2013. szeptember 30., hétfő

Csokis keksztorta


Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához

Piskóta

2-3 evőkanál kakaóbab töret
4 tojás kettéválasztva
50 g étcsokoládé olvasztva
60 g cukor
70 g darált olajos mag (mogyoró, vagy mandula, vagy dió)

A tojás fehérjét a cukorral, verjük nem túl kemény habbá. A csokoládét keverjük el a felveretlen tojás sárgájával, majd lazán keverjük el a fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat, és a kakaóbab töretet.  Két db kerek lapra van szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm. Süssük 220 C-fokon 13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső „maradék” piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy kevés csokoládé ganache-al.

Csokoládé ganache

200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)
200 g étcsokoládé apróra törve

A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4 evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két lapot. A maradékot csomagoljuk el és tegyük hűtőbe.

Krém készítése

6 db tojás sárgája
60 g cukor
24 ml víz
240 g fehércsokoládé olvasztva
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet kurkuma
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)

A fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát, és a kurkumát. A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A tojás sárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121 C-fokra. A tojás sárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba, habverővel, gyors mozdulatokkal, keverjük el a tejszínhab ¼ részét. Majd a többi tejszínhabbal, és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban (hablapáttal).

Torta betöltése

A tortát, tortasütő karikában töltjük, tehát az egyik piskótát helyezzük a tortakarikába. A krém egyik felét keverjük el, a morzsás ganace-os résszel, de csak márványosra, és kenjük a bekészített alsó lapra, majd helyezzük rá a következő piskótát. Erre szedjük a maradék krémet. Nem fogja teljesen kitölteni a karika magasságát. Simítsuk el a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap hajszárító segítségével, óvatosan olvasszuk le az oldaláról a tortakarikát. A maradék elcsomagolt ganache krémet, olvasszuk meg mikrohullámú sütőben. Csak tegyük be háromszor fél percre, miközben mindig átkevergetjük. Ha langyos és csomómentes a ganache, akkor áthúzhatjuk vele a tortát. Ízlés szerint díszítsük.  

Sült fagylalt

Ez a recept, inkább egy ötletes technika a legnépszerűbb édesség tálalásához. Sokféle képpen variálható. A lényeg, hogy a fagylaltot gombócozzuk piskóta vagy keksz alapra, úgy hogy kb. 2 cm pereme, legyen, és alaposan fagyasszuk ki. Majd a tojáshabbal alaposan fedjük be, úgy hogy sehol se, tudjon kifolyni a fagyi. Végül előmelegített 230 C-fokos sütőben pár perc alatt süssük roppanósra a tojáshabot. Ízlés szerint díszítsük, és azonnal fogyasszuk.

6 db tojás fehérje
360 g kristálycukor

A két összetevőt folyamatos kevergetés mellett hevítsük max 85 C-fokra. Majd kihűlésig habosítsuk.


2013. szeptember 16., hétfő

Segítsüti 2013

Segítsüti süteményárverés 2013
Pezsgősüveg 35 szelet csokoládétortából( a képen látható feliratok nélkül). Cégek részére.
Az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek az idei süteményárverés egyik süteménykészítőjének. Idén a Magyar Rett Szindróma Alapítvány támogatására folyik a gyűjtés. Arról, hogy mi is az a „segítsüti” itt olvashatsz részletesebben. Tehát a licitálás 25.000 Ft-ról indul. Alicitálás menetéről itt olvashatsz részletesebben. A torta sajnos nem postázható, és Budapesten tudom átadni 16:00 óra utáni időpontban. Induljon a licit!