Őrség zöld aranya
Recept egy 22-23 cm átmérőjű tortához
Zselatin massza:
100 g víz
20 g porzselatin
A porzselatint hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd megolvasztjuk mikróban vagy vízgőzön. Ez a mennyiség elegendő lesz a málnazseléhez, a tökmag glazighez és a Bavarous moussehoz is.
Tökmagos glazing:
50 g víz
100 g kristálycukor
100 g glükózszirup
66 g sűrített tej
40 g zselatin massza
100 g fehércsokoládé
65 g őrségi tökmagolaj
Forraljuk fel a vizet, cukrot, sűrített tejet és a glükózszirupot. Majd keverjük simára a többi összetevővel. Ezt a glazinget érdemes egy nappal korábban elkészíteni, mert össze kell érnie. Dermedés után újra mikrózható, de figyelni kell, hogy ne melegítsük 40 C-fok fölé. Használni 27-30 fokosan ajánlott.
75 g Pirított tökmag
Az egész tökmagot 170-180 fokos sütőben 16-18 perc alatt pirítsuk meg.
Tökmag Praliné:
50 g cukor
18 g víz
75 g pirított darált tökmag
25 g Őrségi tökmagolaj
A cukrot és a vizet felfőzzük 118 C-fokra, majd aprítóban krémesre dolgozzuk a többi összetevővel.
Ropogós réteg:
125 g tökmagpraliné
70 g fehércsokoládé
30 g hántolt ostya
Elkeverjük a tökmag pralinét az olvasztott fehércsokoládéval, majd belekeverjük a hántolt ostyát. A bekevert összetevőket kikenjük egy előkészített 20 cm átmérőjű formába.
Málna zselé:
200 g málna püré
3 g NH pektin
30 g cukor
25 g zselatin massza
A málna pürét hevítsük 70 C-fokig, ekkor adjuk hozzá a cukorral elkevert pektint, majd egy percig tartsuk forrásban, végül turmixoljuk el benne a zselatin masszát. Öntsük az előkészített formába, hagyjuk lehűlni, majd fagyasszuk ki.
Tökmagos felvert:
120 g egész tojás( 2 nagyobb tojás)
96 g kristálycukor
32 g invertcukor A beszerzési helyért KATTINTS ERRE A LINKRE.
48 g házi joghurt
58 g Őrségi tökmagolaj
72 g liszt
48 g mandulaliszt
3 g sütőpor
1 csipet só
160 C-fokra melegítsük elő a sütőt. Az egész tojásokat, az invertcukrot és a kristálycukrot egyben felhabosítjuk. Óvatosan a tojáshabhoz keverjük a joghurtot, majd a száraz anyagokat, végül a tökmagolajat. A kész masszát beleöntjük egy 22-23-cm-es sütőkarikába, amit szilikonos sütőpapírra helyeztünk. 160 C-fokon 20-25 perc.
Bavarous mousse
200 g tejszín 35%-os
1 db vaníliarúd kikapart belseje
40 g zselatin massza
220 g fehércsokoládé
480 g felvert tejszín 35%-os
A mousset csak akkor készítjük, ha minden készen van a töltéshez. A 200 g tejszínt a zselatin masszával és a vaníliával addig melegítjük míg fel nem olvad a zselatin. Majd hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládét, amikor langyos és sima krémes, akkor lazítjuk a 480 g tejszínhabbal és rétegezzük a tortát. Ha kifagyott akkor kerülhet rá a tökmagos glazing.
Tökmagolaj, ERRE A LINKRE KATTINTVA rendelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése