2016. február 8., hétfő

Túrós fánk

Túrós farsangi fánk
Kb. 15 db-hoz

20 g élesztő
10 ml tej
450 g áttört túró
100 g vaj
6 db tojás sárgája
400 g liszt
1 csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

Az élesztőt futassuk fel a tejjel, majd a többi összetevővel gyúrjuk össze. Érleljük a tésztát 40 percig majd, nyújtsuk 1 cm vékonyra. Szaggassuk ki a fánkokat, kelesszük 20 percig. Majd olajban süssük mindkét oldalát.

2016. február 7., vasárnap

Pozsonyi kifli



Pozsonyi kifli

Recept 20 db-hoz

Tészta

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
1 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kiesebb narancs reszelt héja
1 kisebb citrom reszelt héja

Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a citrom és narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Amint a tészta összeállt osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel. Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.

Dió vagy máktöltelék készítése.
A megadott recept 20 kiflire elegendő. A diós vagy mákos töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük. Tehát a harminc tésztához egyszer készítsük el dióval, egyszer pedig mákkal.

240 g darált dió, vagy darált mák
30 g zsemlemorzsa
135-140 ml víz
150 g cukor
30 g vörös áfonya
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 csipet fahéj

Elkészítés:
Keverjük össze az édes morzsát a dióval, vagy a mákkal. A többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió vagy mák és a morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk ki belőle 30 g-os darabokat.

A sütemény összeállítása:


A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra. Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük ki. A diósból patkót a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével. Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk. Amint megszáradt rajta a fehérje, tegyük 200 C-fokos előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más. 

Minionlány


Formatorta bemutató Február 15.-én.
Az ülő minion 
Egy újfajta programot szeretnénk bevezetni a Miele Sütőakadémián. A lényege, hogy egy összetettebb formatorta elkészítését mutatja be a cukrászuk, Farkas Vilmos. Így lehetőség van olyan technikák ellesésére, amikre az eddigi tanfolyamok során még soha. Tehát a résztvevőknek nincs más dolguk, mint vacsora közben szemlélődve tanulni, esetleg egy-két apróságban besegíteni. Az elkészült 30 szeletes valódi dobos ízű minion formájú tortát, a rendezvény végén kisorsoljuk. A programon lelkes amatőrök és cukrászok is részt vehetnek.
Részletek és jelentkezés: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/?id=1012