2011. április 6., szerda

Sacher piskóta

Ezt a receptet egy olyan kollégától kaptam, réges-régen aki kint dolgozott Ausztriában. Megesküdött rá, hogy ez az eredeti Sacher piskóta. A recept működőképességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezt készítettük el az első tortadíszítő tanfolyamomon, majd egy tucat emberrel és mindenkié tökéletesen sikerült.

Sacher piskóta 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához.

8 db tojás kettéválasztva
50 g porcukor
200 g kristálycukor
160 g liszt
160 g vaj
160 g olvasztott étcsokoládé
25 g kakaópor

A sütőt melegítsük elő 165 C-fokra.
A tojásokat válasszuk ketté.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki.
A kihabosított vajat és a tojássárgáját néhány gyors mozdulattal keverjük össze, egy habverő segítségével. Vigyázat, ha sokáig keverjük omlós lesz a piskóta.
A tojás fehérjéből és a kristálycukorból, verjünk nem túl kemény habot.
A vajas-sárgájás részt keverjük el az olvasztott csokoládéval (vigyázzunk, hogy a csokoládé ne legyen túl forró). Majd óvatosan keverjük hozzá a felvert fehérjét.
Végül óvatosan forgassuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet.
A bekevert masszát töltsük be a sütőpapírral kibélelt tortakarikába.
165 C-fokon kb. 55-60 perc alatt süssük készre.

Aki nem biztos magában, keverjen a lisztbe egy csipet sütőport.         

15 megjegyzés:

  1. Kedves Vili!

    Köszönöm szépen a receptet! :) Bevált!
    Én használtam egy kis sütőport is. :)

    Finom lett, nagyon ízlett mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nudleee!
    Köszönöm a visszajelzést. Nagyon örülök, hogy sikerült, olyan érzés mintha nekem sikerült volna.

    VálaszTörlés
  3. Koszonom a receptet ki fogom probalni !

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vili!
    Engedelmeddel vittem a recepted...
    Fantasztikusan finom lett!!!:)
    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  5. Kedves, feketepillangó!
    Köszönöm, hogy kipróbáltad.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Vilmos!
    Az eredeti Sacher tortába milyen lekvárt kell tenni? Barackot, vagy málnát? rengeteg receptet olvastam,de szinte mindegyik mást ír.
    előre is köszönöm a válaszát.
    További sok gyönyörűséges tortacsodát kívánok :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Mazsi!
    Az eredeti recept, sárgabaracklekvárral készült.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépen köszönöm a válaszát :)

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Vilmos, egy màsik recept alapjàn készítettem el a sacher-tortàt, hàt szivacsos, fojtós lett a végeredmény. Nagyon elkeseredtem. Mielött màsik recepttel próbàlkoznék: leírom a mennyiségeket, mert érdekel a véleményed: a receptben van a hiba, vagy én rontottam el valamit?
    14 dkg vaj 5 dkg cukorral felverni, majd 6 tojàssàrgàt belekeverni. 14 dkg olvasztott csokit hozzàkeverünk. Ezutàn 11 dkg liszt + 3 dkg kakaópor jön bele. Ennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igaz nem tőlem kérdezted, de szerintem az lehetett a tiednél a gond hogy nem tetted bele a tojásfehérjét, pedig az adja a piskóta lényegét. :-)
      Én most fogom kipróbálni ezt a receptet, majd megírom hogy sikerült. ;-)

      Törlés
  11. Nagyon finom lett a torta, ilyen szép kakaós-csokis piskotát még soha nem sikerült sütnöm!Köszönöm a receptet! Ezzel is mint az összes itt megosztott recepttel csak dicséreteket kaphatuk :-)

    VálaszTörlés
  12. A torta bevonásához mennyi csoki kell?

    VálaszTörlés
  13. Szia Vilmos kerhetnek egy bevono recptet ehez a tortahoz megcsinaltam tokeletes a recept elore is koszonom .

    VálaszTörlés
  14. Kedves Vilmos!

    Ez a recept a legtokeletesebb szamomra!
    De csak L tojast kaptam.Mi tevo legyek?Ma neki kell latnom! Vagy igy ne?Borulnak az aranyok? Kerem segitsen valaki :(

    VálaszTörlés