Összetett figurális torta, haladóknak. Amennyiben a bonyolult faragással megküzdöttünk, az elkészítés többi része már gyorsan halad, hiszen nagyon kevés színből és kiegészítőből áll.
Ehhez a tortához szögletes alapot szoktam tölteni, jelen esetben vajkrémes dió ízből. Ebből vágjuk ki a kutyus törzsét, majd állítsuk „talpra”.
A maradék tortából vágjuk ki a kutyus fejét, és illesszük a nyakrészre.
A széleket tompítsuk le. A maradék tortából faragjuk ki a lábakat.
Kenjük körbe fehér vajkrémmel. Ebben a fázisban nem kell teljesen simára kenni. Majd hűtőben dermesszük.
Ezt a bonyolult formát ne próbáljuk egyben leburkolni. Jobban járunk, ha levágjuk a fejét. Alulról is érdemes leburkolni a fejet ezért helyezzük egy kinyújtott marcipánlapra.
Tehát a fejrészt alulról burkoljuk be 1/3 részig, Aztán burkoljuk felülről.
Vágjuk le a felesleges marcipánt, majd adjuk meg az arca karaktereit.
A kutyus teste alá érdemes sniccerel kartonlapot vágni. Így könnyebb lesz mozgatni. Majd borítsuk le marcipánnal.
Simogassuk simára, majd vágjuk körbe a tortát.
Ha a tortát nem helyben fogyasszák, hanem elszállítják akkor gondoskodnunk kel a megfelelő stabilitásról. Amennyiben csak csokoládéval ragasztanánk fel a fejet, leszakadna a marcipánnal együtt. Érdemes tehát merevítést használnunk. Ezeket készíthetjük tragantból, karamellből, csokoládéból, grillázsból stb. Valamint szokás használni nem ehető, de élelmiszerbarát (nem változtat a sütemény élvezeti értékén) anyagokat. Ilyenek a hurkapálcika, szívószáll. Ebben az esetben hurkapálcikával erősítettem fel a fejet. A lényeg, hogy bármilyen anyagból is készítünk belső merevítéseket, a vendéget figyelmeztetnünk kell, hogy szeletelés előtt távolítsa el.
A fülekhez kinyújtott marcipánból vágjunk ki cseppalakokat, karcoljunk bele hullámos vonalakat, a széleit vagdaljuk be.
Olvasztott csokoládéval ragasszuk fel a füleket és formázzunk hullámokat a szélére. Ezután karcoljunk határozott szűrhatást az arcára.
A teste többi részét is karcoljuk össze, figyeljünk a helyes szálirányra. Formázzunk fekete marcipánból szív alakot, ez lesz az orra. Majd fújjunk rá barna festéket, kollert vagy sűrű kávét. Ha nincs airbrush lehetőségünk, fessük meg kakaóporral.
A szemek elkészítését két hófehér, egyforma nagyságú marcipángolyó behelyezésével kezdjük. Majd a gömbölyű formázóeszközzel megnyomjuk. Ezekbe a keletkezett mélyedésekbe helyezzünk egy-egy fekete marcipángolyót.
A szemek befejezése képen helyezzünk fel egy-egy fehér „fényfoltot”. Feldobhatjuk egy rózsaszín nyelv behelyezésével.
Természetesen készíthetjük fekete foltos verzióban is.
Ha tetszett, ajánlom a
Kisvakond tortát, szintén fázisfotókkal és leírással.