2016. augusztus 27., szombat

2016. augusztus 25., csütörtök

Pozsonyi kifli

Recept 20 db-hoz

Tészta

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
1 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kiesebb narancs reszelt héja
1 kisebb citrom reszelt héja

Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a citrom és narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Amint a tészta összeállt osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel. Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.

Dió vagy máktöltelék készítése.
A megadott recept 20 kiflire elegendő. A diós vagy mákos töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük.

240 g darált dió, vagy darált mák
30 g zsemlemorzsa
135-140 ml víz
150 g cukor
30 g vörös áfonya
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 csipet fahéj

Elkészítés:
Keverjük össze az édes morzsát a dióval, vagy a mákkal. A többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió vagy mák és a morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk ki belőle 30 g-os darabokat.

A sütemény összeállítása:

A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra. Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük ki. A diósból patkót a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével. Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk. Amint megszáradt rajta a fehérje, tegyük 200 C-fokos előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más.

2016. augusztus 23., kedd

Őrség zöld aranya, a lánchíd rádióban

2016 augusztus 18.-án meghívást kaptam a lánchíd rádióba, hogy beszélgessünk az új ország tortáról, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű alkotásról. A beszélgetést idekattintva újrahallgathatjátok. A receptet hamarosan videórecept formájában is megtekinthetitek.

2016. augusztus 15., hétfő

Pisztácia fagylalt

Recept
300 g kristálycukor
5 db egész tojás
300 ml állati tejszín felverve
100 g sózatlan pisztácia


A pisztáciát kissé pörköljük meg egy pici csipet sóval sütőben 180 C-fokon kb 10 perc alatt, majd egy erős kutterben, vagy kávédarálóban őröljük pépesre. Az egész tojásokat a cukorral folyamatos keverés mellett hevítsük 85 C-fokra, majd kihűlésig habosítsuk. A kihűlt pisztácia pépet egy kevés tejszínhabbal lazítsuk, majd lazítsuk a többi tejszínhabbal és a tojáshabbal. Tegyük mélyhűtőbe kb. 3 órára. Fél óránként keverjük át.