2014. január 27., hétfő
2014. január 16., csütörtök
Szalagos fánk
Szalagos fánk
Recept kb. 20-21 db-hoz
210 ml langyos tej
4 db tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum (nem aroma)
Az élesztőt keverjük el csomómentesen a tejjel és a
tojásokkal és a porcukorral, majd hagyjuk 15 percet állni. Ezután a többi
alapanyaggal gyúrjunk rugalmas lágy tésztát. A begyúrt sima selymes tapintású
tésztát tegyük egy tálba és takarjuk le egy vizes konyharuhával, így érleljük
30 percig. Ez után gyúrjuk át, és lisztes asztalon nyújtsuk ki ujjnyi vastagra.
Ha kinyújtottuk, fesztelenítsük a tésztát. Ez annyit jelent, hogy a tésztát egy
kicsit megemelve hagyjuk összeugrani, így jobban tartja majd a formáját, amikor
kiszaggatjuk. A tészta kiszúrásához használjunk 8 cm átmérőjű kerek kiszúrót.
Kelesztés:
Egy tepsire helyezzünk egy benedvesített konyharuhát, erre
pakoljuk a kiszúrt tésztákat, úgy hogy az az oldala, amelyik az asztalon alul
volt az most felülre kerüljön. Az esetleg tésztára tapadt lisztet söpörjük le.
Egymástól kb. három cm távolságra rakosgassuk a tésztákat. Egy másik nedves
konyharuhával takarjuk le és így kelesszük 25-30 percig.
Sütés
180 C-fokos olajban süssük. Úgy pakoljuk az olajba, hogy
először az az oldala kerüljön lefelé az olajba, amelyik kelesztés közben felül
volt. Oldalanként kb. 2 perc sütés kell. Sütőrácsra szedjük.
Nyomózsákkal betölthetjük pudinggal vagy lekvárral…stb. A
tetejét áthúzhatjuk csokoládéval, ganache-al, fondánnal, vagy egyszerűen csak
porcukorral. Frissen fogyasszuk.