Féljetek, ha mertek!
2013. január 29., kedd
2013. január 19., szombat
Piskóta alaprecept
6 db tojás kettéválasztva
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Ízesítés
Vanília: 1 vaníliarúd kikapart belsejét, habosításkor keverjük a tojássárgájába.
Dió:
Kakaós:
Citrus: Egy citrom, vagy egy narancs (esetleg mindkettő) reszelt héját keverjük a tojássárgájába habosításkor.
Tippek trükkök:
Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.
2013. január 12., szombat
2013. január 10., csütörtök
2013. január 9., szerda
Rotschild-piskóta
Recept kb. 25 db-hoz
3 db tojás kettéválasztva
1 db citrom reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 marék durvára vágott dió a szóráshoz
A tojás sárgáját a vaníliával és a citromhéjjal habosra
keverjük. A fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd óvatosan
belekeverjük a sárgáját, majd beleforgatjuk a lisztet. A bekevert piskótát
11-12 mm-es sima nyomócsővel ellátott nyomózsákba szedjük. Szilikonos
sütőpapírra babapiskóta formákat dresszírozunk és megszórjuk a dióval. 160 C fokos sütőben 12-14
percig süssük. Ha kihűlt, az aljukat temperált csokoládéba mártjuk és
fésűkártyával megmintázzuk.
Grillázs bonbon, Brittle chocolates
Recept kb. 50 db bonbonhoz
A grillázs lapokhoz
A cukrot folyamatos keverés mellett olvasszuk
kristálymentesre, majd keverjük hozzá a diót. A grillázs, forró állapotában
formázható, amint kihűl, megköt. Két szilionos sütőpapír között nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, majd enyhén
olajozott késsel vágjuk kb. 3x3 cm-es négyzetekre, és hagyjuk kihűlni. Ha
felvágás közben megkötne, tegyük be rövid időre 180 C-fokos sütőbe így újra
megpuhul.
Vanília ganache
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Az összetevőket keverjük simára. A vajas ganache krém ebben
az arányban nyomózsákból dresszírozhatóvá válik. Tehát töltsük csillagcsővel
ellátott nyomózsákba és kb. egy féldiónyi adagot nyomjunk a grillázsnégyzetekre,
majd ferdén helyezzünk rá egy másik grillázsnégyzetet. Hűtőben dermesszük. Majd
húzzuk át temperált étcsokoládéval, először az alját majd mártsuk ki a tetejét
is félig. Helyezzük szilikonos sütőpapírra és dermesszük.
Recipe approx. 50 piece box of chocolates
100 g butter foamed
For the brittle flats
300g sugar
200g of finely chopped walnuts
Melt the sugar till crystals free
with continuously mixing then add the nuts. The brittle hot able to shape but
when it's cold its get hard. Stretch this between two silicone baking paper to
2-3mm thick then cut into 3x3cm squares with slightly oil knife and allow to
cool. If it would get hard while cutting, place in a short time to 180°C oven to soft again.
Vanilla ganache
270g lukewarm melted white
chocolate
1p scraped vanilla stick inside
Mix the ingredients to smooth. The butter
ganache cream in this proportion become figurable. So fill it in press- bag
what has start- tube and press approx. half nut size portions on the brittle
squares, then diagonally place it on another brittle box. Freeze it fridge.
Then dip it through with tempered dark chocolate, first dip the button of it
then half of the top too. Place it on silicone baking paper and freeze it.
2013. január 8., kedd
Konyakmeggy bonbon, kézműves módszerrel
Mártott konyakos meggy.
Hagyományőrző magyar termék. Gerbeaud Emil készítette
először.
Legalább két hónapja alkoholban eltett meggyet leszűrjük,
kimagozzuk, és kiterítve száradni hagyjuk. Forróra melegített fondánba mártjuk,
akár kétszer is. Ügyeljünk rá, hogy megfelelően körbezárja a meggyet. A
megdermedt fondános szemek talpát temperált csokoládéba mártjuk, és zsírpapírra
helyezzük. Ha megdermedt a talprész, újra mártsuk ki a csokival, de már az
egész szemeket, tetejét csigavonalban díszítsük. A megkötött csokoládéréteg
alatt, a meggyben lévő alkohol feloldja a fondánt, és így likőrré válik, ehhez
kb. egy hétre van szükség. Tehát az elkészült konyakos meggy egy hét érési idő
múlva fogyasztható.
2013. január 6., vasárnap
Bajor mandulás bonbon
Elkészítés
A marcipánt 2
mm vékonyra kinyújtjuk 2 szilikonpapír között majd kis
kerek kiszúróval kiszurkáljuk és szilikonpapírra pakoljuk egymástól ujjnyi
távolságra. Majd kissé száradni hagyjuk. Addig elkészítjük a krémet.
Vajas tejcsokoládé ganache
A két összetevőt egyszerűen simára keverjük, de vigyázzunk,
hogy ne olvadjon meg a krém.
Ebben az arányban készítve a ganache dresszírozható
nyomózsákból.
A kerek marcipánlapokra krémrózsákat dresszírozunk, majd a
tetejükre bajor mandulát helyezünk, hűtőben dermesztjük.
Ha a krém keményre dermedt, egyesével temperált
étcsokoládéba mártjuk, de csak a bonbon alsó 2/3-ad részét.
2013. január 5., szombat
Maksa Zoltán 50.születésnapi tortája
Az a megtiszteltetés ért, hogy én készíthettem a születésnapi tortáját. Harminc éves pályafutását egy rendhagyó rádiókabaré felvétellel ünnepli, a Mikroszkóp színpadon. Erről az eseményről videó felvétel is készül, amit majd kiadnak DVD-n, ezen a felvételen végig látható lesz a torta. Amikor bejöttek megrendelni, nem volt konkrét elképzelésük, csak azt szerették volna, hogy kerüljön bele a Maksa víziós bábu. Semmi időm nem volt ezzel foglalkozni, mert fél óra múlva bemutatót kellet tartanom. Így hát csak gyorsan rajzoltam egy vázlatot, amin szerepel a kért bábfigura, Maksa híradós környezetben. Rögtön megtetszett nekik. Szeretem az ilyen vendégeket.
Tehát nekiálltam tragantból kiszabni a „bútorlapokat” az íróasztalához. Majd miután leszáradtak, glazurral összeragasztottam, és lefújtam barna ételfestékkel. Sajnos a fotókon nem látszik, de van 3 fiókja is. Az asztalra került marcipánból néhány tárgy műsormappa, bögre egy kis víz imitációval, és egy mikrofon. A háttérben szintén tragant állványon marcipántáblák. A Maksa figura elkészítése nagyon egyszerű, csak le kell bontani, hogy milyen elemekből épül fel. A lábal rudak, a felsőtest csepp alak, a karok rudak, a feje körte és nagy gülü szemek. Az egész gyurmamunka alá még került egy százszeletes oroszkrém torta, marcipánnal burkolva.
A Mikroszkóp színpadon ezekben a percekben kezdődik a műsor. Remélem, ízlik majd nekik.
Boldog Születésnapot Maksa Úr!
A Mikroszkóp színpadon ezekben a percekben kezdődik a műsor. Remélem, ízlik majd nekik.
Boldog Születésnapot Maksa Úr!
2013. január 3., csütörtök
Piskótarolád
Recept 1 rúdhoz
6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
Sárgabaracklekvár
Porcukor a szóráshoz
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán belekeverjük a tojás sárgáját, melyben előzőleg elkevertük a citromhéjat és a vaníliát. Óvatosan hozzákeverjük a lisztet. Majd egy sütőpapírral ellátott tepsin egyenletesen elkenjük. 210 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből a felületét enyhén meglisztezzük, és egy másik sütőpapírra fordítjuk. Ilyenkor finoman megnyújtófázhatjuk csak, hogy mindenhol egyforma vastag legyen, de ne tömörítsük össze. Amikor langyosra hűlt, söpörjük le róla a lisztet és távolítsuk el a sütőpapírt. Ezt a sütőpapírt tegyük a piskóta alá, ez segítségünkre lesz a piskóta feltekerésekor. Kenjük meg a piskóta tépett oldalát forró lekvárral, majd tekerjük fel és csavarjuk a sütőpapírba. Egy órát pihentessük hűtőben, szeletelés elött.
Előkészületek a piskóta sütéséhez:
2013. január 1., kedd
BÚÉK
Ugyan ez nem épen egy újévi aranyos kismalac, de ez volt
idén az utolsó tortám. Ma, azaz Szilveszterkor készült. Valódi dobostortából
van kifaragva. Ezzel szeretnék mindenkinek békés, boldog újesztendőt kívánni!