2012. december 31., hétfő
Sós teasütemény
Recept
Liszt 600 g
Vaj 360 g
Tojás sárgája 4-5 db
Tejföl 100 g
Só 25 g
Élesztő 5 g (csipet)
Elkészítés:
A tejfölben elkeverjük a sót, és a tojássárgáját. Majd az összes anyagot összegyúrjuk minél kevesebb mozdulattal, mert a vaj kiolvadhat a kezünk melegétől. A kész tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és a felületét egész tojással megkenjük. Hűtőben keményre fagyasztjuk. Sütés előtt még egyszer megkenjük tojással. Megszórjuk mákkal, szezámmaggal, reszelt sajttal, köménnyel, mandulával… stb. Majd kiszúrjuk, felvágjuk, perecet formázunk belőle és 230 C-fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
2012. december 24., hétfő
2012. december 23., vasárnap
Túrófánk
Recept kb. 70 darabra
50 g vaj
500 ml tej
200 g liszt
200 g áttört túró
10 g só
4 db tojás (mérettől függően)
A tejet a vajjal és a sóval felforraljuk. Ha forr, folyamatos keverés mellett beletesszük a lisztet, és addig keverjük, míg el nem válik az edény falától. Ezután levesszük a főzőlapról és beletesszük a túrót, majd robotgéppel simára keverjük. További folyamatos keverés mellett egyenként beletesszük a tojásokat is és simára keverjük vele. A masszát töltsük csillagcsővel ellátott nyomózsákba és dresszírozzuk szilikonos sütőpapírra. A tetejüket megszórhatjuk reszelt sajttal, majd spricceljük meg egy kis vízzel. 190 C-fokon 20-25 perc alatt süssük arany barnára.
2012. december 21., péntek
Tojáslikőr bonbon, hüvelyes bonbonkészítés
Tojáslikőr bonbontöltelék
170 ml tejszín
1 vaníliarúd
1 tojás sárgája
10-20 ml tiszta szesz (ízlés szerint)
A fehércsokoládét és a fondánt, együtt olvasszuk fel
vízgőzön. A tojás sárgáját egy kevés tejszínnel elkeverjük. A többi tejszínt a
kettévágott vaníliával felforraljuk. Majd folyamatos kevergetés mellett
leforrázzuk a sárgáját. Ez után mindjárt adjuk hozzá a felolvasztott
fehércsokoládét, és a felolvasztott fondánt. Mire simára keverjük, le is hűl
annyira, hogy hozzáadhassuk az alkoholt, ezt is keverjük el benne. Lehűtés
után, használhatjuk folyékony állapotában, de ki is habosíthatjuk.
2012. december 19., szerda
Bejgli-mandulagrillázs aszaltszilvával
Recept 4 rúdhoz
Tészta
100 ml tej
2 tojás sárgája
Két csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni. A tejet a
tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni).
Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, a citrom és
narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal és a zsírral. Ezután gyúrjuk bele a
tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk, Ha szükséges,
adjunk még hozzá folyadékot. Amint összeállt osszuk négy részre, majd
gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben.
Mandulagrillázs töltelék
180 ml tej, forralva
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel
csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után négy
részre osztjuk.
A beigli összeállítása
A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 20x25 cm-es
téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden
oldalon egy-egy cm-el kisseb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát
és tekerjük fel a süteményt. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le 2 tojássárgája
és egy egésztojás arányú kenőtojással. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg
nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan
tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk meg és süssük 200 C-fokos
előmelegített sütőben 25-30 percig. Amikor kivesszük, a sütőből még
igazíthatunk rajta, ha szükséges. Két habkártyával óvatosan megformázhatjuk az
oldalát.
2012. december 15., szombat
Bejgli
Hasznos tippek, a szép és finom beigli elkészítéséhez. Recepttel, trükkökkel, és nagyon részletes videóval.
Mák vagy diótöltelék 2 db 450 g-os beiglihez
120 ml víz
125 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet fahéj
1 marék mazsola
210 g darált mák vagy dió
30 g édesmorzsa
Elkészítés keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat. Tehát ez az anyaghányad, két töltelékre elegendő. Ezért készítsük el, egyszer mákkal, másodszor pedig dióval.
Tészta, 4 félkilós beiglihez
100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a beigliket, buborékmentesen.
Kenjük le a beigliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható, De frissen az igazi.
Tippek a jó beigli készítéséhez:
Mitől reped a beigli a sütőben?
Figyeljünk oda, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.
Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben.
Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk.
A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha például túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Illetve, ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit.
Sütés közben is probléma lehet, ha túlforróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.
A lényeg, viszont ha kireped, ha nem, hogy finom legyen.