2019. június 4., kedd

Eperlekvár


Kis családom hölgytagjai szedtek 11 kg epret. Megpróbáltuk mind megenni, de nem sikerült. Tehát hogy ne vesszen kárba különböző formákban elraktuk későbbre. A zöld csumájától tisztítsuk meg. Előfordul, hogy kézzel is ki tudjuk szedni, ha nem, akkor használjunk kést. Nagyon alaposan mossuk meg. Sokáig ne áztassuk vízbe, mert megszívhatja magát és vízízű lesz. Néhány kisebb zacskóval eltettem egészben is a mélyhűtőbe, ilyenkor érdemes vákumcsomagolást alkalmazni. Sokféleképpen készíthetjük a lekvárt, többféleképpen tettem el én is, mert nem tudhatom, hogy éppen milyen formában lesz rá szükségem.

1, A legegyszerűbb, ha a gyümölcsöt leturmixolom, ízlés szerint át is szűrhetjük, hogy ne legyen magja. Eperre számolva 10% cukrot adhatunk hozzá, nincs szükség többre, de ez ízlés kérdése. A megadott cukormennyiséggel 25-30 percig folyamatos keverés mellett lassú tűzön forralom. Ebben az elkészítési módban meglehetősen híg lesz a lekvárunk, ezért adhatunk hozzá a gyümölcsre számolva 3-5 % pektint. A pektint mindig a cukorral keverjük el így kevésbé csomósodik be amikor a gyümölcshöz adjuk. Ha eleget forraltuk tegyük az előkészített* üvegekbe.

2, Ha sűrűbbet szeretnénk, akkor vágjuk négybe az epreket és adjunk hozzá 10% cukrot. Hagyjuk állni míg levet nem ereszt. Ezt a folyamatot úgy tudjuk meggyorsítani, ha feltesszük a cukrozott epret vízgőzre. Tehát egy fazékban vizet forralunk, erre teszünk egy nagyobb félgömb formájú fémüstöt és ebbe tesszük a cukrozott gyümölcsöt. Szűrjük le az epret. A levét használhatjuk szörp, vagy zselék készítésére. A szűrőben maradt gyümölcshúst kis lángon főzzük, folyamatos kevergetés mellett 25-30 percig, majd töltsük az előkészített* üvegekbe.

3, Édesítőszeres verzió.
Ebben az esetben mindent ugyan úgy készítek, de lecserélem a 10% cukrot 5 % steviára.

Ezek egyszerű alapreceptek. Tovább ízesíthetjük a lekvárt levendulával, naranccsal, mentával, pezsgővel, mézzel...stb.

*A befőttesüvegek előkészítése, csírátlanítása.
A befőttesüvegeket és a tetejüket 10 percig tartsuk forrásban lévő vízben. Az így csírátlanított üvegekbe töltsük a forró lekvárt. Tegyük rá a tetejét és állítsuk fejre az üvegeket pár percre. Ez után 24 órát tartsuk dunsztba, azaz betakargatva pihentessük, vagy tegyük egy melegen-tartó ételhordó táskába.