2011. január 29., szombat

Cipőtorta készítése


Ennél a tortánál a tragantmunkára, azaz a merevítésre szeretnék kitérni. Ez egy viszonylag gyorsan száradó anyag ezért fontos, hogy mielőtt begyúrnánk, az anyagot megfelelően előkészüljünk.





Készítsünk papírsablont az összes alkotóelemhez.
Készítsük elő az alátámasztásokat, amin pihentetni fogjuk a tragantot. Legcélszerűbb marcipánból, majd próbáljuk rá a papírsablont.
Ha a méret megfelel, csomagoljuk be a marcipánt és tegyük arra a tálcára, amin véglegesen szárítani fogjuk a tragantot.
10 g zselatinport keverjünk el 60 ml vízzel.
Majd mikrohullámú sütőben olvasszuk meg, és keverjük csomómentesre.
Keverjük el 600 g porcukorral.
Majd gyúrjuk simára. Nyújtható állagú cukortésztát kell kapnunk. Az alapanyagok változó minősége miatt, előfordulhat, hogy lágyabb vagy keményebb lesz a massza. Ilyenkor korrigáljuk, ha lágy porcukrot, ha kemény vizet adagoljunk hozzá.
Amint simára gyúrtuk, már nyújthatjuk is.
Helyezzük rá a papírsablonokat és vágjuk körbe.
Amint körbevágtuk, helyezzük az előkészített formára.
A sarokrészhez készítsünk tölcsér alakot, ügyeljünk a megfelelő magasságra.
A masni alkotóelemeihez hegyes végű csíkokat vágjunk és végeiket nyomjuk össze.
A pántokat hajlított formában szárítsuk.
A törékenyebb alkotóelemekből inkább készítsünk többet. Lehetőleg minden alkatrészt tegyünk egy tálcára. Vastagságtól függően kb.12 óra után fordítsunk meg minden darabot és ugyanennyi ideig szárítsuk tovább.
A leszáradt darabokat összeragaszthatjuk glazúrral, olvasztott cukorral vagy olvasztott csokoládéval. Az orrészt faragjuk ki tortából. És ízlés szerint burkoljuk.    






9 megjegyzés:

  1. Super tare !Poti sa te incalti si sa pleci la plimbare.ha!ha! Si acum serios vorbind este foarte reusit.Multumesc si de explicatii pentru ca de mult imi doresc sa fac si eu asa ceva si vazand cum ai facut tu parca am prins si eu acum curaj. Felicitari !

    VálaszTörlés
  2. Csodás, mint mindig! Szeretnék tanfolyamra járni hozzád!

    VálaszTörlés
  3. Szia, Cafe Cinnamon!

    Biztos, hogy lesz következő tanfolyam, mert nagy az érdeklődés. Amint megvan a dátum, fel lesz tüntetve a blogomon.

    VálaszTörlés
  4. Szia Vilmos!

    Szeretnék érdeklődi én cukor dobozt szeretnék csinálni.Ezt is lehet színezni vagy érdemesebb csak festeni a tetejét. A te spongya tortád indította el nálam a lavinát. Megcsináltam a fiamnak és meglepően jó sikerült, pedig ez volt az első fondant bevonásom. Mindig nézem az oldaladat. Biztos a találkozó jó volt vasárnap lenkénél dicsérik a lányok nagyon. Szeretnék én is eljutni a tanfolyamodra , mint lelkez kezdő.

    VálaszTörlés
  5. Szia, Anikó!

    Természetesen a tragantot is meg lehet színezni, vagy akár festeni, ha van lehetőséged fújni is. A következő tanfolyam Március 18.-án lesz. Most is tartok majd figurálistorta bemutatót, de már komolyabb tortát fogok készíteni. Valamint a lisztérzékenyekre is szeretnék majd gondolni. Végleges programismertető egy-két napon belül meglesz.

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Ezzel az anyaggal tudok tortát bevonni? Mert mindenhol azt látom, hogy tesznek hozzá még vajat és mézet is...
    Akkor most ez hogy is van? Már nem értem... :-o
    Üdv: Timon

    VálaszTörlés
  7. Szia, Timon!
    Ez az anyag önállóan burkolásra nem a legalkalmasabb, hiszen gyorsan megszárad. Burkolásra a következő anyagot ajánlom:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2012/02/cukorteszta-marcipan-nyujthato-fondant.html
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, kipróbálom! :-)
    Üdv: Timon

    VálaszTörlés
  9. Milyen ételfestékkel lehet színezni, és mikor kell hozzáadni?

    VálaszTörlés