Előszó

2016. szeptember 21., szerda

Őrség zöld aranya Szó Gellérttel

Őrség zöld aranya
Recept egy 22-23 cm átmérőjű tortához

Zselatin massza:
100 g víz
20 g porzselatin
A porzselatint hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd megolvasztjuk mikróban vagy vízgőzön. Ez a mennyiség elegendő lesz a málnazseléhez, a tökmag glazighez és a Bavarous moussehoz is.

Tökmagos glazing:

50 g víz
100 g kristálycukor
100 g glükózszirup
66 g sűrített tej
40 g zselatin massza
100 g fehércsokoládé
65 g őrségi tökmagolaj

Forraljuk fel a vizet, cukrot, sűrített tejet és a glükózszirupot. Majd keverjük simára a többi összetevővel. Ezt a glazinget érdemes egy nappal korábban elkészíteni, mert össze kell érnie. Dermedés után újra mikrózható, de figyelni kell, hogy ne melegítsük 40 C-fok fölé. Használni 27-30 fokosan ajánlott.

75 g Pirított tökmag
Az egész tökmagot 170-180 fokos sütőben 16-18 perc alatt pirítsuk meg.

Tökmag Praliné:
50 g cukor
18 g víz
75 g pirított darált tökmag
25 g Őrségi tökmagolaj

A cukrot és a vizet felfőzzük 118 C-fokra, majd aprítóban krémesre dolgozzuk a többi összetevővel.

Ropogós réteg:
125 g tökmagpraliné
70 g fehércsokoládé
30 g hántolt ostya

Elkeverjük a tökmag pralinét az olvasztott fehércsokoládéval, majd belekeverjük a hántolt ostyát. A bekevert összetevőket kikenjük egy előkészített 20 cm átmérőjű formába.

Málna zselé:
200 g málna püré
3 g NH pektin
30 g cukor
25 g zselatin massza

A málna pürét hevítsük 70 C-fokig, ekkor adjuk hozzá a cukorral elkevert pektint, majd egy percig tartsuk forrásban, végül turmixoljuk el benne a zselatin masszát. Öntsük az előkészített formába, hagyjuk lehűlni, majd fagyasszuk ki.

Tökmagos felvert:
120 g egész tojás( 2 nagyobb tojás)
96 g kristálycukor
32 g invertcukor A beszerzési helyért KATTINTS ERRE A LINKRE.

48 g házi joghurt
58 g Őrségi tökmagolaj

72 g liszt
48 g mandulaliszt
3 g sütőpor
1 csipet só

160 C-fokra melegítsük elő a sütőt. Az egész tojásokat, az invertcukrot és a kristálycukrot egyben felhabosítjuk. Óvatosan a tojáshabhoz keverjük a joghurtot, majd a száraz anyagokat, végül a tökmagolajat. A kész masszát beleöntjük egy 22-23-cm-es sütőkarikába, amit szilikonos sütőpapírra  helyeztünk. 160 C-fokon 20-25 perc.

Bavarous mousse

200 g tejszín 35%-os
1 db vaníliarúd kikapart belseje
40 g zselatin massza
220 g fehércsokoládé
480 g felvert tejszín 35%-os
A mousset csak akkor készítjük, ha minden készen van a töltéshez. A 200 g tejszínt a zselatin masszával és a vaníliával addig melegítjük míg fel nem olvad a zselatin. Majd hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládét, amikor langyos és sima krémes, akkor lazítjuk a 480 g tejszínhabbal és rétegezzük a tortát. Ha kifagyott akkor kerülhet rá a tökmagos glazing. 

Tökmagolaj, ERRE A LINKRE KATTINTVA rendelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése