2016. december 1., csütörtök

Flódnis Bejgli

Flódnis Bejgli

Mák és diótöltelék 4 db 450 g-os bejglihez

120 ml víz
125 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet fahéj
1 marék mazsola
210 g darált mák vagy dió
30 g zsemlemorzsa


Elkészítés keverjük össze az zsemlemorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 120 g-os darabokat. Tehát ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal.

Alma töltelék

2 db zöldalma
1 dl fehérbor

Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre, majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az almaszeleteket.



Tészta, 4 félkilós bejglihez

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g libazsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. Az egyik felére diótölteléket a másikra máktölteléket terítsük, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.


Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. 

2016. augusztus 27., szombat

2016. augusztus 25., csütörtök

Pozsonyi kifli

Recept 20 db-hoz

Tészta

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
1 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kiesebb narancs reszelt héja
1 kisebb citrom reszelt héja

Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a citrom és narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Amint a tészta összeállt osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel. Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.

Dió vagy máktöltelék készítése.
A megadott recept 20 kiflire elegendő. A diós vagy mákos töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük.

240 g darált dió, vagy darált mák
30 g zsemlemorzsa
135-140 ml víz
150 g cukor
30 g vörös áfonya
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 csipet fahéj

Elkészítés:
Keverjük össze az édes morzsát a dióval, vagy a mákkal. A többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió vagy mák és a morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk ki belőle 30 g-os darabokat.

A sütemény összeállítása:

A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra. Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük ki. A diósból patkót a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével. Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk. Amint megszáradt rajta a fehérje, tegyük 200 C-fokos előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más.

2016. augusztus 23., kedd

Őrség zöld aranya, a lánchíd rádióban

2016 augusztus 18.-án meghívást kaptam a lánchíd rádióba, hogy beszélgessünk az új ország tortáról, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű alkotásról. A beszélgetést idekattintva újrahallgathatjátok. A receptet hamarosan videórecept formájában is megtekinthetitek.

2016. augusztus 15., hétfő

Pisztácia fagylalt

Recept
300 g kristálycukor
5 db egész tojás
300 ml állati tejszín felverve
100 g sózatlan pisztácia


A pisztáciát kissé pörköljük meg egy pici csipet sóval sütőben 180 C-fokon kb 10 perc alatt, majd egy erős kutterben, vagy kávédarálóban őröljük pépesre. Az egész tojásokat a cukorral folyamatos keverés mellett hevítsük 85 C-fokra, majd kihűlésig habosítsuk. A kihűlt pisztácia pépet egy kevés tejszínhabbal lazítsuk, majd lazítsuk a többi tejszínhabbal és a tojáshabbal. Tegyük mélyhűtőbe kb. 3 órára. Fél óránként keverjük át.

2016. június 26., vasárnap

Zila tortaforma kedvcsináló



Ebben a videóban egy kis kedvcsinálót találhattok a forma használatához. Kellemes szórakozást kívánok a megtekintéséhez.

2016. április 18., hétfő

Teknősbéka

Készítettem néhány teknőst az utóbbi időben. Mindegyik más egy picit. Ezt általában a vendég kérése, illetve az én fantáziám határozza meg. Összeválogattam egy kis ízelítőt. 






2016. március 3., csütörtök

Magyar borok bálja

Volt szerencsém megtervezni és elkészíteni 350 tányérdesszertet, a 11. Magyar borok báljára. Néhány fotó az eseményről.







2016. február 8., hétfő

Túrós fánk

Túrós farsangi fánk
Kb. 15 db-hoz

20 g élesztő
10 ml tej
450 g áttört túró
100 g vaj
6 db tojás sárgája
400 g liszt
1 csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

Az élesztőt futassuk fel a tejjel, majd a többi összetevővel gyúrjuk össze. Érleljük a tésztát 40 percig majd, nyújtsuk 1 cm vékonyra. Szaggassuk ki a fánkokat, kelesszük 20 percig. Majd olajban süssük mindkét oldalát.

2016. február 7., vasárnap

Pozsonyi kifli



Pozsonyi kifli

Recept 20 db-hoz

Tészta

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
1 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kiesebb narancs reszelt héja
1 kisebb citrom reszelt héja

Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a citrom és narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Amint a tészta összeállt osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel. Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.

Dió vagy máktöltelék készítése.
A megadott recept 20 kiflire elegendő. A diós vagy mákos töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük. Tehát a harminc tésztához egyszer készítsük el dióval, egyszer pedig mákkal.

240 g darált dió, vagy darált mák
30 g zsemlemorzsa
135-140 ml víz
150 g cukor
30 g vörös áfonya
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 csipet fahéj

Elkészítés:
Keverjük össze az édes morzsát a dióval, vagy a mákkal. A többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió vagy mák és a morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk ki belőle 30 g-os darabokat.

A sütemény összeállítása:


A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra. Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük ki. A diósból patkót a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével. Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk. Amint megszáradt rajta a fehérje, tegyük 200 C-fokos előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más. 

Minionlány


Formatorta bemutató Február 15.-én.
Az ülő minion 
Egy újfajta programot szeretnénk bevezetni a Miele Sütőakadémián. A lényege, hogy egy összetettebb formatorta elkészítését mutatja be a cukrászuk, Farkas Vilmos. Így lehetőség van olyan technikák ellesésére, amikre az eddigi tanfolyamok során még soha. Tehát a résztvevőknek nincs más dolguk, mint vacsora közben szemlélődve tanulni, esetleg egy-két apróságban besegíteni. Az elkészült 30 szeletes valódi dobos ízű minion formájú tortát, a rendezvény végén kisorsoljuk. A programon lelkes amatőrök és cukrászok is részt vehetnek.
Részletek és jelentkezés: https://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/?id=1012

2016. január 30., szombat

Virágfánk



Recept kb. 50 darabhoz
250 ml tej
250 g sima liszt
evőkanál rum,
késhegynyi sütőpor
3 tojássárgája.
1 vaníliarúd kikapart belseje

Az összetevőket keverjük simára és hűtőben pihentessük fél órát.

Sütéshez
500 ml olaj

Szóráshoz
Fahéjas porcukor

Töltéshez:
Ízesített tejszín

Díszítéshez:

Friss gyümölcs