A balatoni nyaralásunk alatt a nagylányom egyik kedvenc elfoglaltsága a szederszedés volt. Úgyhogy muszáj volt készítenünk egy kis fagylaltot.
5 db tojásfehérje
100 g cukor
100 g állati tejszínhab felverve
200 g szeder
A tojás fehérjét a cukorral, folyamatos kevergetés mellett hevítjük, maximum 85 C-fokosra. Majd kihűlésig habbá verjük. Ez után elkeverjük benne a tejszínhabot, valamint a szedret. Ízlés szerint egybe, vagy pürésítve. A keveréket tehetjük fagylaltgépbe, jégkrém készítőbe. Vagy tegyük egy fémtálba, rakjuk a mélyhűtőbe kb. 2 órára, 20-30 percenként keverjük át, míg el nem éri a kívánt állagot. Ha ti le tudtátok fotózni, mielőtt felfalják a gyerekek, akkor légyszi küldjetek képet! :-)
2013. augusztus 14., szerda
2013. augusztus 4., vasárnap
Graham babapiskóta
Recept kb. 2 tepsire
3 db tojás kettéválasztva
45 g Graham búzaliszt
45 g finomliszt
90 g nyírfacukor
Továbbá ízesíthetjük vaníliával, citromhéjjal, narancshéjjal, dióval…stb.
A tojás fehérjét a cukorral verjük nem túl kemény habbá, majd lazán keverjük bele a sárgáját. Végül óvatosan forgassuk bele a liszteket. Töltsük nyomózsákba, és sütőpapírra formázzunk kis babapiskótákat. Kissé meghinthetjük porcukorral a tetejét, attól roppanósabb lesz miután kisült. Előmelegített sütőben süssük 210-220 C-fokon, 10-12 percig.
2013. augusztus 2., péntek
Graham rolád
Recept egy rúdhoz, kb. 10 szelet
6 db tojás kettéválasztva
120 g nyírfacukor
60 g Graham liszt
60 g finomliszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
200-300 g házi baracklekvár (ízlés szerinti mennyiségben)
A vaníliát és a citromhéjat keverjük el a tojássárgájában. A tojás fehérjét a nyírfacukorral verjük nem túl kemény habbá, majd óvatosan keverjük el benne a tojás sárgáját. Forgassuk bele a liszteket, keverjük lazán éppen csak csomómentesre. Szedjük sütőpapírral ellátott tepsire a masszát, majd kenjük szét egyenletes vastagságban. Süssük előmelegített 220 C fokos sütőben 15 percig. Nem szabad szárítani, inkább kissé legyen ress. Amint kivettük a sütőből fordítsuk át egy másik sütőpapírra, és így hagyjuk langyosra hűlni. Kenjük meg forró baracklekvárral, és tekerjük fel. Tekerjük be a leválasztott sütőpapírba és így pihentessük hűtőben 2 órát, hogy kellőképpen összeérjen.