2013. december 21., szombat

Piskóta alaprecept videón



Ez a legegyszerűbb piskóta recept. A cukrász iskolákban is ezt oktatják. Ezért iskolai receptnek is szokták nevezni. Az anyaghányad egy 23 cm átmérőjű tortakarikához elegendő.

6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

Ízesítés
Vanília: 1 vaníliarúd kikapart belsejét, habosításkor keverjük a tojássárgájába.
Dió: 20 g finomra darált diót keverjünk a lisztbe. Ilyenkor ezt a mennyiséget számoljuk vissza a lisztből. Tehát 100 g liszt és 20 g dió.
Kakaós: 10 g jó minőségű kakaóport szitáljunk el a liszttel. Ebben az esetben is számoljuk vissza a liszt mennyiségéből.
Citrus: Egy citrom, vagy egy narancs (esetleg mindkettő) reszelt héját keverjük a tojássárgájába habosításkor.

Tippek trükkök:
Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.

2013. december 20., péntek

Gouda sajtos pogácsa


250 g vaj
250 g liszt
150 g gouda sajt reszelve
100 g tejföl
12 g
2 tojás sárgája
10 g élesztő

1 egész tojás a kenéshez

Trappista sajt a szóráshoz

A liszt kivételével az összes összetevőt gyúrjuk össze, végül adjuk hozzá a lisztet is és alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Fóliával letakarva két órán át pihentessük hűtőben, vagy akár egész éjszaka. Miután kivettük a hűtőből gyúrjuk át a tésztát. Nyújtsuk, ki ujjnyi vastagra majd szúrjuk ki s kiszúróval. A tetejét kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt trappista sajttal. Fél órát kelesszük meleg párás helyen, majd süssük ki 230 C-fokos sütőben 12-15 perc alatt.

2013. december 19., csütörtök

Karácsonyi Ferrero torta



Recept egy 23 cm átmérőjű tortához

Pörköljünk meg 500 g török mogyorót 180 C-fokon 25 perc alatt, majd takarjuk, le nedves konyharuhával és hagyjuk állni 5 percig, így könnyen ledörzsölhetjük a héját. 110 g-ot tegyünk kávédarálóba, vagy kutterba és addig járassuk, míg el nem pépesedig. Ez lesz a házi mogyoró pasztánk. A többit vágjuk durván darabosra, ebből használunk, majd a piskótába. A maradékot tegyük félre a díszítéshez.

 Piskóta

6 db tojás fehérje
180 g cukor
160 g darált pörkölt mogyoró
20 g liszt

A tojás fehérjéből és a cukorból verjünk nem túl kemény habot, majd óvatosan keverjük bele a liszttel elkevert mogyorót. Osszuk a masszát kétfelé, és kenjünk, belőlük 23 cm átmérőjű kerek lapokat, majd süssük meg 220 C-fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

Tejcsokoládé mousse

6 tojás sárgája
2 egész tojás
60 g cukor
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín
300 g olvasztott tejcsokoládé.
110 g mogyoró paszta
( ha nem vagyunk elég biztosak magunkban, adjunk a krémhez 3 lap zslatint)

A tejszínt habosítsuk fel a mascarpoéval. A tojásokat a cukorral vízgőzön hevítsük forróra (maximum 85 C-fokig). Majd kihűlésig habosítsuk. A tejcsokoládét keverjük el a tejszín felével, majd lazítsuk a tojáshabbal és a többi tejszínhabbal. Szedjük kétfelé a krémet, és az egyik felébe keverjük bele a mogyorópasztát.

Az egyik kihűlt piskótát helyezzük egy 23 cm átmérőjű tortakarikába. Kenjük rá a mogyorós krémréteget, majd helyezzük rá a másik piskótát, és terítsük el rajta többi tejcsokimousset(egy keveset tegyünk félre). Tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe. Másnap egy hajszárítóval olvasszuk le a fémkarikát, és a félretett krémmel kenjük körbe a tortát.. 

Majd húzzuk át ganache-val és az alját panírozzuk be a maradék mogyoróval.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé

A tejszínt forraljuk, fel majd keverjük el benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt áthúzhatjuk vele a tortát.

2013. december 15., vasárnap

Marcipán szaloncukor



Marcipán szaloncukor

Szükséges anyagok:

Marcipán

Aszalt gyümölcs

Ízlés szerinti likőr

Ét vagy tejcsokoládé

Ez egy egyszerű főzés nélkül készíthető szaloncukor.A marcipánba ízlés szerint keverhetünk likőröket illetve olvasztott csokoládét.Kis féldiónyi marcipán darabokba csomagoljunk aszalt gyümölcsöt pl: aszalt szilvát.Formázzunk, rudat belőle majd mártsuk ki, olvasztott és temperált csokoládéban.

2013. december 14., szombat

Mákos guba tányérdesszert

A kifliket apró kockákra vágjuk és összekeverjük a mákkal. A tojás sárgáját a tej kb ¼ részével elkeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a sárgáját, majd ezt a kiflis résszel elkeverjük. Kivajazott formákban 200 C-fokon kb 15 perc alatt kisütjük.

Vanília hab:
2 db tojásfehérje
120 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje

Az összetevőket vízgőzön csípősre (max 85 C fok) melegítünk. Majd félkemény habbá verjük, melyből két vizes kanállal galuskát vagy nyomózsákkal gömböt formázunk a kisült mákos guba tetejére.

Plezír:
70 g puha vaj
70 g porcukor
1 tojás fehérje
100 g liszt
Csipet darálatlan mák szórásra

 A vajat a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük, a tojásfehérjét végül beleforgatjuk a lisztet. Előre elkészített sablonnal papírvékony díszeket készítünk belőle és megszórjuk kevés darálatlan mákkal, amit 200 fokos sütőben kb 20 mp alatt megsütünk.

Szeder öntet:
Lehetőleg friss szederrel dolgozzunk. Pár szép szemet válogassunk ki a tálaláshoz.
A szedret ízlés szerint kb 30% cukorral forraljuk fel, turmoixoljuk le, majd passzírozzuk át egy szűrőn és rögtön tegyük jégre így jobban megtartja a szép színét. Tálaláskor használjuk.