2012. szeptember 3., hétfő

Gyömbéres kakaós keksz


Gyors és egyszerű recept. Édesszájúaknak több cukorral ajánlom.









Recept:

150 g vaj
100 g porcukor
Egy hüvelykujjnyi reszelt gyömbér, vagy egy csipet őrölt gyömbér.
15 g kakaópor
235 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g tejföl
Egy csipet só

Elkészítés:

 









A vajat, a porcukrot, a gyömbért és a sót habosítsuk ki. Úgy habosíthatjuk ki a leggyorsabban, ha olyan edényt választunk, amibe a habverő pont belefér, mert így az összes vajat egyszerre keveri. Erre a célra én egy söröskorsót szoktam használni. Készítsük össze a többi hozzávalót.


 









Keverjük össze a tönkölybúzalisztet a kakaóporral. Szedjük a lisztes keverékre a tejfölt.

 









Szedjük hozzá a kihabosított vajat. A majd gyúrjuk össze a tésztát. Először csak lassú fokozaton, nehogy kiporozzon a liszt. Majd gyors fokozaton, gyúrjuk egyneművé.

 









Kaparjuk össze a tésztát, majd takarjuk le. Pihentessük hűtőben 2 órát.

 









Ha a tészta keményre dermedt, gyúrjuk át, majd enyhén lisztezett asztalon, nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra.

 









Szúrjuk ki és tegyük enyhén lisztezett tepsire. 200 C-fokon 9-10 percig süssük.

Száraz helyen tárolva hetekig is eláll. (Bár nálunk 10 perc alatt eltűnt. )


4 megjegyzés:

  1. Szeretném megkérdezni, hogy ha sima fehér lisztet használok, akkor abból kicsivel több kell, kb 250g?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annigine!
      Szerintem ugyan annyi fehér lisztet használhat.

      Törlés
  2. Kedves Vilmos!

    Ha tejföl sűrűségű csokoládé ganázst használok, akkor felcserélhetem?

    Üdv: Olivér

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Olivér! Mármint a ganázst a tejfölre? Ebben az esetben az állaga biztosan megváltozna, hiszen a ganázsnak nagyobb a szárazanyagtartalma mint a tejfölnek.

      Törlés