Előszó

2013. december 21., szombat

Piskóta alaprecept videón



Ez a legegyszerűbb piskóta recept. A cukrász iskolákban is ezt oktatják. Ezért iskolai receptnek is szokták nevezni. Az anyaghányad egy 23 cm átmérőjű tortakarikához elegendő.

6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

Ízesítés
Vanília: 1 vaníliarúd kikapart belsejét, habosításkor keverjük a tojássárgájába.
Dió: 20 g finomra darált diót keverjünk a lisztbe. Ilyenkor ezt a mennyiséget számoljuk vissza a lisztből. Tehát 100 g liszt és 20 g dió.
Kakaós: 10 g jó minőségű kakaóport szitáljunk el a liszttel. Ebben az esetben is számoljuk vissza a liszt mennyiségéből.
Citrus: Egy citrom, vagy egy narancs (esetleg mindkettő) reszelt héját keverjük a tojássárgájába habosításkor.

Tippek trükkök:
Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.

5 megjegyzés:

  1. Én köszönöm a piskóta sütés rejtelmeit. Megfogadom, hátha jobb lesz a piskótám! Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nekem nem töltötte ki egyáltalán a tortakarikát! Egyáltalán nem tudtam felhúzni a széléig, mert kb a karika feléig töltötte ki:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária!
      Az én karikám is egy kicsit nagyobb (24 cm) volt, mint a Vilmosé; meg is ijedtem, hogy mi lesz, de felhúztam úgy, mint a videóban van, és gyönyörűen feljött! De jó megoldás lehet, ha 1-2 tojással többel készítjük a piskótánkat - tojásonként 20-20 g cukor és liszt megy bele pluszba akkor.
      Hajrá! ;) Ha nekem sikerült, akkor Neked is menni fog! ;)

      Törlés
  3. Kedves Vilmos!
    Feltett szándékom volt, hogy apukám születésnapjára végre egy rendes piskótát süssek tortának. Eddig csak a kevert tésztákban bíztam, de most elérkezett a fordulópont! Rengeteg videót megnéztem arról, hogyan süsünk piskótát, végül ezt választottam, és nagyon jól tettem!
    Gyönyörű piskótám lett! :) Puha! :) És finom! :)
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  4. Szeretném kérdezni, hogy a format nem kell kilisztezni?

    VálaszTörlés