2015. október 13., kedd
2015. szeptember 22., kedd
Eredeti eszterházy torta
Recept 1 db 23
cm átmérőjű tortakarikához
Felvert lap
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük,
majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt lapot kenünk
zsírozott lisztezett tepsire, és kisütjük 210 C-fokon 10 perc alatt.
Krém
250 ml tej
Negyed vaníliarúd kikapart belseje
5 db tojás sárgája
50 ml rum
A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a
tojással kikevert cukrot, és 85 C-fokig hevítjük, folyamatos keverés mellett. A
tűzről levéve hozzáadjuk a diót. A langyosra hűlt főzetet elkeverjük a kihabosított vajjal
és a rummal.
Töltés
A krémet 4-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük
egyenletesen.
A kidermedt torta tetejét lekenjük forró lekvárral, és
áthúzzuk 40 C-fokos fondánnal, amibe csokoládéval pókháló mintát spinelünk.
A torta oldalát dióval panírozzuk.
2015. szeptember 15., kedd
Vanília torta
Zsófi torta, vanília torta
Recept 1 db 23
cm átmérőjű tortához
Piskóta
6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt
120 g cukor
120 g liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját, a vaníliát és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40-45 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját, a vaníliát és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40-45 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Vaníliakrém
A tejszínt felforraljuk, majd elkeverjük benne a
fehércsokit. Ezt a főzetet lehűtjük kb. 5 fokosra majd lassú fordulatszámon
türelmesen kihabosítjuk.
2015. szeptember 4., péntek
2015. június 21., vasárnap
Kincses láda torta
Ezt a ládát tortakép alapján kellett reprodukálnom. Ha az a
megrendelő kérése, hogy „…valami ilyesmit” akkor szoktam egy kicsit variálni.
Lehetőségeimhez képest esetleg pozitív irányba. Ilyenkor bizonyos értelemben
könnyű, bizonyos értelemben nehéz a helyzetem. Le kell másolnom valakinek a
munkáját, ami nem mindig egyszerű, hiszen különböző kezekről van szó. A dolgom
annyiban van megkönnyítve, hogy egy kész tortán már kitalált megoldásokkal
találkozhatok. Valamint láthatok rajta elkövetett hibákat is, amiket igyekezhetek
majd elkerülni. Hogy melyik cukrásznak milyen körülmények között kellett
dolgoznia azt úgysem lehet kideríteni. Minden esetre gratulálok az eredeti
torta készítőjének.
Az eredeti.
2015. május 29., péntek
2015. május 25., hétfő
2015. május 5., kedd
Kókusztorta zilatortaformában, tojásmentes, gluténmentes, cukormentes
Recept 1 db 12 szeletes tortaformához
Piskóta
500 g tejföl
100 g kukoricaliszt
100 g kókuszreszelék
10 g kakaópor
150 g nyírfacukor
Az összetevőket tegyük egy tálba és egyszerűen keverjük össze. Majd töltsük sima nyomócsővel ellátott nyomózsákba.
A szilikon formát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval, de NE tegyük bele a sütőkarikát. A szilikon forma aljába kb.1 cm vékonyan nyomjuk be a piskótát, majd egy
kissé rázzuk meg a formát, hogy a massza elsimuljon.
Egy tepsire helyezzünk szilionos sütőpapírt, majd tegyük rá az egy cm magas sütőkarikát, ebben kenjük el a maradék piskótamasszát.
180 C-fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a piskótákat.
Miután kisültek a piskóták, illesszük a 4 cm-es sütőkarikát a szilikonformába, de a piskótát ne vegyük ki belőle. Tehát a szilikonformánkban benne van egy vékony piskóta, és rajta van a 4 cm-es sütőkarika, valamint van egy egy cm vastag piskótalapunk, ami a torta alja lesz. Most készítsük el a krémet.
Kókuszkrém:
500 ml kókusztej
100 g kukoricakeményítő
200 g nyírfacukor
200 g kókuszreszelék
A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy kevés tejjel, a többi tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a keményítős résszel. Ezután keverjük bele a nyírfacukrot és a kókuszreszeléket. Az elkészült főzetet még melegen töltsük a tortaformába (amiben benne van az egyik piskóta), Gondosan, hézagmentesen oszlassuk el a formában, majd a tetejét kenjük meg forró sárgabaracklekvárral és zárjuk le a másik piskótával. Fordítsuk meg a tortát, a szilikonforma azonnal leválasztható és a torta szeletelhető.
Öntet
Tejcsokoládé ganache
300 ml állati tejszín
200 g tejcsokoládé
A tejszínt forraljuk fel majd, turmixszoljuk el benne a tejcsokoládét. Lehűtve töltsük a torta üregeibe.
Ízlés szerint, elegánsan díszítsük
Piskóta
500 g tejföl
100 g kukoricaliszt
100 g kókuszreszelék
10 g kakaópor
150 g nyírfacukor
Az összetevőket tegyük egy tálba és egyszerűen keverjük össze. Majd töltsük sima nyomócsővel ellátott nyomózsákba.
A szilikon formát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval, de NE tegyük bele a sütőkarikát. A szilikon forma aljába kb.
Egy tepsire helyezzünk szilionos sütőpapírt, majd tegyük rá az egy cm magas sütőkarikát, ebben kenjük el a maradék piskótamasszát.
180 C-fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a piskótákat.
Miután kisültek a piskóták, illesszük a 4 cm-es sütőkarikát a szilikonformába, de a piskótát ne vegyük ki belőle. Tehát a szilikonformánkban benne van egy vékony piskóta, és rajta van a 4 cm-es sütőkarika, valamint van egy egy cm vastag piskótalapunk, ami a torta alja lesz. Most készítsük el a krémet.
Kókuszkrém:
500 ml kókusztej
100 g kukoricakeményítő
200 g nyírfacukor
200 g kókuszreszelék
A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy kevés tejjel, a többi tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a keményítős résszel. Ezután keverjük bele a nyírfacukrot és a kókuszreszeléket. Az elkészült főzetet még melegen töltsük a tortaformába (amiben benne van az egyik piskóta), Gondosan, hézagmentesen oszlassuk el a formában, majd a tetejét kenjük meg forró sárgabaracklekvárral és zárjuk le a másik piskótával. Fordítsuk meg a tortát, a szilikonforma azonnal leválasztható és a torta szeletelhető.
Öntet
Tejcsokoládé ganache
300 ml állati tejszín
200 g tejcsokoládé
A tejszínt forraljuk fel majd, turmixszoljuk el benne a tejcsokoládét. Lehűtve töltsük a torta üregeibe.
Ízlés szerint, elegánsan díszítsük
2015. április 28., kedd
Bemutató a desszertmesterben
Ma lezajlott a Desszertmester interaktív bemutató és
tanácsadó nap a Pengő utcai üzletben. Legközelebb Május 19.-én találkozhatunk a
kökiterminálban lévő boltban 16-20 óra között. Ahol szintén lesz airbrush
bemutató, és drótos cukorvirág készítés. A rendezvény ideje alatt 15%
kedvezménnyel vásárolhatnak. Találkozzunk!
2015. március 23., hétfő
Jameson Whiskey torta
Whiskey torta
Csokis gyömbéres piskóta 1 db 23 cm átmérőjű karikához.
3 db tojás kettéválasztva
Egy ujjnyi reszelt gyömbér
A vajat megolvasztjuk és a reszelt gyömbérrel kissé
hevítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojás fehérjét a nádcukorral, nem túl
kemény habbá verjük. A gyömbéres részbe belekeverjük a tojás sárgáját, és az
olvasztott csokoládét, majd lazítjuk a tojáshabbal, végül lazán beleforgatjuk
az őrölt mandulát. 180 C-fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Narancsos piskóta
Egy db 18
cm átmérőjű piskótához
Ez a torta belső lapja
1 db tojás kettéválasztva
1 narancs reszelt héja
A tojás sárgájába belereszelem a narancshéjat. Tojás fehérjét
a nádcukorral nem túl kemény habbá verem, és óvatosan belekeverem a sárgájás
részt. Végül beleforgatom a lisztet. 180 C-fokon 12-13 perc alatt megsütöm.
Jameson szirup
fél narancs leve
100 nádcukor
100 ml whiskey
A fél narancs levét a nádcukorral felforraljuk, majd ha
kissé lehűlt belekeverjük a Whiskeyt. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a belső
piskótát.
Tejcsoki krém
A két összetevőt óvatosan keverjük össze.
Tejcsoki ganache
200 ml állati tejszín