2013. április 14., vasárnap

Mákos csiga


Recept kb. 34 db-hoz

100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
240 g liszt
50 g nádcukor
35 g olvasztott kakaóvaj( plusz a lekenéshez)
1 egész tojás
4 g
15 g friss élesztő
180 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja








Az összetevőkből gyúrjunk lágy selymes tésztát. Majd légmentesen letakarva érleljük 1 órán keresztül.

Máktöltelék:

60 g daráltmák
80 g nádcukor
Ízlés szerint őrölt fahéj, reszelt citromhéj, reszelt narancshéj

A megérett tésztát nyújtsuk ki lisztezett asztalon kb. 4 mm vékonyra, négyzet alakúra. Majd kenjük meg olvasztott kakaóvajjal. Terítsük szét rajta a bekevert máktölteléket.









Majd kissé fröcsköljük meg kakaóvajjal, végül tekerjük fel, és vágjuk fel kb. 2 cm vékony szeletekre. Pakoljuk szilionos sütőpapírral fedett tepsire.









Párás meleg helyen kelesszük 30 percig, majd 210 fokon süssük 8-10 percig. Miután kivettük a sütőből, kenjük le forró lekvárral. Végül köszönjük meg, a gyerekeknek a segítséget.

Sajtos Croissant


Recept kb. 24 db-hoz

Tésztarész

375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj

Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.

Vajrész

300 g hideg  vaj
60 g liszt

Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.

A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra(úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalap formára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát négy függőleges vonallal. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk( mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalap formára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. ( Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.

Tepertős szilvás papucs



Recept kb. 20 db-hoz 

500 g liszt
300 g darált tepertő
120 g zsír
1 db egész tojás
20 g
10 g őrölt bors
20 g élesztő
200 ml víz

Darált aszalt szilva
Baracklekvár


Az összetevőket gyúrjuk simára, majd letakarva hűtőben pihentessük fél órát, vagy akár egész éjjel. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vékonyra és vágjuk fel 6*6 cm es négyzetekre. Tojásozzuk meg a felületét. Töltsük meg átlósan a szilvával. És hajtsuk rá a két sarkát. Kelesszük 40 C-fokon 20 percig. Majd 230 C-fokon süssük 15 percig. Amint kivettük a sütőből kenjük le forró baracklekvárral.

Élesztő nélküli zsemle


Recept 16 db-hoz

400 g finomliszt
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
48 g
260 g kefir
280-290 ml langyos víz
80 g nádcukor
4 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál Oliva olaj
Ízlés szerint pirított olajos magvak.

Az összetevőkből gyúrjunk közepesen lágy, sima tésztát. Ha szükséges adjunk hozzá még folyadékot, vagy lisztet. Amint összeállt a tészta, osszuk 16 részre, gömbölyítsük fel, és helyezzük sütőlemezre, a tetejét vagdaljuk be, majd rögtön süthetjük is. Tehát érlelni, keleszteni, pihentetni nem szükséges. Előmelegített gőzös sütőben 220 C-fokon 16-18 percig( sütőnként változhat). Ha nincs gőzös sütőnk, helyezzünk a sütő aljába egy tepsit kevés vízzel. 

Sokmagos zsemle


Recept kb 22 db zsömléhez

300 g rétesliszt
1000 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
40 g élesztő
60 g
60 g vaj
710 ml tej
1 egész tojás
Magvak( szezám, len, napraforgó…stb)

Az összetevőket gyúrjuk simára és 40 percig érleljük, meleg párás helyen. Ezután osszuk 100 g-os darabokra, majd slejfoljunk zsemléket belőle. Mártsuk vízbe, majd magvakba. Kelesszük 45 percig, majd gőzős sütőben süssük 13-14 percig 220 fokon.