6 db tojás kettéválasztva
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Ízesítés
Vanília: 1 vaníliarúd kikapart belsejét, habosításkor keverjük a tojássárgájába.
Dió:
Kakaós:
Citrus: Egy citrom, vagy egy narancs (esetleg mindkettő) reszelt héját keverjük a tojássárgájába habosításkor.
Tippek trükkök:
Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.
Köszönöm, nagyon hasznos volt az infó!
VálaszTörlésa várt alaprecept!! napokon belül kipróbálom, csak azért nem már holnap (aztán ki tudja nálam), mert van még a tanfolyamon készült tortából holnapra egy kicsi :-))
VálaszTörlésköszi!!!
Amint időm engedi, fázisfotókat is csatolok hozzá.
VálaszTörlésMar nagyon vártam! Én is kipróbálni (egy taskatortahoz) a heten! :))
VálaszTörlésSzintén így készítek piskótát (picit más arányokkal),de a fehérjét mindig keményre vertem.Ezután nem fogom.Nagyon hasznos bejegyzés ismét,köszönöm!
VálaszTörlésSzia, Edó!
VálaszTörlésMilyen arányokkal készíted?
Hát, eddig én is teljesen keményre felvertem a fehérjét. Meg úgy látszik a sütőpor is felesleges volt bele.
VálaszTörlésMa is tanultam valami fontosat! :)
hálás köszönet neked Vili, hogy megtanultam piskótát sütni!!!
VálaszTörléséletem legjobb piskótája lett, egy cm-t sem esett össze!
viszont nekem a 23 cm-es formába nem fért bele..sőt.. 2 db 23-asban sütöttem és ezek lettek majdnem tele.. szóval egyben semmiképpen nem fér el.
megcsináltam a tanfolyamon tanult krémet is, nagyon finom lett , bár keserübb jóval mint amit tőled kaptunk (pedig 50% os csokiból készitettem a megadott cukor mennyiséggel.. de ez a legkevesebb máskor változtatunk az arányokon)
de azt hiszem ezentúl a fözött vajas helyett csak azt fogom használni!!!!!
de hát a piskóta.. mióta vágytam rá, hogy megtanulhassam.. köszi!
Szia, biii!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat. Korrigálom a mennyiséget. Viszont örülök, hogy jól sikerült. A trüffelkrémnél, a cukor mennyiségével, illetve a felhasznált csokoládé kakaótartalmával variálhatsz az ízén.
Szia Vili!
VálaszTörlésLégkeveréssel sütötted esetleg? Mert én is megsütöttem hétvégén, ellenőriztem is ahogy mondtad, hogy ne szörcsögjön a teteje, de jóval tovább kellett sütnöm 40 percnél. Az eredmény nagyon finom lett és jó állagú, szóval semmi baj, csak nekem a 40 perc nagyon kevésnek bizonyult. Nem tudom, hogy ez számít-e de a kapcsos tortaformám, amiben sütöttem, ugyan 23-as, viszont magasabb lehet a fala annál, amilyen a Te karikád, így a tészta nem is jött fel olyan kifutásig mint a videódon, ezáltal nekem ugye nem is kellett fejreállítanom... Egyszóval köszi a tuti receptet, nagy sikere volt, nemsokára a karamellás tortát csinálom meg vele. Üdv, Kata, az új lány, aki megígéri, hogy legközelebb rövidebbre fogja! :)
Szia, Danny Zuko, ill. Kata!
VálaszTörlésA Miele sütő légkeveréses és van benne nedvességtartalom csökkentő program is ez által csökken a sütési idő. Viszont ezt egyéb tényezők is befolyásolhatják. Minden sütő más, és vannak eltérések, mind hőfokban, mind sütési időben. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét. A lényeg hogy végül sikeresen megsült. Remélem a további tapasztalataid is sikeresek lesznek.
Üdv: Farkas Vilmos
Szia!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a választ, legközelebb én is légkeveréssel sütöm.
Szia!
VálaszTörlésSikerélmény (végre)és még finom is. Köszi a sok trükköt, viszont lenne egy nem túl kicsi kérésem. (persze ha lehetséges) A kisebbik fiam tej- tojásfehérje érzékeny. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam:) A tejet ki tudom váltani rizs- vagy zabtejjel bár a zsírtartalma kisebb, a tojást 2 db tojássárgájával szoktam helyettesíteni és a batyu, kakaós csiga is nagyon finom lett de a piskótával bajba vagyok. Áprilisba lesz 5 éves és még nem tudtam neki igazi tortát adni egy szülinapjára sem. SEGÍTSÉG?:)))))))
Előre is köszi
Kedves Névtelen!
TörlésMindig nagyon sajnálom a különböző ételallergiákban szenvedőket, főleg ha kisgyermekről van szó. Március végén fogok legközelebb forgatni. Megígérem, hogy összerakok neki egy tortát. Elárulod, hogy hívják a kisfiad?
Üdv: Farkas Vilmos
Szia!
TörlésKöszi! Köszi! Köszi! Már a Párizsi krém is elkészült zabtejszínnel, növényi vajjal és persze Holland kakaóval, mert a "csokis krém" az igazi, és mivel más állagú zsírtartalmú a "tejszín" a videó nagyon sokat segített, hogy mire kellene hasonlítania. Sőt annyira jó lett hogy idős háziasszony kérte a receptet és nem akarta elhinni hogy tejmentes. Még egyszer ezer köszönet és nagyon várom a receptet. Rómeó pedig a tortát:)
Üdv: Darvas Tímea
Nekem egy kicsit száraz lett a tészta, ahhoz a piskótához képest, amit az én módszeremmel készítek (sárgájához rakom a cukrot, a fehérjébe csak sót). Minden más egyéb tényezőben veri az én régi módszeremet ez a recept. Hogy tehetném szaftosabbá? Egy kis zsiradék esetleg?
VálaszTörlésEttől a módszertől nem lesz szárazabb, az inkább a sütésen múlott. Adagolhatunk hozzá vajat, vagy olajat.
VálaszTörlésElső piskótámat így sütöttem :) Viszont én (keményre)felvertem a fehérjét és így is nagyon szépen feljött.Annyi h a tésztáját kicsit sűrűnek találtam.De egyébként minden rendben volt vele :) köszi a receptet ;)
VálaszTörlésüdv:Noémi
tényleg nem kell sütőpor?
VálaszTörlésNem kell.
Törléskörülbelül hány fokon kell sütni a piskótát ?
VálaszTörlés160 C-fokon, ahogy a leírásban is olvasható.
TörlésSzia!
VálaszTörlésA piskóta nagyon jó lett és könnyen meg is tudom csinálni,de a sütés miatt nekem is kiszárad:( Vegyem alacsonyabb hőfokra,vagy takarjam le a tetejét a sütés vége felé??
Köszönöm előre is!
Kedves Névtelen!
TörlésHogy miért szárad ki annak több oka is lehet. Lehet hogy túlverted a fehérjét, de lehet hogy tényleg a hőfokkal volt a gond. Minden sütő más egy kicsit, így a hőfokkal is variálni kell néha.
Üdv: Farkas Vilmos
Kedves Vilmos egy kicsit csalódott lettem már több mint 3 hete írtam ,illetve kérdeztem , a torta díszítő tanfolyamról de a mai napig nem kaptam választ.Nagyon szomorú lettem mert ma sem érkezett válasz hogy hol tudnék egy tortadíszítő tanfolyamot elvégezni? Gondolom sok a tenni valód és nem mindig ülsz itt de láttam hogy van olyan kérdés amire már másnap válasz érkezett!!Bocsánat ha türelmetlen vagyok!!Üdv. és szép napot
VálaszTörlésKedves Andrea! Ne vedd magadra, ha nem válaszolok azonnal, de mostanában sokat dolgozom. A választ megtalálod a blogom főoldalának bal felső sarkában. Ide írtam ki, az aktuális tanfolyamokat. Jelenleg nem tervezek kifejezetten, tortadíszítő tanfolyamot, és nem is tudom, hogy ki tart kizárólag ilyesmit. Amennyiben csak ez érdekel, javaslom, hogy írd be a Google keresőbe. Biztosan tart valaki mostanában.
TörlésÜdv: Farkas Vilmos
Kedves Vili!
VálaszTörlésHa nekem 26 cm-es a torta formám akkor azt hány tojásból érdemes megsütni válaszodat előre is köszönöm!!!
Ez attól függ, hogy milyen magas piskótát szeretnél. Egy átlagos magassághoz a 8 tojást javaslom.
TörlésNagyon szépen köszönöm a válaszodat!!! Kipróbálom!!
TörlésVékony piskótalapokat sütök a formatortához, már kikísérleteztem hogy két tojásos legyen. de az a problémám hogy ahogy kisült megfordítottam lehúztam a papírt és a másik oldala rá is ragadt a törlőre. Mire célszerű kifordítani hogy utána tudjak vele dolgozni?
VálaszTörlésKedves Vilmos!A segítségedet szeretném kérni!Cukorbetegnek kell sütnöm tortát.A krémmel nincs is semmi gond, az sima ügy, de a piskótával bajban vagyok.Ugyanis próbáltam már egyszer folyékony édesítőszerrel piskótát sütni és valami borzalom lett, állagra, ízre, még illatra is :(
VálaszTörlésBiztos vagyok benne neked van a tarsolyodban használható cukormentes piskótarecept.Nagyon megköszönném ha adnál tanácsot.Az sem baj ha nem klasszikus piskóta, hanem mondjuk kevert tészta.Előre is köszönöm. :)
Ja igen, amiből van itthon az a Süssina tabletta, Cologran édesítő por és Ezerédes folyékony édesítőszer. Nyírfacukorhoz meg társaihoz sajnos nem tudok hozzájutni..
Kedves Vilmos!!Ez egy tuti recept,hálás köszönet érte!!Ezer meg ezer féle piskóta receptet kipróbáltam egy sem lett ilyen tökéletes!!Egyetlen igazi változtatás van EZ és a többi általam sütött közt,mégpedig a hab felverés,kérem szépen eddig engem félrevezettek!!! :-) :-) Eddig az volt az alap,hogy a fehérjét addig kell verni mig olyan kemény nem lesz,hogy a fejrefordított tálból nem esik ki!!!Köszönöm :-)
VálaszTörlésKedves Vili,
VálaszTörlésmár néhány alkalommal készítettem ezen recept alapján a piskótát, és nagyon szép és jó lett. Legutóbb az epertorához való fehércsokis változat készült. Ez nem emelkedett fel a tortaforma tetejéig, így a felfordított hűtési módszer eredményeképp a piskóta teteje a gőztől kissé elázott (mivel ugye légrés maradt a forró tepsi és a piskóta között. ilyen esetben, ha nem emelkedik fel a tetejéig, hogyan célszerű hűteni, hogy ez ne forduljon elő (alap piskótánál is előfordul, hogy nem emelkedik fel tökéletesen).
köszönöm a segítséget! Andi
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésTökéletes lett a torta. Az első lett a próba. 18cm fele adagokkal 160fokon.Púpos lett a közepe.:-) A második 23cm, ezt 140-150 fokon sütöttem . Gyönyörű lett. Köszönöm.
Anikó
végre normális piskótákat sütök! Egy tök alap kérdés: kristálycukor, vagy porcukor kell hozzá? Én porcukorral csinálom, a fehérjébe keverés miatt, de lehet, hogy nem fontos? A másik kicsit olcsóbb :)
VálaszTörlésbetettem sülni, kíváncsian várom az eredményt:-)
VálaszTörlésKipróbáltam búzalisztes és gluténmentes változatban is a hétvégén ezt a piskótareceptet. A lisztest nem kóstoltam, de kórházban lévő apukám szépen ette lekvárral töltve. A diétásnak az ízét is igazolhatom, hogy klassz. És szép magas maradt, nem esett össze! Azt csokikrémmal töltöttem, és csokimázat kapott. Elfogyott az utolsó morzsáig a családi találkozón, senkit nem zavart, hogy diétás...
VálaszTörlésNagyon tetszik a trükk, hogy húzzuk fel a karima tetejéig az oldalát! Köszi!
Nagyon jól sikerült a piskótám. Én sokallottam a 8 tojást, ezért az elsőnél levettem 7-re, de még az is sok volt. A másodiknál amit kakaósra csináltam már csak 6 tojást használtam fel és így lett jó a 23cm-es formához. Még sosem sikerült ilyen magas piskótát készítenem. A tojásfehérjét is mindig jó keményre vertem fel, de amint olvastam nem így kellett volna. Ezután már csakis így csinálom, ahogy most olvastam nálad. Köszi!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésszia Vilmos, olyan kérdésem lenne hogy a tojás fehérjébe apránként adjam a cukrot...? vagy a még fel nem vert fehérjébe egyszerre ?
VálaszTörlésSzia László!
TörlésAz elején szoktam beletenni az egészet.
Szia Vilmos! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha normál (33X34cm) tepsiben szeretném sütni és, ha azt szeretném, hogy szép magasra feljöjjön a piskótám, akkor hány darab tojásból készítsem?
VálaszTörlésÜdv. Icus :)
Kedves Vilmos, köszönöm a szuper receptet, nagyon tanulsàgos volt. Emeletes tortàt kèszülök sütni, 26 cm ès 32 cm-es formàhoz hàny tojàssal kell szàmolni?
VálaszTörlésKedves Vilmos,
VálaszTörlésa piskóta receptedet használom és mindig nagyon szépen sikerül. Most mákos piskóta alapot szeretnék készíteni. Ugyanúgy kell, mint a diós piskótát? (20 g darált mák?).
Válaszodat köszönöm, sokat segítenél vele.
Kipróbáltam ezt a receptet. Nagyon kíváncsi voltam. Még sosem mertem sütőpor nélkül piskótát sütni. Így is össze esett minden alkalommal. De most minden másképp történt. Végre egy tökéletes piskótát sikerült készítenem.
VálaszTörlésKészítettem pár képet a sütés folyamatáról:
http://kephost.com/image/ooo
http://kephost.com/image/ooK
http://kephost.com/image/oom
http://kephost.com/image/ooH
http://kephost.com/image/ooe
http://kephost.com/image/oor
http://kephost.com/image/ooh
http://kephost.com/image/oo4
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogyha 8 tojásból szeretnél elkészíteni a piskótát, akkor ahhoz mennyi liszt illetve cukor szükséges? Illetve tojásonként hány grammal kell növelni a cukor és a liszt mennyiségét?
Köszönettel: Alexandra
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogyha 8 tojásból szeretnél elkészíteni a piskótát, akkor ahhoz mennyi liszt illetve cukor szükséges? Illetve tojásonként hány grammal kell növelni a cukor és a liszt mennyiségét?
Köszönettel: Alexandra
Tisztelt Vilmos,
VálaszTörlésMindent úgy csináltam, ahogy le van írva, azzal a különbséggel, hogy én 26cm-es átmérőjű tortaformát használtam, nem 23 cm-eset. A formám magassága 8cm.
Szóval mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva, de a piskótám magassága csak kb. 3 cm lett. Az állaga igazi piskóta állag és az íze is kiváló lett.
A fehérjét nem vertem nagyon keményre és a sütőajtót se nyitottam ki, csak a végén.
Mi lehet a probléma?
Tisztelettel,
Simon László
Soha nem tudtam tisztességes piskótát sütni..... ez egy újabb recept, újabb praktikákkal, gondoltam megpróbálom, hátha most.... Állaga gyönöyrű, színe gyönyörű, illata gyönyörű, de mint az előttem szólónál, nem lett több 3 cm-nél, kb. mint amikor beleöntöttem a 23 cm-s tortaformába. Nem esett össze (mint régen),de nem is volt miből, mert nem jött föl magasra....
VálaszTörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlés18cm-s formához milyen mennyiségek szükségesek? Sütési idő is a felére csökken?
Előre is köszönöm!
Betty
Kedves Vilmos.
VálaszTörlésSzeretnek ilyen szep piskotat csinalni en is. Nekem ez valahogy sosem sikerul. Kerdes: a formad amiben dolgozol oke,hogy 23cm atmeroju de milyen magas. Gondolom ez fontos mert ha kihuzom a szelere a tesztat egy sokkal magadabb falu tortaba akkor nem lesz egyenes a teteje.
Valaszod elorre is koszonom
Petra.
Vilmos mi Steviával helyettesítenénk a cukrot amiből kevesebb kell 120g cukrot 0,4g stevia képes helyettesíteni, kérdés, az hogy kell e még valamit hozzátenni, a piskótához, mert ugye normál cukorhoz képest a stevia jóval kevesebb kell, kell e pótolni a kieső cukrot valami mással?
VálaszTörlésA legjobb piskóta recept, rizsliszttel is kiválóan működik (gluténmentes).
VálaszTörlés:)