2013. december 21., szombat

Piskóta alaprecept videón



Ez a legegyszerűbb piskóta recept. A cukrász iskolákban is ezt oktatják. Ezért iskolai receptnek is szokták nevezni. Az anyaghányad egy 23 cm átmérőjű tortakarikához elegendő.

6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

Ízesítés
Vanília: 1 vaníliarúd kikapart belsejét, habosításkor keverjük a tojássárgájába.
Dió: 20 g finomra darált diót keverjünk a lisztbe. Ilyenkor ezt a mennyiséget számoljuk vissza a lisztből. Tehát 100 g liszt és 20 g dió.
Kakaós: 10 g jó minőségű kakaóport szitáljunk el a liszttel. Ebben az esetben is számoljuk vissza a liszt mennyiségéből.
Citrus: Egy citrom, vagy egy narancs (esetleg mindkettő) reszelt héját keverjük a tojássárgájába habosításkor.

Tippek trükkök:
Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.

2013. december 20., péntek

Gouda sajtos pogácsa


250 g vaj
250 g liszt
150 g gouda sajt reszelve
100 g tejföl
12 g
2 tojás sárgája
10 g élesztő

1 egész tojás a kenéshez

Trappista sajt a szóráshoz

A liszt kivételével az összes összetevőt gyúrjuk össze, végül adjuk hozzá a lisztet is és alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Fóliával letakarva két órán át pihentessük hűtőben, vagy akár egész éjszaka. Miután kivettük a hűtőből gyúrjuk át a tésztát. Nyújtsuk, ki ujjnyi vastagra majd szúrjuk ki s kiszúróval. A tetejét kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt trappista sajttal. Fél órát kelesszük meleg párás helyen, majd süssük ki 230 C-fokos sütőben 12-15 perc alatt.

2013. december 19., csütörtök

Karácsonyi Ferrero torta



Recept egy 23 cm átmérőjű tortához

Pörköljünk meg 500 g török mogyorót 180 C-fokon 25 perc alatt, majd takarjuk, le nedves konyharuhával és hagyjuk állni 5 percig, így könnyen ledörzsölhetjük a héját. 110 g-ot tegyünk kávédarálóba, vagy kutterba és addig járassuk, míg el nem pépesedig. Ez lesz a házi mogyoró pasztánk. A többit vágjuk durván darabosra, ebből használunk, majd a piskótába. A maradékot tegyük félre a díszítéshez.

 Piskóta

6 db tojás fehérje
180 g cukor
160 g darált pörkölt mogyoró
20 g liszt

A tojás fehérjéből és a cukorból verjünk nem túl kemény habot, majd óvatosan keverjük bele a liszttel elkevert mogyorót. Osszuk a masszát kétfelé, és kenjünk, belőlük 23 cm átmérőjű kerek lapokat, majd süssük meg 220 C-fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

Tejcsokoládé mousse

6 tojás sárgája
2 egész tojás
60 g cukor
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín
300 g olvasztott tejcsokoládé.
110 g mogyoró paszta
( ha nem vagyunk elég biztosak magunkban, adjunk a krémhez 3 lap zslatint)

A tejszínt habosítsuk fel a mascarpoéval. A tojásokat a cukorral vízgőzön hevítsük forróra (maximum 85 C-fokig). Majd kihűlésig habosítsuk. A tejcsokoládét keverjük el a tejszín felével, majd lazítsuk a tojáshabbal és a többi tejszínhabbal. Szedjük kétfelé a krémet, és az egyik felébe keverjük bele a mogyorópasztát.

Az egyik kihűlt piskótát helyezzük egy 23 cm átmérőjű tortakarikába. Kenjük rá a mogyorós krémréteget, majd helyezzük rá a másik piskótát, és terítsük el rajta többi tejcsokimousset(egy keveset tegyünk félre). Tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe. Másnap egy hajszárítóval olvasszuk le a fémkarikát, és a félretett krémmel kenjük körbe a tortát.. 

Majd húzzuk át ganache-val és az alját panírozzuk be a maradék mogyoróval.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé

A tejszínt forraljuk, fel majd keverjük el benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt áthúzhatjuk vele a tortát.

2013. december 15., vasárnap

Marcipán szaloncukor



Marcipán szaloncukor

Szükséges anyagok:

Marcipán

Aszalt gyümölcs

Ízlés szerinti likőr

Ét vagy tejcsokoládé

Ez egy egyszerű főzés nélkül készíthető szaloncukor.A marcipánba ízlés szerint keverhetünk likőröket illetve olvasztott csokoládét.Kis féldiónyi marcipán darabokba csomagoljunk aszalt gyümölcsöt pl: aszalt szilvát.Formázzunk, rudat belőle majd mártsuk ki, olvasztott és temperált csokoládéban.

2013. december 14., szombat

Mákos guba tányérdesszert

A kifliket apró kockákra vágjuk és összekeverjük a mákkal. A tojás sárgáját a tej kb ¼ részével elkeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a sárgáját, majd ezt a kiflis résszel elkeverjük. Kivajazott formákban 200 C-fokon kb 15 perc alatt kisütjük.

Vanília hab:
2 db tojásfehérje
120 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje

Az összetevőket vízgőzön csípősre (max 85 C fok) melegítünk. Majd félkemény habbá verjük, melyből két vizes kanállal galuskát vagy nyomózsákkal gömböt formázunk a kisült mákos guba tetejére.

Plezír:
70 g puha vaj
70 g porcukor
1 tojás fehérje
100 g liszt
Csipet darálatlan mák szórásra

 A vajat a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük, a tojásfehérjét végül beleforgatjuk a lisztet. Előre elkészített sablonnal papírvékony díszeket készítünk belőle és megszórjuk kevés darálatlan mákkal, amit 200 fokos sütőben kb 20 mp alatt megsütünk.

Szeder öntet:
Lehetőleg friss szederrel dolgozzunk. Pár szép szemet válogassunk ki a tálaláshoz.
A szedret ízlés szerint kb 30% cukorral forraljuk fel, turmoixoljuk le, majd passzírozzuk át egy szűrőn és rögtön tegyük jégre így jobban megtartja a szép színét. Tálaláskor használjuk.
 

2013. november 12., kedd

A sárkány



Egy torta, ami sok örömöt és kihívást jelentett az elkészítése közben, és ami sok visszajelzést hozott. Felfigyelt rá a Blikk újság, és Az RTL klub is. Miután meglátták a csatornánál, megkértek, hogy tervezzem meg és készítsem el a Barátok közt 15. születésnapi tortáját, de erről majd később. Ezen kívül tanfolyamot is tartottam már az elkészítéséről a szegedi tortaakadémián. Az elkészítéséről van néhány fázisfotóm, amik részletes leírással elérhetőek lesznek hamarosan.   

 
 

2013. november 2., szombat

Segítsüti, sütemény átadása

Megtörtént az őszi segítsüti,  süteményátadása a részemről. Köszönet a Primet kft-nek a felajánlást amely 40001 Ft volt. A 35 szeletes tortát, egy idős hölgy 75. születésnapjára kérték. Az elfogyasztásában pedig 4 gyerek és 27 unoka, és 3 dédunoka segített.

2013. október 23., szerda

Gyros, zsebes pita


Recept 10 db-hoz

715 g liszt
460 ml langyos víz
20 g élesztő
5 g
Csipet cukor

Az összetevőkből gyúrjunk sima, közepesen lágy tésztát, majd letakarva egy órán át pihentessük. Osszuk kb. 120 g-os darabokra és gömbölyítsük fel. A kis gömböket 10-15 percig pihentessük letakarva, ezután nyújtsuk 0,5-1 cm vékonyra, majd helyezzük lisztezett felületre. Melegítsük elő a sütőt 260-280 C-fokra. A kinyújtott tésztákat tegyük a sütőrácsra, úgy hogy a tésztának az a fele kerüljön alulra a mi eddig felül volt. Kb. 2 percig süssük, míg fel nem púposodik, majd fordítsuk meg. Ne pirítsuk, maradjon fehér, mert hamar ki tud száradni. Miután kivettük a sütőből, takarjuk le konyharuhával.

2013. október 22., kedd

TV2 Mokka

Számomra a televíziónak van egy varázslatos világa. Főleg amikor nekem kell kivonulni valamelyik székházba, illetve stúdióba. Hozzáteszem, hogy mindig ez a nehezebb. Voltam már a Hírtévénél, anno a Dunatv családbarát magazinjában, tvpaprikás stúdióban, RTL híradoban, ATV, kispesti kábeltévében, fontam kalácsot Borbás Marcsival a Gasztroangyalban… illetve annak idején 2011-ben a kölestorta miatt kitudja hány csatornán.  Sokszor élőben, ami plusz izgalmat ad a dolognak. Ilyenkor egy nagyon komoly és illúzióromboló felkészülés előzi meg az egészet. Amivel inkább nem untatnék senkit.  De még mindig le tud nyűgözni a stúdiók világa, amikor kicsit be lehet lopózni a kulisszák mögé, és belepillantani a trükkökbe, és a csalásokba. Az olyan kis megoldásokba, ami egy tévénézőnek általában nem jut az eszébe. Valamint, hogy ilyenkor egy stábnak mennyire kemény munkát kell végeznie és, hogy erre tényleg nem képes mindenki.
Ma reggel a Mokkába kellett kivonulnom. A téma meghatározott volt, eklerfánk 6 percben. Ilyenkor tudni kell, hogy nem nagyon lehet túllépni az időkorlátot (egy picit azért megcsúsztam). De az időt, azt természetesen ki kell tölteni, viszont amibe belekezdtél azt jó, ha be is tudod fejezni. Tehát a tésztakészítés és a 25 perces sütés kizárva. Ezért ezt a részét otthon végeztem el. Maradt tehát egy kis kikészítő művelet fánktöltés és díszítés. Kellemes meglepetés volt, hogy összefutottam egy ismerős operatőrrel, akivel sokat szoktunk együtt dogozni. A felvétel idekattintva megtekinthető.   

2013. október 7., hétfő

Sajtos croissant

Recept kb. 24 db-hoz

Tésztarész

375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g só
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj

Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.

Vajrész

300 g hideg  vaj
60 g liszt

Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.

A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra (úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalapformára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát három függőleges vonallal, tehát négy részre. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk (mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig, pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal, nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást, végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalapformára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. (Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.


2013. szeptember 30., hétfő

Csokis keksztorta


Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához

Piskóta

2-3 evőkanál kakaóbab töret
4 tojás kettéválasztva
50 g étcsokoládé olvasztva
60 g cukor
70 g darált olajos mag (mogyoró, vagy mandula, vagy dió)

A tojás fehérjét a cukorral, verjük nem túl kemény habbá. A csokoládét keverjük el a felveretlen tojás sárgájával, majd lazán keverjük el a fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat, és a kakaóbab töretet.  Két db kerek lapra van szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm. Süssük 220 C-fokon 13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső „maradék” piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy kevés csokoládé ganache-al.

Csokoládé ganache

200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)
200 g étcsokoládé apróra törve

A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4 evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két lapot. A maradékot csomagoljuk el és tegyük hűtőbe.

Krém készítése

6 db tojás sárgája
60 g cukor
24 ml víz
240 g fehércsokoládé olvasztva
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet kurkuma
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)

A fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát, és a kurkumát. A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A tojás sárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121 C-fokra. A tojás sárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba, habverővel, gyors mozdulatokkal, keverjük el a tejszínhab ¼ részét. Majd a többi tejszínhabbal, és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban (hablapáttal).

Torta betöltése

A tortát, tortasütő karikában töltjük, tehát az egyik piskótát helyezzük a tortakarikába. A krém egyik felét keverjük el, a morzsás ganace-os résszel, de csak márványosra, és kenjük a bekészített alsó lapra, majd helyezzük rá a következő piskótát. Erre szedjük a maradék krémet. Nem fogja teljesen kitölteni a karika magasságát. Simítsuk el a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap hajszárító segítségével, óvatosan olvasszuk le az oldaláról a tortakarikát. A maradék elcsomagolt ganache krémet, olvasszuk meg mikrohullámú sütőben. Csak tegyük be háromszor fél percre, miközben mindig átkevergetjük. Ha langyos és csomómentes a ganache, akkor áthúzhatjuk vele a tortát. Ízlés szerint díszítsük.  

Sült fagylalt

Ez a recept, inkább egy ötletes technika a legnépszerűbb édesség tálalásához. Sokféle képpen variálható. A lényeg, hogy a fagylaltot gombócozzuk piskóta vagy keksz alapra, úgy hogy kb. 2 cm pereme, legyen, és alaposan fagyasszuk ki. Majd a tojáshabbal alaposan fedjük be, úgy hogy sehol se, tudjon kifolyni a fagyi. Végül előmelegített 230 C-fokos sütőben pár perc alatt süssük roppanósra a tojáshabot. Ízlés szerint díszítsük, és azonnal fogyasszuk.

6 db tojás fehérje
360 g kristálycukor

A két összetevőt folyamatos kevergetés mellett hevítsük max 85 C-fokra. Majd kihűlésig habosítsuk.


2013. szeptember 16., hétfő

Segítsüti 2013

Segítsüti süteményárverés 2013
Pezsgősüveg 35 szelet csokoládétortából( a képen látható feliratok nélkül). Cégek részére.
Az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek az idei süteményárverés egyik süteménykészítőjének. Idén a Magyar Rett Szindróma Alapítvány támogatására folyik a gyűjtés. Arról, hogy mi is az a „segítsüti” itt olvashatsz részletesebben. Tehát a licitálás 25.000 Ft-ról indul. Alicitálás menetéről itt olvashatsz részletesebben. A torta sajnos nem postázható, és Budapesten tudom átadni 16:00 óra utáni időpontban. Induljon a licit!


2013. augusztus 14., szerda

Szederfagyi

A balatoni nyaralásunk alatt a nagylányom egyik kedvenc elfoglaltsága a szederszedés volt. Úgyhogy muszáj volt készítenünk egy kis fagylaltot.













5 db tojásfehérje
100 g cukor
100 g állati tejszínhab felverve
200 g szeder

A tojás fehérjét a cukorral, folyamatos kevergetés mellett hevítjük, maximum 85 C-fokosra. Majd kihűlésig habbá verjük. Ez után elkeverjük benne a tejszínhabot, valamint a szedret. Ízlés szerint egybe, vagy pürésítve. A keveréket tehetjük fagylaltgépbe, jégkrém készítőbe. Vagy tegyük egy fémtálba, rakjuk a mélyhűtőbe kb. 2 órára, 20-30 percenként keverjük át, míg el nem éri a kívánt állagot. Ha ti le tudtátok fotózni, mielőtt felfalják a gyerekek, akkor légyszi küldjetek képet! :-)

2013. augusztus 4., vasárnap

Graham babapiskóta


Recept kb. 2 tepsire

3 db tojás kettéválasztva
45 g Graham búzaliszt
45 g finomliszt
90 g nyírfacukor

Továbbá ízesíthetjük vaníliával, citromhéjjal, narancshéjjal, dióval…stb.

A tojás fehérjét a cukorral verjük nem túl kemény habbá, majd lazán keverjük bele a sárgáját. Végül óvatosan forgassuk bele a liszteket. Töltsük nyomózsákba, és sütőpapírra formázzunk kis babapiskótákat. Kissé meghinthetjük porcukorral a tetejét, attól roppanósabb lesz miután kisült. Előmelegített sütőben süssük 210-220 C-fokon, 10-12 percig.

2013. augusztus 2., péntek

Graham rolád


Recept egy rúdhoz, kb. 10 szelet

6 db tojás kettéválasztva
120 g nyírfacukor
60 g Graham liszt
60 g finomliszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

200-300 g házi baracklekvár (ízlés szerinti mennyiségben)










A vaníliát és a citromhéjat keverjük el a tojássárgájában. A tojás fehérjét a nyírfacukorral verjük nem túl kemény habbá, majd óvatosan keverjük el benne a tojás sárgáját. Forgassuk bele a liszteket, keverjük lazán éppen csak csomómentesre. Szedjük sütőpapírral ellátott tepsire a masszát, majd kenjük szét egyenletes vastagságban. Süssük előmelegített 220 C fokos sütőben 15 percig. Nem szabad szárítani, inkább kissé legyen ress. Amint kivettük a sütőből fordítsuk át egy másik sütőpapírra, és így hagyjuk langyosra hűlni. Kenjük meg forró baracklekvárral, és tekerjük fel. Tekerjük be a leválasztott sütőpapírba és így pihentessük hűtőben 2 órát, hogy kellőképpen összeérjen.

2013. június 7., péntek

Visszajelzés az oviból

Fruzsi lányom elballagott az oviból. Ilyesmit nem szoktam megosztani, a blogomon, de mivel megkértek az ovonénik, hogy süssek egy tortát az alkalomra, gondoltam megmutatóm hogyan fogadták.

Az ünnepség tüneményes volt, a szokásos menettel. A lurkók verseltek, daloltak, az anyukák könnyeztek, az apukák fotóztak.
Természetesen a virág halom sem maradhatott el.  

A felnőttekkel volt egy kis „szóban sütés”.
Összeült a szókimondó zsűri asztal. Kicsit izgultam.

De azt hiszem ezek a képek mindent igazolnak. Egy morzsa sem maradt a tányérokon, na jó néhol a szülők besegítettek. A tejszínes csokitorta  receptje itt elérhető. 

2013. június 6., csütörtök

Tejszínes csoki torta

A picilányom óvodai ballagására készítettem ezt a tortát. Mivel sokan lesznek, egy 30 cm átmérőjű piskótát sütöttem. Egyszerű receptet készítettem, amit már sokszor elsütöttem, de mindenki szereti.

Recept egy 30 cm átmérőjű tortához

Krém

1 liter állati tejszínhab( nem főzőtejszín)
500 g csokoládé( Ét, fehér, vagy tej csoki, mindegyikkel működik. Étcsokoládé esetében ízlés szerint adagoljunk hozzá 100-200 g porcukrot.)
1 vaníliarúd kikapart belseje

A tejszínt a vaníliarúddal felforraljuk, majd elkeverjük benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt tegyük hűtőbe, míg teljesen hidegre nem hűl. Akár egy nappal előre is elkészíthetjük. Amíg lehűl készítsük el a piskótát.

Piskóta

12 db tojás kettéválasztva
240 g nádcukor
200 g liszt
40 g Graham liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje

A két lisztet összekeverem. A tojás sárgáját a vaníliával habosra keverem. A tojás fehérjét a nádcukorral nem túl kemény habbá verem. Majd lazán elkeverem a sárgájával, végül beleforgatom a lisztet. A piskótákkészítéséről bővebben itt olvashattok. Töltsük az előkészített tortaformába és süssük előmelegített sütőben 50-60 percig 160 C-fokon. Ha kihűlt a piskóta vágjuk háromba.

A lehűlt krémet lassú fokozaton habosítsuk ki, majd töltsük a tortába. Ízlés szerint szórhatunk a rétegek közé apróra vágott gyümölcsöket.

A díszítéshez kihabosítottam 400 ml tejszínt, és csillagcsöves nyomózsákkal felhaboztam a tetejét, illetve használtam egy kis friss gyümölcsöt.

2013. június 3., hétfő

Gyümölcsparfé videórecept


Gyümölcs parfé


3 db egész tojás
4 db tojássárgája
120 g cukor
500 g állati tejszínhab
300 g áfonya
300 g ribizli


Elkészítés

Az egész tojást és a tojássárgáját a cukorral folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük (max 85 C- fok), majd kihűlésig habbá verjük. Elkeverjük a felvert tejszínhabbal majd ezt a bekevert habot két részre osztjuk, az egyik részt turmixszolt áfonyával, a másik részt turmixszolt ribizlivel ízesítjük. Kívánt formába rétegezve töltjük, majd mélyhűtőben dermesztjük.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé


A tejszínt fel forraljuk, majd simára keverjük benne a csokoládét. Langyosan öntjük a parféra.

2013. május 16., csütörtök

Hagyományos gyümölcs parfré, Zila kockaformában


Recept 1 db zilakockaformához

1 db egész tojás
1 db tojás sárgája
40 g kristálycukor
160 g tejszínhab
100 g eper leturmixolva
100 g áfonya leturmixolva

A szilikonformát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval és helyezzük egy tálcára.
Az egész tojást , a sárgáját és a cukrot, folyamatos kevergetés mellett, hevítsük csípősen forróra( maximum 85 C-fokra), majd kihűlésig habosítsuk. Keverjük bele a tejszínhabot majd osszuk két részre. Az egyik részbe keverjük az epret a másikba az áfonyát. Szedjük a bekevert anyagot egy-egy nyomózsákba, és rétegezve adagoljuk az előkészített szilikonformába. Végül zárjuk le vékony piskótalappal. Mélyhűtőben egy éjszakán át fagyasszuk. Mielőtt leválasszuk a szilikon formát, győződjünk meg róla hogy keményre fagyott. Csak tálalás előtt töltsük meg az üregeit.
Ajánlott öntetek: Csoki szósz, gyümölcsszószok, vaníliasodó

Tippek:
Természetesen más gyümölcsökkel is elkészíthető. Ha nem szeretjük az apró magokat, akkor turmixolás után, passzírozzuk át egy szitán a gyümölcsöket. Nyírfacukorral, vagy nádcukorral is készíthető. A könnyebb kezelhetőség érdekében, érdemes dupla adagot készíteni.

2013. május 15., szerda

Sós torta Zilatortaformában

Recept 1 db 12 szeletes formához

8 tojás kettéválasztva
40 g cukor
15 g
180 g liszt
80 g olvasztott vaj
2 gerezd áttört fokhagyma
½ fej apróra vágott vöröshagyma

A szilikonformába helyezzük bele a fémkarikát, és fújjuk ki a formaleválasztóval.
A tojássárgáját habosítsuk ki. A tojás fehérjét habosítsuk ki a cukorral és a sóval. A két tojáshabot szedjük egybe, majd óvatosan keverjük hozzá az olvasztott vajban elkevert hagymákat is. Végül forgassuk bele a lisztet is. A piskótát töltsük az előkészített formába. 180 C-fokos sütőben 22-25 perc alatt süssük készre.

Tipp: Szebbé tehetjük a piskóta vágási felületét, ha apróra vágott színes kaliforniai paprikát is adagolunk a piskótához.

Ajánlott töltelékek: Körözöttek, saláták, húskrémek, sajtkrémek…stb.