2013. június 7., péntek

Visszajelzés az oviból

Fruzsi lányom elballagott az oviból. Ilyesmit nem szoktam megosztani, a blogomon, de mivel megkértek az ovonénik, hogy süssek egy tortát az alkalomra, gondoltam megmutatóm hogyan fogadták.

Az ünnepség tüneményes volt, a szokásos menettel. A lurkók verseltek, daloltak, az anyukák könnyeztek, az apukák fotóztak.
Természetesen a virág halom sem maradhatott el.  

A felnőttekkel volt egy kis „szóban sütés”.
Összeült a szókimondó zsűri asztal. Kicsit izgultam.

De azt hiszem ezek a képek mindent igazolnak. Egy morzsa sem maradt a tányérokon, na jó néhol a szülők besegítettek. A tejszínes csokitorta  receptje itt elérhető. 

2013. június 6., csütörtök

Tejszínes csoki torta

A picilányom óvodai ballagására készítettem ezt a tortát. Mivel sokan lesznek, egy 30 cm átmérőjű piskótát sütöttem. Egyszerű receptet készítettem, amit már sokszor elsütöttem, de mindenki szereti.

Recept egy 30 cm átmérőjű tortához

Krém

1 liter állati tejszínhab( nem főzőtejszín)
500 g csokoládé( Ét, fehér, vagy tej csoki, mindegyikkel működik. Étcsokoládé esetében ízlés szerint adagoljunk hozzá 100-200 g porcukrot.)
1 vaníliarúd kikapart belseje

A tejszínt a vaníliarúddal felforraljuk, majd elkeverjük benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt tegyük hűtőbe, míg teljesen hidegre nem hűl. Akár egy nappal előre is elkészíthetjük. Amíg lehűl készítsük el a piskótát.

Piskóta

12 db tojás kettéválasztva
240 g nádcukor
200 g liszt
40 g Graham liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje

A két lisztet összekeverem. A tojás sárgáját a vaníliával habosra keverem. A tojás fehérjét a nádcukorral nem túl kemény habbá verem. Majd lazán elkeverem a sárgájával, végül beleforgatom a lisztet. A piskótákkészítéséről bővebben itt olvashattok. Töltsük az előkészített tortaformába és süssük előmelegített sütőben 50-60 percig 160 C-fokon. Ha kihűlt a piskóta vágjuk háromba.

A lehűlt krémet lassú fokozaton habosítsuk ki, majd töltsük a tortába. Ízlés szerint szórhatunk a rétegek közé apróra vágott gyümölcsöket.

A díszítéshez kihabosítottam 400 ml tejszínt, és csillagcsöves nyomózsákkal felhaboztam a tetejét, illetve használtam egy kis friss gyümölcsöt.

2013. június 3., hétfő

Gyümölcsparfé videórecept


Gyümölcs parfé


3 db egész tojás
4 db tojássárgája
120 g cukor
500 g állati tejszínhab
300 g áfonya
300 g ribizli


Elkészítés

Az egész tojást és a tojássárgáját a cukorral folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük (max 85 C- fok), majd kihűlésig habbá verjük. Elkeverjük a felvert tejszínhabbal majd ezt a bekevert habot két részre osztjuk, az egyik részt turmixszolt áfonyával, a másik részt turmixszolt ribizlivel ízesítjük. Kívánt formába rétegezve töltjük, majd mélyhűtőben dermesztjük.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé


A tejszínt fel forraljuk, majd simára keverjük benne a csokoládét. Langyosan öntjük a parféra.