2010. december 30., csütörtök

A mai adag


Lecsó

Ennél a munkánál volt némi előkészület. Az egyik a csokoládé fakanál, amit már nem kell bemutatnom. A másik a tragant bajszocska. Mivel ennek száradnia kell, ezt el kellett készítenem tegnap. Ízesítését tekintve csoki torta. A világoskék marcipánnal burkoltam majd bekaristoltam a szőrszállakat. Ezután megfújtam sötétkékkel és egy pici feketével ez kiemelte a szőrhatást.
Hello Kitty

Egyszerű gyors munka. Természetesen lehetne a végtelenségig variálni és bonyolítani, de így szerepel az albumunkban. A gyorsasága az egyszerű formában rejlik, nézzük meg a körvonalát. Tervezésénél használjuk ki, hogy van egy szimmetriatengelye. Hajtsunk félbe egy megfelelő nagyságú papírlapot és rajzoljuk rá a Hello Kitty felét, majd ollóval vágjuk ki, ha széthajtjuk a papírt teljesen szimmetrikus Kittyt kapunk. Ezt a sablont helyezzük, a piskótalapra vágjuk körbe kétszer. Majd az arcához és a szoknyájához vágjunk egyre kisebb piskótákat. Ennek az ízesítése vajkrémes túrótorta barackdarabokkal. A krémet érdemes nyomózsákkal tölteni így megtakarítjuk a kenegetés idejét. Azért, ha betöltöttük a tetején simítsuk el a krémet. Csak addig tettem mélyhűtőbe, míg előkészítettem a marcipánokat ez kb 15 perc volt. Így hogy a piskótalapok le voltak sütve és volt főzve előre sárgakrém a túrókrémhez. Az elkészítés kb másfél óra.
Tamás a mozdony

Nem ez a legszebb Tomi, amit valaha csináltam. Tudni kell róla, hogy borzalmasan munkaigényes tud lenni. Nekem annyi előnyöm van, hogy ez a 8765345654-edik, amit csináltam. Ha betartunk egy logikai sorrendet, és egy színt csak egyszer veszünk elő, akkor lehet haladni vele. Ízesítése csoki torta. Négyzetet szoktam hozzá tölteni, nehéz lenne leírni, hogy hogyan kell kifaragni, de legközelebb lefotózom. Ha belejön az ember kb. tíz percig tart.
Megosztanám még egy tapasztalatomat a burkolással kapcsolatban. Ne próbáljuk egyben leburkolni a kék színnel, mert csak kínlódás lesz belőle. Javaslom, hogy a hátlapját külön rakjuk fel. Egy ilyen mozdony, töltéstől számítva nekem leggyorsabban egy óra tíz perc alatt van meg. A leghosszabb majdnem 4 óra, de az már régen volt.  
Audi

Az autótortákról azt kell tudni, hogy a legnehezebb elkészíteni. Ha csak egy picit elrontod egy Mercedes faragását, könnyen kaphatsz helyette egy Trabantot. A leggyakoribb hiba, amit el szoktak követni az a faragásnál szokott történni. A legtöbben nem veszik figyelembe az alváz és a talaj közti területet, ezt is be kell tölteni, hiszen nem a kerekek fogják megtartani a tortát. Utána trükkökkel el lehet ezt a részt takarni, fújással, vajkrémmel, marcipánnal.
Kacsa

Töltése egyszerű. Ugyan olyan elven, mint a Hello Kitty. Íze csoki torta meggydarabokkal Lényege a szőrzete, mert ez egy szőrös kacsa. Azt a módszert, hogy „lepuhított marcipánt nyomjunk ki gesztenyenyomóból” nem szeretem. Ezzel a módszerrel nekem még nem sikerült olyan munkát készítenem, amivel elégedett is voltam. Inkább belementem egy kis szüttyögésbe és csíkokra vágtam a kinyújtott marcipánt. Majd egyforma hosszúra daraboltam. Használtam hozzá recés nyújtófát, hogy egyenletes csíkokat kapjak, de ez a torta nem volt haladós
Négylevelű lóhere

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

2010. december 29., szerda

2010. december 27., hétfő

Csokoládé fakanál készítése

Alufóliából hajtogassunk egy akkora medencét, amelyben kényelmesen elfér a fakanál, majd töltsük meg átszitált kakaóporral.
Ragasztószalagból készítsünk kis fület a fakanálra. Erre a fogásra később szükségünk lesz.
Kissé forgassuk meg lisztben, különben a kakaópór nagyon rá fog tapadni.
Egyenletesen nyomjuk bele a kakaóporba.
Fogjuk meg a ragasztószalagnál, és óvatos mozdulattal emeljük ki a kakaóporból, vigyázva nehogy megsértsük a lenyomatot.
Az üreg viszonylag mély legyen, hogy a csokoládé fakanálnak legyen tartása.
Az üreget töltsük fel olvasztott (és temperált) csokoládéval.
Ügyeljünk az egyenletes vastagságra.
Ha betöltöttük, tegyük kb 15 percre mélyhűtőbe.
A megkötött csokoládét már csak gumikesztyűben érinthetjük meg. Ez szigeteli a kezünk melegét, ami megolvasztaná a csokoládét.
Bátran emeljük, ki most már összetúrhatjuk a kakaóport.
Ecsettel söpörjük le a felesleges kakaóport.
Az elkészült csokoládé fakanalat fantáziánk szerint használjuk.

2010. december 25., szombat

Mézeskalács házikó

Készítettem két mézeskalács házikót itthon is.
  Igaz profi segítségem volt. Boldog Karácsonyt kívánok!

2010. december 22., szerda

Ostyakép felhelyezése a tortára– Placing wafer on the Cake

Placing wafer on the Cake

Hagyományos módon burkoljuk le a tortát. Vigyázzunk, hogy ne legyen légbuborékos, középről kifelé haladva körkörösen simogassuk ki a marcipán alól a levegőt. Ha mégis maradna légbuborék, kis lyukat szúrjunk a marcipánon és azon keresztül tereljük ki a levegőt. Ezt a tortának egy olyan pontján tegyük, ahová biztosan teszünk majd takarást.
Cover the cake in a regular method. Take care of the bubbles, from the middle to outside smoothing the air from under  the marzipan with concentrical movements. If there is still air there, do a small hole on the marizpan and press the air on this. Do this on a place on the cake where you will create any coverage later.











Egy papírlapra helyezzünk hidegzselét. Majd kenjük szét vékonyan.
Place some cold jelly on a papersheet. Than greased it thinly.












A szétkent zselére, buborékmentesen helyezzük rá az ostyaképet
Majd az ostya felületét is vékonyan kenjük át hidegzselével. Fontos, hogy minél kevesebb mozdulattal tegyük ezt, mert az ételfesték feloldódhat az ostya felületén és könnyen elmaszatolhatjuk azt. Ezért ehhez a művelethez soha ne használjunk ecsetet.
Place the waffer on the greased jelly with no bubbles.
Now grease the surface of the waffer with the cold jelly. Its important to do this with the lesser movement, because the food-colouring can dissolve on the surface of the waffer and mess it easily. Thus never use brush for this procedure.

Válasszuk le az ostyát a papírról, mint egy matricát és helyezzük a torta közepére úgy, hogy a torta széléből még kb 1 cm kimaradjon az ostya körűl. Majd utoljára simítsuk el az ostya felületét, hogy biztosan ne maradjon alatta levegő, mert akkor felhólyagosodik a kép.
 
Remove the waffer from the papersheet like a jig and place on the middlecentre of the cake and leave around 1cm on the cakeside around the waffer. Than smooth the surface of the waffer and make sure there is no air under, otherwise our picture become blister.












Készítsünk marcipánszegélyt. Erre azért van szükség, nehogy felpöndörödjön az ostya széle. Nyújtsunk ki marcipánt, lehetőség szerint mintázzuk meg. Vágjunk ki megfelelő vastagságú csíkokat, amit ízlésünk szerint tovább mintázhatunk. Akinek nincsen ilyen eszköze, használjon bármit, mondjuk filckupakot. Lényeg, hogy mintázva legyen valahogy. A kapott csíkokat óvatosan tekerjük fel.
 Prapare trimmings from marzipan. This is need not the side of the waffer coming off. Draw the marzipan and pattern it. Cut the required lines what we can decorate more. If you dont have the proper equpiment, you can easily use a top of a felt. Just make pattern somehow. Roll up the lines.











A készített marcipánszegélyt gurítsuk körbe a tortán úgy, hogy fedje az ostyát és a marcipánt is. Az utóbbi részt vékonyan kenjük le vízzel, hogy a marcipánszegély odatapadjon. Javaslom a torta oldalát is ugyanilyen szegéllyel díszíteni. Itt arra kell figyelnünk, hogy a szegély illesztése a torta hátulsó felére kerüljön. Hiszen ha szemből nézzük a tortát, akkor nem is látszik az illesztés. Az ilyen apróságokra mindig figyeljünk.
Roll around these trimmings marzipans on the cake that it should cover the waffer and the marzipan. Slush with water the rest part to save the trimmings from adherence. I suggest to decorate the side of the cake with the same trimmings. Here we need to care about that the trimming should go the the back side of the cake. Because if we see the cake from the front the joint will not even show. Always care about this type of details.


Ha tetszett nézd meg, hogy hogyan működik a tortanyomtató gép!

2010. december 16., csütörtök

Mákos guba desszert

Recept
Kb 10 adaghoz

Guba:
2 db kifli
200 ml tej
40 g cukor
50 g darált mák
1db tojás sárgája

A kifliket apró kockákra vágjuk és összekeverjük a mákkal. A tojás sárgáját a tej kb ¼ részével elkeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a sárgáját, majd ezt a kiflis résszel elkeverjük. Kivajazott formákban 200 C-fokon kb 15 perc alatt kisütjük.

Vanília hab:
2 db tojásfehérje
120 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje

Az összetevőket vízgőzön csípősre (max 85 C fok) melegítünk. Majd félkemény habbá verjük, melyből két vizes kanállal galuskát vagy nyomózsákkal gömböt formázunk a kisült mákos guba tetejére.

Plezír:
70 g puha vaj
70 g porcukor
1 tojás fehérje
100 g liszt
Csipet darálatlan mák szórásra

 A vajat a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük, a tojásfehérjét végül beleforgatjuk a lisztet. Előre elkészített sablonnal papírvékony díszeket készítünk belőle és megszórjuk kevés darálatlan mákkal, amit 200 fokos sütőben kb 20 mp alatt megsütünk.

Szeder öntet:
Lehetőleg friss szederrel dolgozzunk. Pár szép szemet válogassunk ki a tálaláshoz.
A szedret ízlés szerint kb 30% cukorral forraljuk fel, turmoixoljuk le, majd passzírozzuk át egy szűrőn és rögtön tegyük jégre így jobban megtartja a szép színét. Tálaláskor használjuk.  

2010. december 14., kedd

Habkarika, Small ring


Recept                                                           Recipe
100 g tojás fehérje ( kb 4 db)                         100 g white egg (4pieces)
400 g kristálycukor                                         400g sugar
160 g víz                                                        160g water

Mérjük le a négy tojásfehérje súlyát és vegyünk négyszer annyi cukrot. Tehát az a lényeg hogy a cukor a tojásfehérje négyszerese legyen. A cukor ¼-ed részét tegyük a tojásfehérjébe a ¾-ed részét pedig tegyük fel főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor felforrt vizes ecsettel mossuk körbe az edényt. Ha kifőtt egy kis szennyeződés a cukorból azt most egyszerűen lekanalazhatjuk, még jobb, ha egy kicsi szűrővel lefölözzük. Akkor készül jó ritmusban a habkarikánk, ha pont felverődik, a tojásfehérjénk mire besűrűsödik a cukorszirupunk. Akkor kezdjük el habosítani a fehérjét, amikor a cukorszirup kezd beürüsödni. A cukrot 115 C fokra kell főznünk, ezt egy pukkanós hólyagpróbával ellenőrizhetjük. Ehhez drótból kis hurkot hajtunk, belemártjuk a forró cukorszirupba és kifújjuk, mint a szappanbuborékot. Ha ez a buborék durran, amikor rátaposunk, akkor elég erős a cukorszirupunk. A felvert fehérjéhez lassú keverés mellett vékony sugárban adagoljuk a cukorszirupot, majd gyors keveréssel kihűlésig habosítjuk Az elkészült habot csillagcsöves zsákból, szilikonos sütőpapírra, vagy zsírozott lisztezett tepsire körkörösen kinyomjuk. 70 C-fokos gőzmentes esetleg légkeveréses sütőben kb két órán át szárítjuk.


Measure the 4 piece off egg and take the quadruple weight in sugar. So the important thing is the sugar should quadruple as the white egg. Put the quarter part of the sugar into the white egg and the threequarter part of sugar goes to boil with water what is infested. When the water is boiled clean the bow with a brush. If some dirt put-up now we can gather them with a spoon, even better, if we use a small filter. Our small-ring will be ready in a good rhythm if our white egg will get foam by the sugar  start to get consistent. So, we should mill the white egg when the sugar-syrup will start to get consistent. We need to boil the sugar till 115C degree, that we can check with a cracker trying. For this make a small hook from a wire and dip into the hot sugar-syrup than and blow it like a soap-bubble. If this bubble will pop when we step on it, than our sugar-syrup strong enough.  Add the sugar-syrup to the  whisked white egg in slim radius with  slow mixing than mill it with quick mixing till cold. Press the foam from star-tube to silicone baking-paper or geared-floured oven-pan in concentric shape. Dry it in seamless or maybe in mixing air oven for two hours.
    

Gyümölcskenyér csokoládémázzal


Recept:

6 db tojás szétválasztva
40 g porcukor
150 g kristálycukor
140 g liszt
120 g vaj
120 g fehércsokoládé
120 g aszalt gyümölcs
60 g durvára vágott dió
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
Baracklekvár (kenéshez)
 200 g Csokoládé (áthúzáshoz)

A vajat a porcukorral habosra keverem. Beleöntöm a tojás sárgáját és simára keverem néhány gyors mozdulattal. Ebbe keverhetem az olvasztott fehércsokoládét is, valamint a diót és a gyümölcsöt is. A tojás fehérjét a kristálycukorral nem túl kemény habbá verem és a vajas résszel óvatosan összeforgatom, majd a liszttel is elkeverem. Sütőpapírral kibélelt őzgerincformában kb 40 perc alatt 165 C-fokon megsütöm. Amint kisült lekenem forró lekvárral és kristálycukorba forgatom, vagy olvasztott csokoládéval áthúzom.

 
Ajánlom még figyelmetekbe egyéb karácsonyi receptjeimet:
Fondán főzés (a klasszikus szaloncukor alapanyaga)
Marcipános szaloncukor

Noddy

A cukrászok nagyon ritkán kapnak visszajelzést a munkáikról. Illetve a negatívat megkapjuk mindig, de a pozitív ritkán jut el hozzánk. Ezt a tortát egyik főnökömnek készítettem, lelkemre kötötte, hogy szép legyen, mert egy jó barátja kislányának lesz, a második születésnapjára. A főnökasszony másnap odajött megköszönni egy ajándék pezsgővel. Elmesélte, hogy a kislány, amikor meglátta a tortát, átölelte, puszilgatta és mondogatta, hogy az ő Noddyja. A többi ajándék pedig már nem is érdekelte. Hozzáfűzte még a főnök, hogy nagyon finom is volt. Amikor ilyesmit hall az ember, sokkal szívesebben végzi a munkáját és jobban látja az értelmét. Jó lenne, ha gyakrabban előfordulna. 


Stollen posírozott avokadó mártással



Recept: Kb 10 személyre

Posírozott avokádó:
0,25 liter állati tejszínt vízgőzön melegítünk
1 db avokádót belekockázunk és kb 15 percig maximum 70 fokon tartjuk, ekkor leszűrjük és a tejszínben
0,1 kg fehércsokoládét simára keverünk, majd visszatesszük bele az avokádót és lehűtjük.


Csokoládé keret:
Írásvetítő fóliából kivágunk egy 1x30 cm-es csíkot, amit csokoládéval áthúzunk. Ha egy picit már megkötött, ellipszist formázunk belőle és a hosszabbik oldalait kitámasztjuk. Amikor a csokoládé teljesen megkötött, leválasztjuk a fóliát és tányérra helyezzük.

    

Stollen:
5 g élesztő
1 db tojás sárgája
1 db vanília rúd
70 g vaj
70 g porcukor
Egy kisebb citrom reszelt héja
Egy kisebb narancs reszelt héja

Ezeket az összetevőket turmixszoljuk össze, majd keverjünk bele

70 g leforrázott mazsolát
70 g darabolt vagy stiftelt mandulát

Majd

1 db tojás fehérjéből és
30 g cukorból

Verjünk habot és lazítsuk fel vele a keveréket. Végül óvatosan keverjünk bele

70 g lisztet.
 Kivajazott és kicukrozott fém pudingformába töltjük. 200 fokon 12-15 percig sütjük.
A formából kivéve olvasztott vajjal megkenjük és porcukorba forgatjuk. Tetejét óvatosan gyöngyösre brillezzük.


Tálalás:

A csokoládé keretbe tegyük bele a mártást úgy, hogy csak az egyik felére kerüljön az avokádóból a másik felére csak a szószból, az utóbbi felére tegyük az újraértelmezett stollen kalácsot.




Stollen recept



Recept:

1 tojás sárgája
Csipet őrölt gyömbér
100 g forrázott mazsola
100 g aszalt vagy kandírozott gyümölcs
50 g mandula
25 ml rum
20 g élesztő
300 g liszt
60 g cukor
100 g vaj
125 ml liter tej
1 db vanília rúd
Csipet só
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja

Kikészítéshez
Olvasztott vaj, porcukor

Elkészítés:
Az élesztőből, a tej feléből, és egy kevés lisztből híg kovászt készítünk és kb 2 órát meleg helyen érleljük. Ezután a mazsola, a gyümölcsök és a mandula kivételével minden anyagot egybe dagasztunk. Húsz perc pihentetés után a mandulát és a gyümölcsöket is belegyúrjuk, majd újabb húsz percet pihentetjük. Ezután megformázzuk, és fél órát kelesztjük. 195 C-fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal és vaníliás porcukorba forgatjuk.
Egyéb karácsonyi receptek:
Stollen desszert
Habkarika
Moszkauer
Gyümölcskenyér
Marcipános szaloncukor