Előszó

2011. augusztus 27., szombat

Kinder torta, gluténmentes, Gluten-free Kinder cake



Recept egy 23 cm átmérőjű tortakarikához:

Piskóta:

9 db tojás kettéválasztva
130 g cukor
80 g csokoládé (minimum 55 % kakaótartalommal)
150 g őrölt mandula

Elkészítés:

A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk.
A tojás sárgáját kihabosítjuk.
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük.
A felvert sárgáját és fehérjét óvatosan összekeverjük hablapát segítségével. Majd ennek a tojáshabnak az ¼ részét elkeverjük az olvasztott csokoládéval, ekkor habverőt használjunk és gyors határozott mozdulatokkal dolgozzunk.
A csokoládés részt óvatosan keverjük el a maradék tojáshabbal és közben, szórjuk hozzá a finomra darált mandulát is.
A bekevert piskótatésztát szedjük az előkészített tortaformába és 165 C-fokon, 60 perc alatt süssük készre.
Vaníliakrém

800 ml tejszín
200 g fehércsokoládé
1 vaníliarúd

Tejcsokoládé krém

800 ml tejszín
200 g tejcsokoládé

A két krémet készíthetjük egyszerre. Tehát az összesen 1600 ml tejszínt tegyük fel forrni. A fehércsokoládét tegyük egy edénybe és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. A tejcsokoládét tegyük egy másik edénybe. Ha a tejszín felforrt mérjünk belőle a fehércsokoládéra 800 ml-t, a maradékot pedig öntsük a tejcsokoládéra. Végül mindkettőt keverjük simára és hűtsük le legalább 9 C-fokosra. Mivel ez sokáig eltarthat, érdemes a krémeket előző nap lefőzni.

A torta betöltése

A kihűlt tortakarikát vágjuk három vagy négyfelé. A lehűlt krémeket óvatosan keverjük habosra, de vigyázzunk, mert ha túlkeverjük, akkor kicsapódhat. A két krémet töltsük nyomózsákba, és körkörösen töltsük a tortát felváltott ízekkel, így szép vágási felületet fogunk kapni. Tetejét ízlés szerint díszítsük.

Ajánlom még a hasonlóan lágy és kellemes epertortát.


6 megjegyzés:

  1. kedves Alkotó! :)

    Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen tejszínt használsz?
    Van egy pudingos tejszínes alapreceptem, de ahhoz amikor elkezdtem felverni a tejszínt kicsapódott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Nagyon szeretem a Meggle állati tejszínét. Ha kicsapódott a tejszíned annak két oka is lehet. Vagy nem volt kellőképpen lehűtve, vagy túl gyorsan, illetve túl sokáig keverted. Ebben a melegben viszont érdemes jégágyon habosítani a tejszínt.
      Üdv: Farkas Vilmos

      Törlés
  2. Szia Vilmos!

    Nagyon köszönöm ezt a receptet,nagy sikert aratott a kisfiam szülinapján.

    Üdv Katica

    VálaszTörlés
  3. Kedves Vilmos!
    Az volna a kérdésem, hogy növényi tejszínnel is el lehet-e készíteni a krémeket?

    VálaszTörlés
  4. Lehet h hülye kérdés de habtejszín vagy főzőtejszín?

    VálaszTörlés