Előszó

2011. április 25., hétfő

Húsvét


Amióta gyermekeim vannak, átértékelődött nálam az ünnepek fontossága. Természetesen a húsvéti pluszmunkák megmaradtak. Viszont nagyon várom, a gyermekim örömteli arcát. Lássuk hogyan is telt az elmúlt időszak.









Némi pluszmunkát okoztak a tojások és a nyuszik, de nem volt vészes.
 









Volt egy pár tévés meghívás.
A Duna tv-ben élőben.
A Hír tv-ben pedig kvázi élőben. Ezt a kifejezést ott tanultam. Annyit tesz, hogy felvételről megy az adás, de vágatlanul.
Vasárnap viszont a családé volt. Kikezdtünk egy 9 kg-os sonkával (ebéd után), sokan voltunk rá, de nem bírtunk vele. Pedig tökéletes volt.
 
Ezután átsétáltunk a közeli kiserdőbe. Ahol a gyerekek önfeledt örömmel kereshették meg a nyuszi hordalékait. Hétfőn, azaz ma, cirkuszba mentünk. Nem is emlékszem, mikor volt olyan, hogy húsvét mindkét napján otthon voltam.

2011. április 17., vasárnap

Beszámoló a második tortadíszítő tanfolyamról


Március 18.-án lezajlott a második tortadíszítő tanfolyam. Ismét remek volt a hangulat, és sok pozitív visszajelzést kaptam. Így a folytatás nem maradhat el.






Lisztnélküli piskótát sütöttünk. Majd betöltöttük egy finom trüffelkrémmel.


 











Ezután, ötletesen és változatosan díszítettünk. 
 











Ki a csokoládét, ki a marcipánt részesítette előnyben.

 











Közben pedig barátságok szövődtek.

A formatorta bemutató keretein belül ezúttal, egy női táskát készítettem el. 

Egy kedves résztvevőm leírta élményeit a blogján, érdemes megnézni.Mummy blgján.



Boszorkánykonyha

2011. április 12., kedd

2011. április 6., szerda

Budapest-New York

Egy légitársaság rendelésére készült. Így összerakva nem is tűnik túl bonyolultnak, de azért sokat dolgoztam vele. Maga a torta 100 szelet és csokoládé ízű. A három marcipán figura saját gyártmány, mert ahonnan rendelni szoktuk ott nem vállalták be. A térképet sajnos nem tudtam nyomtatóval készíteni, mert túl nagy volt neki a méret, így maradt az ecset és az airbrush. Tehát semmiféle csalást, könnyítést vagy modern technikát nem tudtam bevetni. Végül még a kiszállításban is részt kellett vennem, biztonsági okokból. Ugyanis, ha út közben baja eset volna, akkor rögtönözve helyre kellett volna hoznom. Szerencsére erre nem volt szükség. Tehát többszörösen megjártam vele, de nemhiába. A torta ára 86.000 Ft volt.

Túrókrém

Az adag egy 16 szeletes torta betöltésére elegendő.
(23 cm átmérőjü )

Recept:
7 db tojás
300 g cukor
400 g vaj
150 g fehércsokoládé (vízgőzön felolvasztva)
250 g túró
1 db citrom leve és héja
1 db vaníliarúd

Elkészítés:
Habosítsuk fel a vajat, a vanilíarúd kikapart belsejével, valamint a citrom levével és lereszelt héjával. Keverjük bele a túrót, ízlés szerint szitán áttörve, vagy darabosan. Az egész tojásokat a cukorral melegítsük, csípősre (max. 85 C-fok) majd verjünk kemény habot belőle, egészen addig, míg ki nem hűl. Végül keverjük össze a vajas-túrós részt, a hőkezelt tojáshabos részt valamint az olvasztott fehércsokoládét. Ilyenkor nem szabad sokáig kevergetni, mert a fehércsokoládé és a tojáshab könnyen kicsapódhat, csak néhány határozott gyors mozdulatra van szükség. A túró és a többi ízesítő anyag mennyisége ízlés szerint változtatható. Az íze nem túl intenzív, nem paszta vagy aroma ízű, hanem légkönnyű és eteti magát.

Piskóta alaprecept.

Sacher piskóta

Ezt a receptet egy olyan kollégától kaptam, réges-régen aki kint dolgozott Ausztriában. Megesküdött rá, hogy ez az eredeti Sacher piskóta. A recept működőképességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezt készítettük el az első tortadíszítő tanfolyamomon, majd egy tucat emberrel és mindenkié tökéletesen sikerült.

Sacher piskóta 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához.

8 db tojás kettéválasztva
50 g porcukor
200 g kristálycukor
160 g liszt
160 g vaj
160 g olvasztott étcsokoládé
25 g kakaópor

A sütőt melegítsük elő 165 C-fokra.
A tojásokat válasszuk ketté.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki.
A kihabosított vajat és a tojássárgáját néhány gyors mozdulattal keverjük össze, egy habverő segítségével. Vigyázat, ha sokáig keverjük omlós lesz a piskóta.
A tojás fehérjéből és a kristálycukorból, verjünk nem túl kemény habot.
A vajas-sárgájás részt keverjük el az olvasztott csokoládéval (vigyázzunk, hogy a csokoládé ne legyen túl forró). Majd óvatosan keverjük hozzá a felvert fehérjét.
Végül óvatosan forgassuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet.
A bekevert masszát töltsük be a sütőpapírral kibélelt tortakarikába.
165 C-fokon kb. 55-60 perc alatt süssük készre.

Aki nem biztos magában, keverjen a lisztbe egy csipet sütőport.         

2011. április 4., hétfő

Spániel kutya készítése


Összetett figurális torta, haladóknak. Amennyiben a bonyolult faragással megküzdöttünk, az elkészítés többi része már gyorsan halad, hiszen nagyon kevés színből és kiegészítőből áll.





  
 









Ehhez a tortához szögletes alapot szoktam tölteni, jelen esetben vajkrémes dió ízből. Ebből vágjuk ki a kutyus törzsét, majd állítsuk „talpra”.
 









A maradék tortából vágjuk ki a kutyus fejét, és illesszük a nyakrészre. 
 











A széleket tompítsuk le. A maradék tortából faragjuk ki a lábakat.
 









Kenjük körbe fehér vajkrémmel. Ebben a fázisban nem kell teljesen simára kenni. Majd hűtőben dermesszük.

 









Ezt a bonyolult formát ne próbáljuk egyben leburkolni. Jobban járunk, ha levágjuk a fejét. Alulról is érdemes leburkolni a fejet ezért helyezzük egy kinyújtott marcipánlapra.

 











Tehát a fejrészt alulról burkoljuk be 1/3 részig, Aztán burkoljuk felülről.
 











Vágjuk le a felesleges marcipánt, majd adjuk meg az arca karaktereit.
 








A kutyus teste alá érdemes sniccerel kartonlapot vágni. Így könnyebb lesz mozgatni. Majd borítsuk le marcipánnal. 
 









Simogassuk simára, majd vágjuk körbe a tortát.

 








Ha a tortát nem helyben fogyasszák, hanem elszállítják akkor gondoskodnunk kel a megfelelő stabilitásról. Amennyiben csak csokoládéval ragasztanánk fel a fejet, leszakadna a marcipánnal együtt. Érdemes tehát merevítést használnunk. Ezeket készíthetjük tragantból, karamellből, csokoládéból, grillázsból stb. Valamint szokás használni nem ehető, de élelmiszerbarát (nem változtat a sütemény élvezeti értékén) anyagokat. Ilyenek a hurkapálcika, szívószáll. Ebben az esetben hurkapálcikával erősítettem fel a fejet. A lényeg, hogy bármilyen anyagból is készítünk belső merevítéseket, a vendéget figyelmeztetnünk kell, hogy szeletelés előtt távolítsa el.
 









A fülekhez kinyújtott marcipánból vágjunk ki cseppalakokat, karcoljunk bele hullámos vonalakat, a széleit vagdaljuk be. 

 











Olvasztott csokoládéval ragasszuk fel a füleket és formázzunk hullámokat a szélére. Ezután karcoljunk határozott szűrhatást az arcára.  
 








A teste többi részét is karcoljuk össze, figyeljünk a helyes szálirányra. Formázzunk fekete marcipánból szív alakot, ez lesz az orra. Majd fújjunk rá barna festéket, kollert vagy sűrű kávét. Ha nincs airbrush lehetőségünk, fessük meg kakaóporral.
  










A szemek elkészítését két hófehér, egyforma nagyságú marcipángolyó behelyezésével kezdjük. Majd a gömbölyű formázóeszközzel megnyomjuk. Ezekbe a keletkezett mélyedésekbe helyezzünk egy-egy fekete marcipángolyót. 
A szemek befejezése képen helyezzünk fel egy-egy fehér „fényfoltot”. Feldobhatjuk egy rózsaszín nyelv behelyezésével.
Természetesen készíthetjük fekete foltos verzióban is.