Előszó

2015. szeptember 22., kedd

Eredeti eszterházy torta



Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához

Felvert lap
300 g tojásfehérje( kb. 10 db)
300 g cukor
260 g enyhén pörkölt darált dió
20 g liszt

A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt lapot kenünk zsírozott lisztezett tepsire, és kisütjük 210 C-fokon 10 perc alatt.


Krém

250 ml tej
Negyed vaníliarúd kikapart belseje
125 g cukor
 5 db tojás sárgája
50 g enyhén pörkölt darált dió
300 g vaj
50 ml rum

A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a tojással kikevert cukrot, és 85 C-fokig hevítjük, folyamatos keverés mellett. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót. A langyosra hűlt főzetet kihabosítjuk a vajjal és a rummal.

Töltés
A krémet 4-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük egyenletesen.
A kidermedt torta tetejét lekenjük forró lekvárral, és áthúzzuk 40 C-fokos fondánnal, amibe csokoládéval pókháló mintát spinelünk.

A torta oldalát dióval panírozzuk.

7 megjegyzés:

  1. Erősnek érzem egy Eszterházy torta esetében, hogy az össztömeg közel negyede cukor legyen, és még erre jön rá a lekvár+fondant+csokoládé...

    VálaszTörlés
  2. kifogom pråbalni . es at varialni kicsit ugy,hogy a diabeteszeseknek se legyen nagy bun enni belöle.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, hogy megadtad a receptjét, ez a kedvenc tortám.

    VálaszTörlés
  4. Megnyugodtam, eddig is hasonló recepttel készítettem ezt a tortát. :-) A tésztánál van eltérés, mert 33 dkg darált diót teszek bele, a lekvárról eddig még nem tudtam és én csigavonalban viszem rá a csokit. A krémet dupla mennyiséggel, de ezekkel az arányokkal készítem (sajnálom a kimaradó 5 tojás sárgáját :-) ), de eddig mindig elfogyott.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Isteni a recept, elsőre sikerült. Azonban másodszorra kicsapódott a vaj (2x is). Tudnál tippet adni hogy mi lehet a baj? Még melegen adom hozzá a vajat, és teljesen kihűtöm, úgy habosítom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia igaz nem engem kérdeztél de én pl a vajat kihabosítom robotgéppel és a már teljesen kihűlt szobahőmérsékletű!!főzött krémet 3 részletben adom hozzá,csodálatos krémem szokott így lenni!!!lényeg hogy a vaj és a krém közel egy hőmérsékletű legyen de ha még is kicsapódik akkor óvatosan tedd be a mikróba néhány másodpercre kb 10-15 mp,műanyag tálba!,akkor felolvad a vaj és rákeversz géppel beteszed a hűtőbe kb 20 percre dermedni és újra kevered,de ne túl sokáig!! és eltűnnek a kicsapódás nyomai :)

      Törlés