2012. július 29., vasárnap

Capuccino torta



Alap kakaós piskóta recept, egy 23 cm átmérőjű tortakarikára

8 db tojás kettéválasztva
160 g cukor
130 g liszt
30 g kakaópor
 A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral. A tojás sárgáját a habosra keverjük. A tojás fehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot keverünk, majd óvatosan összekeverjük a kihabosított sárgájával. Végül a lisztes kakaóport óvatosan hozzákeverjük. Előkészített tortakarikába töltjük. Előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Capucchino krém

1500 ml állati tejszín
400 g fehércsokoládé
250 g cukor
4 evőkanál daráltkávé (ízlés szerint)

A daráltkávét 2 db kávépárnába töltjük és a tejszínnel és a cukorral felforraljuk. Majd a kávépárnákat kivesszük és a fehércsokoládét botmixerrel beleturmixoljuk. A kapott krémet ezután lehűtjük minimum 9 C-fokosra. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy legyen ideje jól áthűlni. Ha kihűlt alacsony fokozaton lassan kihabosíthatjuk. Ha túl gyorsan, vagy ha túl sokáig keverjük, akkor könnyen kicsapódhat, kiikrásodhat.

A kihűlt kakaós piskótakarikát háromfelé vágjuk, és a krémmel betöltjük. Ízlés szerint díszítjük.
Ezt a receptet a Decanter magazin, a Gourmet Guide 2011 című különszámában publikálta.


















Ajánlom még figyelmetekbe, a gluténmentes, habkönnyű kindertortát.

Ricetta di torta di Cappuccino

Preriscalda il forno per 160 gradi. Passa la farina al setaccio con il polvere di cacao. Monta a neve il tuorlo a schiumoso. Prepara una schiuma non troppo dura dal albume e dallo zucchero, poi mescola piano con l’albume schiumoso. Alla fine aggiungia piano anche il polvere di cacao farinato. Riempiscalo in tortiera pronto all’uso. Preparalo in forno preriscaldato in 40 minuti.
Prepara un caffé dal caffé macinato e bolloiscalo con la panna e lo zucchero. Frulla la cioccolata calda con il frullatore ad immersione nel caffé. La crema preparata deve essere raffreddata al minimo 9 gradi. Si raccomanda preparare la crema un giorno prima per lasciare raffreddare. Se é giá fredda, frullalo pian piano a temperatura bassa. Se si mescola troppo veloce oppure troppo lungo facilmente puó scattare.

Si taglia la ciambella cioccolata orizzontalmente in 3 parti e si riempisce la ciambella con la crema.
Secondo il gusto si decora.

 

Ingredienti di torta di Cappuccino

Una ricetta di ciambella/ pan di spagna cioccolata, in una tortiera con un diametro di 23 cm

8 db uove sdoppiate
160 g zucchero
130 g farina
30 g polvere di cacao

crema di Cappuccino:

1500 ml panna
400 g cioccolata bianca
250 g zucchero
4 cucchiaio caffé macinato (secondo il gusto)

25 megjegyzés:

  1. Üdv!
    Lenne egy kérdésem! Mi az a "kávépárna"? Lehet valamivel helyettesíteni? Hogy készítse az, akinek nincs ilyenje, csak sima "mezei" :) kávéfőzője?
    Köszönöm! F.Jutka

    VálaszTörlés
  2. Szia, Jutka!

    A kávépárna egy olyan kis műanyag szerkezet ami mikroszemcsés szűrővel van ellátva. Bele lehet tenni a daráltkávét aztán csak, beledobod a felforrt tejszínbe és az így nem lesz zaccos. Másképp is meg lehet oldani, a lényeg hogy ne legyen zaccos a tejszín. Pl.: lehet kapni kis filterekben is kávét, vagy egyszerűen beleszórod a daráltkávét és aztán átszűröd, egy apró szemcséjű szűrővel.

    VálaszTörlés
  3. Halló kedves Vilmos!

    Ajánlanám a zaccos kávé helyett a közismert Nesscaffét, én azzal dolgozom és nagyon jól helyettesíthetö így a darált kávé. Kitünöen lehet az eröösségi fokot is szabályozni, ha több vagy kevesebb kell bele. Forró vízben feloldva lehet a tejszínbe is beletenni. Lehet igen kevés vízzel is dolgozni, így nem lesz klönösen semmilyen folyadék felhigítva.

    Üdvözletem és sok sikert a kitünö receptekhez, nagyon élvezem az oldalát:

    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vilmos!
    Nagyon szépen köszönöm a receptet. Kisfiam eddig nem rajongott a tortákért, túlzás nélkül állíthatom egy szeletet sem evett még soha semmiből meg egyszerre, de ez a recepet nagyon ott van!!! Ebből repetázott. :))
    Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  5. Kedves M&M!
    Nagyon köszönöm, ezt a kedves visszajelzést.

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Most nézem, angolul is odaírtad a receptet! Szuper! :) A collagen cream itt fresh cream néven fut, sztem érdemes lenne odaírnod, nehogy a hétköznapi háziasszony bejárja az egész várost. :)))
    Kellemes ünnepeket kívánok Neked és az egész családodnak!
    M&M

    VálaszTörlés
  7. Most csináltam meg a tortát, és is Nescafe-t tettem bele, csak úgy, a forró tejszínbe, gyönyörűen elolvadt! Mit mondjak...isteni lett!!!!!!!!!!!!!!!! A megmaradt krémből pedig pohárdesszert készült! Köszönöm!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Vilmos!

    A párom nagyon szeretne krémest enni, de nem szereti a pudingporból készültet.Örülnék ha megosztanál velem, velünk egy jó receptet főzött krémmel.Majd egyszer persze, ha ráérsz.
    Köszöm szépen:Évi

    VálaszTörlés
  9. Kedves Évi!
    Tervezek krémesről is készíteni receptvideót. Addig is ajánlom, az Ekler fánkról készült receptvideót. Ebben is ugyanaz a krém van, mint a krémesben. http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Ekler%20f%C3%A1nk

    VálaszTörlés
  10. Segítség!!! :) A 12 szeletes Zila formába hány tojásos piskóta kell? Mekkora az űrtartalma? :)
    És az 1cm-es keretbe?
    Előre is köszi!

    Balogh Nóra

    VálaszTörlés
  11. kedves "mester"... a könyvben "Gourmet Guide" csak 150ml tejszin szerepel és nem 1500ml mint önnél...???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen"
      Az észrevétel helyes. Eddig nekem sem tűnt fel, hogy rosszul közölték a receptemet. Remélem, hogy senki sem próbálta fél bögre tejszínnel elkészíteni.

      Törlés
  12. Szia Vilcsi!
    Most fogjuk kipróbálni ezt a tortád:)
    Márk imádja ezt a videód, sokszor megnézzük.
    Puszi

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok! Nem egyszerűbb az előrelefőzött kávét hozzáönteni??????? Én szakbarbár vagyok,de paraszti ésszel én így csinálnám...

    VálaszTörlés
  14. Kedves Vilmos!

    Elkészítettem a cappuccino tortát tanácsaid alapján. Csodálatosan sikerült nagyon köszönöm. Valóban nem szabad a habot keményre verni, most nem esett össze a torta alap. A krémhez a kávét teatojásba tettem, mivel kávéfilterem nem volt. Még egyszer köszönet érte, megszépítette a szülinapi ünneplét.
    Sok sikert a további fantasztikus munkáidhoz és oszd meg velünk ezután is a tudományodat.
    Üdvözlettel: Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!
      Örülök, hogy jól sikerült. Had kérdezzem meg, hogy a krém mennyisége megfelelő volt-e? Mert erről eltérő visszajelzéseket szoktam kapni.
      Üdv: Farkas vilmos

      Törlés
  15. Szia Vilmos!

    Nekem a krém elég volt, sőt a habzsákban még maradt is és azt a torta külsején díszítésre használtam fel.
    Üdv: Kati

    VálaszTörlés
  16. Kedves Vilmos!

    Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, a héten ki is próbálom.

    Egy kérdés: kislányom szülinapjára csokitortát szeretnék készíteni, de a legtöbb csokitöltelék tojás és vaj alapú (mint a te - szintén nagyon jól kinéző és hangzó - karácsonyi csokitortádé). A cappucino tortánál leírt eljárással megfelelő állagú krémet lehet készíteni étcsokival (finomra azért nem kérdezek rá, mert azt majd legfeljebb kikísérletezem)? És habfixáló nem is kell hozzá?

    Köszi, üdv

    Gabi

    VálaszTörlés
  17. Nagyon, nagyon finom sütemény, köszönöm!

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    Ha 26-os, vagy 28-as tortakarikát használnék, hány tojással számoljak?

    VálaszTörlés
  19. Szia
    Nagyon finomnak néz ki ez a torta még képernyőn keresztül is :)
    Most szeretném kipróbálni. Egy 28-as karikába mennyivel több krém kell? Mennyi tejszínből?
    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Vilmos,

    nagyon finomnak ígérkezik, de a krém nem verődik fel. Még mindíg folyékony. Mit csinálok rosszul?

    Üdv.: Rita

    VálaszTörlés