2010. október 31., vasárnap
2010. október 30., szombat
2010. október 29., péntek
A főnököm tortája
Nem árt átgondolnunk, a torta szállítását és tárolását. Győződjünk meg róla, hogy a lakodalom helyszínén rendelkezésre áll-e megfelelő méretű hűtőkamra. A szállítást legjobb, ha profikra bízzuk, akik rendelkeznek megfelelő hűtőkocsival, a legtöbb cukrászda ezt meg tudja oldani. Ha szükséges, kössünk kompromisszumot, ha kedvenc cukrászdánk túl messze van a lakodalom helyszínétől, ne kockáztassuk egy másfél méter magas tortaépítmény leszállítását. Ilyenkor válasszunk közelebbi cukrászdát, vagy rendeljünk strapabíróbb tortát. A képen látható tortatornyot a XVI.-kerületből szállították Balatonra. Mire odaértek a tortaállvány csavarjai a rázkódástól meglazultak. Amikor kinyitották a szállítóautó ajtaját a torta előreborult, de szerencsére elkapták.
Műtorta
Az esküvői tortákról regényeket lehet írni. Kezdjük az alapoknál. Vegyük figyelembe a meghívott vendégek számát. Természetesen lesznek, akik nem fognak kérni, viszont néhányan repetázni is szeretnének. Készüljünk úgy, hogy elég legyen, legfeljebb a maradékot kis csomagokban szétosztjuk az esküvő végén. Amikor az ízeket kiválasztjuk, tudnunk kell, hogy a torta felvágása mindig a legfelső emelettel kezdődik. Ebből kínálják az ifjú párt, az örömszülőket és a tanukat, tehát vegyük figyelembe az ízlésüket. Természetesen az egész násznép szájízének nem kedvezhetünk, ezért az alsóbb szintekhez válaszunk alap ízeket, mint csokoládé, oroszkrém, feketeerdő, trüffel …stb.
A képen látható torta ízei felülről lefelé haladva: műanyagvödör, fa, hungarocell, ugyanis ezt a „tortát” egy esküvő kiállításra készítettem.
2010. október 27., szerda
2010. október 26., kedd
2010. október 25., hétfő
Verdák
Villám Mcqueen
Matuka, Cimbi
Motor Ottó
Mack
Luigi
Luigi
Aki kedvet kapott az autó torták készítéséhez. Annak itt egy kis általános segítség. Fázisfotókkal és leírással. Autó torta készítése.
2010. október 22., péntek
2010. október 21., csütörtök
2010. október 16., szombat
Párbaj
Elérkezett tehát számomra is a játék. De erről inkább még semmit sem árulok el, mert még megnézhetitek az ismétlést, melynek időpontjai: október 16 szombat 15:00 és 0:00, valamint október 17 vasárnap 12:00 és 22:30.
2010. október 15., péntek
Banánpite triplacsokimousseal
Tehát az első részt egy elegáns szállodában vették fel. Ahová 28 versenyzővel együtt voltam hivatalos. A feladat konkrét, otthonról hozott sütemény, amelyet a háromtagú zsűrinek felszolgálunk, bemutatunk. Az enyémnek a banánpite triplacsokimousseal nevet adtam. Ennek a prototípusáról mellékeltem pár képet.
Az alsó egy vajaspiskóta fehércsokoládéval és gyömbérrel. Ezen van a henger alakú banánpite, aminek a tetején a félgömb alakú triplacsokimousse. Ez fehér, tej, és étcsokoládémoussebol állt. A papír fecni helyén, pedig a plezírdísz állt, ez egy papírvékony tészta, amit húsz másodpercig kell sütni, ez adta meg az egész eleganciáját.
Sajnos kellet kötnöm egy minőségromboló kompromisszumot. A mousseokba tettem egy kevés zselatint, hogy biztosan kibírja a hosszú forgatást. Ez az íz rovására ment, amit a fejemhez is vágtak, de ettől eltekintve le voltak nyűgözve, És végül beválasztottak a 12 döntős közé.
Casting
Több száz versenyző, sok selejtező és előválogató után, bejutottam a tv paprika Tökös-mákos című cukrászműsorába. Ez lényegében egy valóságshow, felkészülhetetlen feladatokkal, és váratlan fordulatokkal. Az első részben 29 versenyző, köztük cukrászok, háziasszonyok és gasztrobloggerek, otthonról hozott süteményeikkel járultak a háromtagú zsűri elé. Közülük választották ki azt a tizenkettőt, akik párosával mérik össze tudásukat a bennmaradásért. A végső győztes nyereménye pedig egy önálló műsor a tv paprikán. A verseny elkezdődött…
2010. október 14., csütörtök
Házicsokikrém
300 g cukor
7 db egész tojás
400 g vaj
160 g kakaópor
A vajat habosítsuk ki és keverjük bele a kakaópórt. A tojásokat a cukorral melegítsük csípősre maximum 85 C-fokra. Ezt úgy szoktam megoldani házilag, hogy lábosban felteszem a gázra és kézi habverővel folyamatosan keverem, addig, míg csípősen forrónak nem érzem, amikor beledugom az ujjam, (ha tovább melegítem rántotta lesz belőle). Ezután kihűlésig kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség egy 23 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő.
Piskóta alaprecept.
Piskóta alaprecept.
2010. október 13., szerda
Focilabda
Mivel egy gömböt nehéz szépen leburkolni marcipánnal, ezért kezdőknek ajánlom a félgömböt.
A fekete ötszög részből érdemes szerkesztenünk egy kartonsablont, ami alapján kivághatjuk a fekete marcipán részeket. Ezeket a legcélszerűbb szemmérték alapján feltapasztani a fehérrel leburkolt alapra. A fehér hatszög részeket pedig egyszerűen bekarcolni.
Pénz
Természetesen a torta tetején ostyalap van. Célszerű a torta készítését ennek a kinyomtatásával kezdeni. Így a torta töltését már ehhez tudjuk viszonyítani. Tehát négy kis tégla testet kell tölteni, amit érdemes oldalanként, valamint alulról is burkolni marcipánnal. Így élesebbek maradnak a szélei. Ha van rá lehetőség, a kötegek oldalát fújjuk le airbrushal. Mielőtt a leburkolt kötegeket egymásra pakolnánk, dermesszük keményre.
Az ostyalap felhelyezése:
Ez sokaknak gondot szokott okozni ezért részletesebben leírom. Ezzel a kipróbált módszerrel, akár három napig is a helyén marad az ostya anélkül, hogy felpúposodna. A torta felülete legyen marcipánnal leburkolva vagy csokoládéval áthúzva. Tehát kemény és száraz legyen a felülete, amit vékonyan megkenünk hidegzselével. Helyezzük rá az ostyalapot buborékmentesen, majd az ostyalap felületét is kenjük le a zselével. Kenőkést használjunk és minél kevesebb mozdulattal, mert felkeverhetjük az ostyalapon a festéket. Nagyobb méretű ostyáknak felpöndörödhet a széle, ezért készítsünk marcipánból képkeretet amivel letapasztjuk.
2010. október 12., kedd
2010. október 11., hétfő
Louis Vuitton
Ennél az egyszerű táskaformánál a mintázat felvitelét szeretném megosztani veletek. Szükség van hozzá airbrush felszerelésre egy nagy adag türelemre és némi szabadidőre. Először vessük papírra a táska mintázatát, ezt tehetjük ceruzával vagy nyomtatóval. Ezeket a mintákat és betűket szikével ki kell vágnunk, ezek lesznek a sablonjaink. A kifaragott táskaformát, burkoljuk le az „LV” betűk és minták színével megegyező színű világosbarna marcipánnal. Erre a világosbarna felületre vízzel tapasszuk fel a papírsablonjainkat, a megfelelő sormintában. Most fújjuk rá a táska alapszínéül szolgáló sötétbarna réteget. Végezetül távolítsuk el a papírsablonokat, szike segítségével.