Előszó

2015. szeptember 22., kedd

Eredeti eszterházy torta



Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához

Felvert lap
300 g tojásfehérje( kb. 10 db)
300 g cukor
260 g enyhén pörkölt darált dió
20 g liszt

A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt lapot kenünk zsírozott lisztezett tepsire, és kisütjük 210 C-fokon 10 perc alatt.


Krém

250 ml tej
Negyed vaníliarúd kikapart belseje
125 g cukor
 5 db tojás sárgája
50 g enyhén pörkölt darált dió
300 g vaj
50 ml rum

A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a tojással kikevert cukrot, és 85 C-fokig hevítjük, folyamatos keverés mellett. A tűzről levéve, hozzáadjuk a diót. A langyosra hűlt főzetet elkeverjük a kihabosított vajjal és a rummal.

Töltés
A krémet 4-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük egyenletesen.
A kidermedt torta tetejét lekenjük forró lekvárral, és áthúzzuk 40 C-fokos fondánnal, amibe csokoládéval pókháló mintát spinelünk. Fondánt vásárolni ERRE A LINKRE kattintva tudtok.

A torta oldalát dióval panírozzuk.

17 megjegyzés:

  1. kifogom pråbalni . es at varialni kicsit ugy,hogy a diabeteszeseknek se legyen nagy bun enni belöle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet!
      Sikerült átvariálni?
      Szívesen kipróbálnám a "cukorbeteg" variációt, mert én is diabéteszes vagyok.
      Légyszíves az email címemre válaszolni!
      Köszönöm szépen!
      Üdvözlettel:
      Kárpáti Kati

      Törlés
    2. Jónapot! Megosztaná velünk?

      Törlés
    3. A cukor helyett edesítő kell bele. Én negyedannyit használok
      Nagyon finom ,8 szeletes
      1 szeletben 6,5g lassú ch van. Az egész tortában 50g a ch.

      Törlés
  2. Köszi, hogy megadtad a receptjét, ez a kedvenc tortám.

    VálaszTörlés
  3. Megnyugodtam, eddig is hasonló recepttel készítettem ezt a tortát. :-) A tésztánál van eltérés, mert 33 dkg darált diót teszek bele, a lekvárról eddig még nem tudtam és én csigavonalban viszem rá a csokit. A krémet dupla mennyiséggel, de ezekkel az arányokkal készítem (sajnálom a kimaradó 5 tojás sárgáját :-) ), de eddig mindig elfogyott.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Isteni a recept, elsőre sikerült. Azonban másodszorra kicsapódott a vaj (2x is). Tudnál tippet adni hogy mi lehet a baj? Még melegen adom hozzá a vajat, és teljesen kihűtöm, úgy habosítom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia igaz nem engem kérdeztél de én pl a vajat kihabosítom robotgéppel és a már teljesen kihűlt szobahőmérsékletű!!főzött krémet 3 részletben adom hozzá,csodálatos krémem szokott így lenni!!!lényeg hogy a vaj és a krém közel egy hőmérsékletű legyen de ha még is kicsapódik akkor óvatosan tedd be a mikróba néhány másodpercre kb 10-15 mp,műanyag tálba!,akkor felolvad a vaj és rákeversz géppel beteszed a hűtőbe kb 20 percre dermedni és újra kevered,de ne túl sokáig!! és eltűnnek a kicsapódás nyomai :)

      Törlés
  5. A tetejér hogy kell a fondánt készíteni? 4 nap múlva keszíteném ferjem szulinapjara! Koszonom a segitseget!

    VálaszTörlés
  6. A tetejér hogy kell a fondánt készíteni? 4 nap múlva keszíteném ferjem szulinapjara! Koszonom a segitseget!

    VálaszTörlés
  7. imádom ahogy készíti a csodálatos tortákat.ez a torta lesz a következő amit megfogok sütni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En is szeretem nezni ahogyan süt. De egyébként is elmondhato hogy szeretek sutni...s ez meg jobban inspiral...🙏☺❤

      Törlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. https://photos.app.goo.gl/pVgF3FDMG3LyMpzw8
    Ìgy sikerült,a másnapot mar nem érte meg😁

    VálaszTörlés