2013. május 14., kedd

Oroszkrém torta



Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortához

Piskóta

140 g cukor
7 db tojás sárga
4 db egész tojás
90 g olvasztott vaj
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
140 g liszt

A cukrot a tojás sárgájával és az egész tojással,folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük(max. 85 C- fok).Majd kihűlésig kemény habbá verjük. A tojás habba óvatosan bele keverjük az olvasztott vajat és a citrus héjakat. Végül bele forgatjuk a lisztet. A bekevert masszát előkészített torta karikába töltjük,majd előmelegített sütőben 160C-fokon 45 perc alatt készre sütünk.

Krém lefőzése

230 ml tej
170 g cukor
50 g keményítő
50 g vaj
3 db tojás sárgája
1 db vanília rúd kikapart belseje
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja


Elkészítés

Egy kevés tejben feloldjuk a keményítőt és a tojás sárgáját. A többi alapanyagot felforraljuk a tejjel,majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a keményítős résszel. Még melegen turmixszoljuk simára.

Torta betöltése

A kihűlt piskótát vágjuk három részre. A kihűlt  krém alapot keverjük el egy kevés rummal(ízlés szerint), majd lazítsuk fel 300 g felvert tejszínhabbal,fixáljuk három lap zselatinnal. A bekevert krémet töltsük a torta lapok közé,ízlés szerint szórjunk bele friss gyümölcsöt. A piskóta lapokat kevés rummal meglocsolhatjuk .Hűtőben egy éjszakát dermesszük. Díszítés kevés tejszín habbal,friss gyümölccsel.

Ha esetleg szárazabbra sikerül a piskótánk, akkor töltés közben a lapokat kenjük meg egy kevés cukorsziruppal, amelybe ízlés szerint rumot is adagolhatunk.

Cukorszirup
200 g cukor
80 ml víz

A két összetevőt forraljuk össze. Pikánsabbá tehetjük, ha pár szelet citromot, narancsot is beleforralunk.


8 megjegyzés:

  1. Szia Vili!

    Én nem tudom, hogy mi lehet a baj. Mindent megcsinálok úgy ahogy le van írva, de mikor a lisztet belekeverem a tojáshabba, 3 részletben, akkor összeesik és 2 cm vastag tésztát kapok kisülés után. A tojásokat a cukorral 80 fokig melegítettem és még keményebb hab lesz, mint a videón.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. és még egy kérdés:

    Mit lehet kezdeni ennyi megmaradt tojásfehérjével a habkarikán kívül? (nekem összesen 14 tojásfehérjém van, mert kétszer csináltam meg a piskótát )

    VálaszTörlés
  4. A leírtak szerint megsütöttem a piskótát és egy nagyon finom tortát sikerült készítenem. Köszönöm a receptet! Az itt leírt receptekkel mindig garantált a sikerélmény :-)

    VálaszTörlés
  5. A 85 fokos csípősre melegítés nem sok egy kicsit?
    Keményffi Gábor - Tóth Illés
    Cukrászkönyv
    A tojás hevítésekor előbb a fehérje csapódik ki, a sárgája csak 70-75 C°-on

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem sok! A tojás hőkezelésének fázisai: 60 C-fokon 10 percig, 70 C-fokon 5 percig, 85 C-fokon 10 másodpercig kell tartani. A könyvben valószínűleg biztonsági rátartással írták így.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ,nyilván az idő túllépése miatt rontottam el.

      Törlés