2010. december 2., csütörtök

Mamut torta készítése


Első lépésként el kell készítenünk az agyarakat tragantból, illetve zselatinos masszából. Ennek összetételét a cukorcipőnél már leírtam. Ha begyúrtuk az anyagot, formázzunk rudat belőle, melyek a végei felé vékonyodnak. Majd a képen látható módon meghajlítva szárítsuk egy éjszakán keresztül.


A torta vajkrémes túró baracdarabokkal. Ebből egy téglatestet töltöttem, miután megdermedt, kifaragtam a mamutot. 
Sajnos közben nem tudtam fényképeket készíteni. Ennél a fázisnál nem kell a teljességre törekedni, úgyis körbe kell még kenni az egész tortát.

Kenjük körbe fehér vajkrémmel. Nem kell törekednünk a teljesség igényére.
 Most még nehéz lenne teljesen simára kenni a krémet a torta felületén. Ha nagyjából ennyire készen vagyunk vele, tegyük hűtőbe. 
 
 Ha megdermedt a krém a felületén már sokkal könnyebb lesz simára dolgozni egy forró késsel. Ha ezzel megvagyunk, tegyük papírozott lemezre. Ezzel készen áll a torta a burkolásra.
Burkoláshoz készítsünk elő világosbarna marcipánt. Kevés kakaóporral színezzük, ha sokat teszünk bele, akkor száraz lesz és töredezni fog. Figyeljünk, hogy a marcipánunk, cukortésztánk kellőképpen át legyen gyúrva. Ha szükséges tegyük pár másodpercre a mikro sütőbe. Ha száraznak ítéljük, gyúrjuk át vizes kézzel. Burkolás közben sajnos nem tudtam fotózni, de itt úgyis leginkább a tapasztalat segít. Amire ügyeljünk, ne legyen légbuborékos, simítsuk ki a gyűrődéseket. A legfontosabb viszont, hogy maradjunk nyugodtak, és ne kapkodjunk.
Néhány utolsó simítással tüntessük el az esetleges hepehupákat.
Vékony eszközzel jelöljük be a szőrhatásokat. Ne húzzunk túl sok vonalat, csak jelöljük. 
 Minél több vonalka, annál több hibalehetőség, csúnyán néz, ki ha két vonal keresztezi egymást.
Fülek készítése. Bármit készítünk marcipánból, mindig vezessük vissza, hogy melyik legalapvetőbb formából tudjuk a legkönnyebben elkészíteni. Tehát megfelelő méretű kerek kiszúrót használjuk és vagdossuk formára.
Majd marcipánmintázó eszközökkel tegyük karakteresebbé. Csokoládéval rögzítsük, dermedésig támasszuk ki.
Farkincakészítés. Ehhez nincs sok hozzáfűznivaló. Egy zsinór és egy kis csepp alak, megvonalkázzuk. 
Illesszük a helyére.
A megszáradt cukoragyarakat egyszerűen szúrjuk be a megfelelő helyre, az illesztési pontokat vékony marcipánnal fedjük el. Lehetőség szerint airbrush pisztollyal fújjunk rá barna árnyalatokat kollerból, barna ételfestékből, sűrű kávéból. Airbrush hiányában, ajánlom kevés vízzel feloldott kakaópór ecsettel való felvitelét. Végűl készítsük el a szemeket.
 
A mamuttorta elkészült.

Tekintsd, meg mire kell figyelni egy Autó torta készítésénél! Szintén fázisfotók és leírás segít.

7 megjegyzés:

  1. Nekem teljesen tiszta. Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Na!
    Így gondoltam,hogy minket ilyen kulissza titkok érdekelnek!:)
    Örülök,hogy lefényképezted a betöltött tortát, így látni lehet,hogy a fektetett téglalapot állítottad fel, és a "leeső" részeket is fel lehet használni, lábnak, ormánynak, stb...:)

    VálaszTörlés
  3. Nyugodtság mindennek titka. Ha tortát készítek rájöttem nem szabad mást csinálnom!:)
    Igaz hol vagyok én ettől?
    Szépek a műveid! :)

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsian várjuk a folytatást

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűűűű!
    Nagyon örülök,hogy fázisfotókat tettél fel róla!
    Bár ilyet nem tudnék azért majd ha egy őrült órámban neki állok jól jöhet :D

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik az oldalad. Jó, hogy megosztod velünk, még akkor is ha ilyet nem igazán tudnék megcsinálni.

    VálaszTörlés