fog forrni a
sütőben és szét is fog terülni, akkor jó, ha a széle kissé barnul.
Bevonó ganache
500 ml állati tejszín
A tejszínt forraljuk fel, majd öntsük a csokira és hagyjuk
állni 1-2 percig, had járja át a meleg. Majd a keverjük simára, vigyázzunk,
hogy a lehető legkevesebb buborékot keverjük bele.
Összeállítás:
A csokimousset adagoljuk nyomózsákkal félgömb formákba, a
közepébe tegyünk egy szem Lindt golyót, majd zárjuk le a kiszúrt piskótával. A
betöltött formákat fagyasszuk ki, majd enyhén forró vízbe mártva kifordíthatjuk
a formából. A desszerteket húzzuk át a langyos ganach-al. Az aljukat vékonyan
panírozzuk mandulaliszttel. A tetejébe állítsuk bele a céklakaramellt.
2013. február 13., szerda
Bécsi rétes
Bécsi rétes:
2 rúdhoz
1 citrom reszelt héja és leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
Őrölt fahéj, ízlés szerint
A citromnak lereszelem a héját, és a levét egy tálba
facsarom, erre ráreszelem az almát, majd a többi összetevővel összekeverem.
Piskóta
3 tojás kettéválasztva
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verem, majd
óvatosan belekeverem a tojás sárgáját, végül lazán beleforgatom a lisztet. A
bekevert piskótatésztát szilikonos sütőpapíron kb. 1 cm vékonyan szétkenem. 230
C-fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Vaníliapuding
500 ml tej
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 db tojás sárgája
1 csipet só
A tojás sárgáját egy kevés tejjel és a liszttel
csomómentesre keverem. A többi összetevőt felforralom. Majd folyamatos keverés
mellett, hozzácsurgatom a sárgájás részt, és habverővel kevergetve addig
forralom, míg el nem kezd fényesedni.
A rétes összeállítása:
Vajastésztából 2-3 mm vékony, tepsi hosszúságú kb. 8 cm széles csíkokat vágok.
Egy réteshez 2 csík tészta kell. Az aljára vágok a piskótából egy csíkot, ami
egy-egy cm-rel keskenyebb, mint a vajastészta. A piskóta közepére hosszában
csíkot dresszírozok a kihűlt pudingból, majd az almát ráhalmozom. A tejének
szánt vajastésztát berácsozom, vagy egyéb módon mintázom, és az alma töltelékre
helyezem. A két szélén a tésztát lezárom, tojással összetapasztom. 190 C-fokon
20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Amint kivettem a sütőből, forró lekvárral
lekenem.
Sajttorta Zilatortaformában
Recept 1 db 12 szeletes formára
Készítsünk elő egy hagyományos 23 cm átmérőjű, 6 cm magas tortakarikát. Az oldalát érdemes tojással lekenni, majd sütőpapírral becsomagolni.
Graham keksz
40 g porcukor
90 g hideg vaj
125 g Grahamliszt
25 g darált dió
20 g darált cukrozott narancshéj
A szárazanyagokat a vajjal morzsoljuk el, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk bele a narancshéjat. Lapítsuk bele az előkészített tortakarikába és süssük elő 200 C-fokon 10 percig. Amíg sűl készítsünk el a sűlt krémet.
Sült krém
200 g mascarpone
200 g Philadelphia krémsajt
350 g tejfől
200 g kristálycukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 g olvasztott vaj
4 db egész tojás
Az összetevőket keverjük össze majd öntsük a Graham kekszes tortakarikába, és süssük 160 C-fokon kb 70 percig. Amint kisűlt óvatosan vágjuk kőrbe így egyenletesebben fog majd összeesni. Ezt a sűlt alapot hűtsük ki.
Főtt sajt alap:
325 g mascarpone
300 ml tej
90 g cukor
30 g keményítő
A keményítőt keverjük el egy kevés tejjel és a mascarponéval. A többi tejet forraljuk fel a cukorral, majd forraljuk össze a többi alapanyaggal, folyamatos keverés közben.
A torta betöltése:
A 12 szeletes tortaformát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval,
A kíhűlt főtt sajtalapot lazítsuk tejszínnel, és fixáljuk egy kevés zselatinnal.
100 g lágy felvert tejszínhab
20 g lefőtt zselatin, vagy 2 lap zselatin(az előírásnak megfelelően beáztatva és megolvasztva)
Keverjük össze lazán az összetevőket, ügyelve a megfelelő tömörítésre. Majd fordítsuk rá a kihűlt sűlt sajtalapot. Egy éjszakára tegyük fagyasztóba, majd válasszuk le a szilikonformát. Az üregeket eperszósszal vagy áfonyaszósszal ajánlatos tölteni.