2012. június 30., szombat
Citromfagyi fagyigép nélkül
Recept
10 db tojás fehérje
4 db citrom leve
1 db citrom reszelt héja
200 ml állati tejszín felverve
300 g cukor
A tojás fehérjét, a cukorral és a citrommal folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük (max 85 C fokosra). Majd kihűlésig habbá verjük, ezután lazán hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A keveréket tegyük mélyhűtőbe 4-5 órára. Óránként keverjük át.
Címkék:
Citromfagyi,
citromfagylalt,
citrónová zmrzlina,
Farkas Vilmos,
gelato al limone,
glace au citron,
gluténmentes,
lemon ice cream,
receptek,
Videók,
лимуна сладолед
2012. június 29., péntek
Vaníliafagylalt, fagyigép nélkül
Recept
800 ml tej (2,8 % zsírtartalommal)
200 ml állati tejszín
260 g
kristálycukor
10 db tojás sárgája
2 db vaníliarúd kikapart belseje
Az összes összetevőt, folyamatos kevergetés mellett, melegítsük
maximum 85 C-fokosra. Ezután habverő géppel habosítsuk kihűlésig. Ezzel a
művelettel gyorsabban tudjuk visszahűteni, és kisé habos szerkezetet is adunk a
főzetnek. Ha langyosra hűlt a fagylaltalap és úgy látjuk, hogy habosodni sem
fog jobban, akkor tegyük mélyhűtőbe. Három-négy órán keresztül fagyasszuk,
közben óránként keverjük át, míg el nem éri a kívánt szerkezetet.
Címkék:
Farkas Vilmos,
gelato alla vaniglia,
la crème glacée à la vanille,
receptek,
Vaníliafagylalt,
vanilková zmrzlina,
vanilla ice cream,
Vanilleeis,
Videók
2012. június 19., kedd
Puffancs, azaz a klasszikus hamburgerzsömle.
Manapság nagyon kevés helyen lehet kapni, az igazi
puffancsból készült hamburgert, pedig a Magyar ember leginkább ezt szereti. Az
egyik sütis tanfolyamon készítettem el a vendégeknek, és nagyon tetszett nekik.
Recept
10 db-hoz
680 g liszt
68 g porcukor
68 g vaj
68 g tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé)
40 g élesztő
8 g só
330 ml langyos tej
Az összetevőket gyúrjuk össze, majd 20 percig pihentessük.
Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20 percig pihentessük. Osszuk 10 egyenlő
részre a tésztát és formázzunk zsemléket. Ezeket helyezzük szilikonos
sütőpapírral fedett tepsire, és kenjük meg egész tojással. Kelesszük, 35-40
percig majd kenjük le ismét egész tojással. 190 C fokos előmelegített
sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.
2012. június 5., kedd
Túrógombóc újragondolva
Recept egy 25 db-os zilakockaformához
6 db tojás sárgája
180 g
búzadara
750 g
áttört túró
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
Ezeket az anyagokat alaposan keverjük össze és hűtőben
letakarva 2 órát pihentessük.
Készítsük elő a szilikonformát. Fújjuk ki a szilikonformát,a
formaleválasztó sprével, majd panírozzuk ki pirított zsemlemorzsával.
Ha letelt a 2 óra készítsük el a tojáshabot:
6 db tojás fehérje
50 g
cukor
2 csipet só
Ezekből az anyagokból verjünk, nem túl kemény tojáshabot.
Majd lazítsuk fel vele a lepihent túrós alapot. Keverjünk még bele, egy
evőkanál pirított zsemlemorzsát. Majd töltsük az előkészített tortaformába.
Ügyeljünk a tömörítésre. Helyezzük 100 C-fokos gőzpárolóba 12 percre. Míg
megpárolódik, készítsük el a tejfölhabot.
Tejfölhab készítése
450 g
tejföl
4 csomag habfixáló
Ezt a két összetevőt, habverővel alaposan keverjük össze,
majd hagyjuk állni 10 percet. Ez után olyan tartást kap, hogy nyomózsákból is
dresszírozhatjuk.
Amint letelt a 12 perc párolási idő, vegyük ki a
gőzpárolóból, és szórjuk meg a tetejét pirított zsemlemorzsával. Fordítsuk át
és válasszuk le a szilikonformát és a fémkeretet. Azonnal szeletelhetjük, és
egyenként forgassuk meg a kockákat a pirított zsemlemorzsában. Az üregeket
töltsük meg kockára vágott sárgabarackkal. A tetejére pedig csillagcsöves
nyomózsákból dresszírozzunk tejfölhabot. Enyhén porcukrozva tálaljuk, piros
gyümölccsel díszítve.
Figyelem! A bekevert alapanyagból előfordulhat, hogy marad,
ezt gombóc formájában főzzük ki enyhén sós vízben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)