Recept:
Piskóta
8 Tojás kettéválasztva
50 g porcukor
160 g vaj
210 g cukor
200 g liszt
160 g fehércsokoládé olvasztva
Elkészítés
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd néhány gyors mozdulattal belekeverjük a tojás sárgáját, és az olvasztott csokoládét. A tojás fehérjéből és a kristálycukorból nem túl kemény habot verünk, majd óvatosan elkeverjük a vajas résszel és lazán belekeverjük a lisztet.
160 C-fokos előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
-A fehércsokoládét ne melegítsük túl forróra, mert megolvasztja a vajas részt.
-A fehércsokoládét csak azután keverjük bele a sárgájás részbe, ha már felvertük a fehérjét. Ellenkező esetben megköthet a sárgájában, mire felverjük a fehérjét.
Eperkrém
600 g eper
600 ml állati tejszín
600 g fehércsokoládé
Elkészítés:
A tejszínt forraljuk fel.
Keverjük simára benne a fehércsokoládét.
Turmixszoljuk bele az epret.
A krémet le kell hűtenünk minimum 9 C-fokosra, ezért érdemes felhasználás előtt egy éjszakával lefőznünk és hűtőben pihentetnünk. A lehűtött krémet óvatosan habosítsuk ki, de vigyázzunk, mert ha túl gyorsan keverjük, akkor ki fog csapódni és már nem tudjuk helyrehozni.
A kihűlt piskótát vágjuk háromfelé és töltsük be az eperkrémmel. Ízlés szerint díszítsük.
A piskotat nem kel megszirupozni?
VálaszTörlésSzia, Andrea!
VálaszTörlésSzerintem kár megszirupozni, azzal csak elmenne túl édes irányba. Amúgy is kellőképpen szaftos és finom ez a piskóta. De ízlés kérdése.
Szia, Vili!
VálaszTörlésA Tejszínes krémet, be lehet rakni a fagyasztóba, hogy gyorsabban lehűljön?
Szia, Norbi!
VálaszTörlésBe lehet.
Szia Vilmos,
VálaszTörlésmegcsinaltam ezt az Epertortat, ahogy a videon mutattad es szuper jo lett!!! Szoval koszonom szepen a receptet!
(en a nyaron elrakott fagyasztott eperbol csinaltam, es az egybol lehutotte a kremet.)
Szerinted mas gyumolccsel is jo lehet ez a krem, pl.: barack(konerves vagy befott), ribizli, vagy malnaval...vagy ezek nem passzolnak hozza?
Kedves Vivien!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy sikerült elkészíteni. Sokat jelentenek számomra az ilyen visszajelzések. Szerintem kísérletezz bátran más gyümölcsökkel is.
Üdv: Farkas Vilmos
koszonom szepen Vilmos! probalkozni fogok :)
VálaszTörlésudv: Vivien
Annyira ínycsiklandó ez a torta!Szeretném kérdezni,hogy erre a krémre közvetlenül lehet marcipánt vagy cukortésztát burkolni?
VálaszTörlésKöszönöm a választ!
Közvetlenül, nem ajánlom burkolni.
TörlésKedves MESTER! :)
VálaszTörlésIsteni finom ez a torta (is)! Hihetetlen, hogy milyen megoldásokat használsz a finomságokhoz, és hihetetlen, hogy nekem is mindig sikerül! (na jó, a macaron kb. csak 80%-os lett. Na de elsőre nem rossz ugye?) :)
Köszönet az oldalért és a nagyszerű receptekért. A csajokkal rendesen rabjai lettünk az oldalnak.
Sok ötletelést kívánok még, mert az csak jó nekünk.
Üdv.:
Klaudia
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNagyon szép a torta,gratulálok!
Azt szeretném kérdezni,ha lekenem vajas krémmel,mint ahogy szokás a tortát marcipán alá,akkor úgy mehet rá a marci,vagy a fondant? Elég masszív a krém,hogy megtartsa? Vagy ez esetben tenni kellene hozzá zselatint?
Köszönöm a választ!
Üdv.:Brigitta
Kedves Brigitta!
TörlésSzerintem ehhez túl lágy ez a krém. Úgy oldanám meg, hogy a felső szintre nem kennék eperkrémet, hanem mindjárt vajkrémet.
Üdv: Vili
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésÚgy értettem,hogy csak betölteném a tortát,és teljesen körbekenném a vajas krémmel.Tehát csak betöltve lenne a krém, a teteje nem lenne ezzel a krémmel kenve.
Köszönöm!
Kedves Vili!
VálaszTörlésMegcsináltam a tortát, bár csak sima piskótával, de eszméletlenül finom lett úgy is. Kiváló recept!!! Te vagy az új példaképem :)
Örülök, hogy ízlett!
TörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésaz lenne a kérdésem hogy ha lekenem a tortát vajkrémmel, elbirja ez a torta a marcipán burkolást?:)
Igen!
Törlés"A lehűtött krémet óvatosan habosítsuk ki." Ez mit jelent pontosan? Hogyan legyek óvatos? Hogyan csináljam?
VálaszTörlésSzia grétisas!
TörlésLassan, türelmesen kell habosítani, mert ha magas fokozaton keverjük akkor kicsapódik.
Köszönöm! Eddig mindig magas fokozaton csináltam minden habosítást. :) Eddig.
TörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésPróbáltam keresni, de nem találtam, hogy ez a torta hány centiméteres formában készült? Szeretném elkészíteni,, a 2,5 éves lányom névnapjára, mert meglátta amikor nézelődtem, és most minenkitől ezt a tortát kéri. Kb. 20-an leszünk, egy 24-26 cm-es kerek forma, jól gondolom, hogy elég? Eddig csak négyzet alakú tortát csináltam ennyi embernek.
Köszönöm a választ.
Dalma
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNekem az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség a forralás után lehűtött hab, vagy forralás előtti felvert hab között? :)
Köszönöm válaszát előre is!
Üdv. Évi
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNekem az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség a forralás után lehűtött hab, vagy forralás előtti felvert hab között? :)
Köszönöm válaszát előre is!
Üdv. Évi
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy mekkora tortakarikában sütötted ezt a piskótát?
Köszönöm a válaszod!
Üdv: Juci
Na így még nem jártam :( Nem sikerült .Nem is értem mit rontottam el.Talán maradok a sima piskótánál :(
VálaszTörlésa 600 gr csoki nem eliras a kremnel?
VálaszTörlésÖrülök, hogy másnak is szöget ütött a fejébe a 600 gr fehércsoki. Most készültem el a krémmel (a receptet követve), és az eredmény ehetetlenül gejl lett. Értem én, hogy ízlések és pofonok, de ez egyszerűen kiveri a biztosítékot. Most megyek, és megpróbálok valami ehetőt kotyvasztani belőle. Kihívás lesz.
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésEgy kis segitseg.
Vilmos a legtobb tortajahoz 23cm-es tortagyurut hasznal.
Sok sikeres sutogetest mindenkinek!