Előszó

2013. szeptember 30., hétfő

Csokis keksztorta


Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához

Piskóta

2-3 evőkanál kakaóbab töret
4 tojás kettéválasztva
50 g étcsokoládé olvasztva
60 g cukor
70 g darált olajos mag (mogyoró, vagy mandula, vagy dió)

A tojás fehérjét a cukorral, verjük nem túl kemény habbá. A csokoládét keverjük el a felveretlen tojás sárgájával, majd lazán keverjük el a fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat, és a kakaóbab töretet.  Két db kerek lapra van szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm. Süssük 220 C-fokon 13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső „maradék” piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy kevés csokoládé ganache-al.

Csokoládé ganache

200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)
200 g étcsokoládé apróra törve

A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4 evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két lapot. A maradékot csomagoljuk el és tegyük hűtőbe.

Krém készítése

6 db tojás sárgája
60 g cukor
24 ml víz
240 g fehércsokoládé olvasztva
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet kurkuma
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)

A fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát, és a kurkumát. A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A tojás sárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121 C-fokra. A tojás sárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba, habverővel, gyors mozdulatokkal, keverjük el a tejszínhab ¼ részét. Majd a többi tejszínhabbal, és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban (hablapáttal).

Torta betöltése

A tortát, tortasütő karikában töltjük, tehát az egyik piskótát helyezzük a tortakarikába. A krém egyik felét keverjük el, a morzsás ganace-os résszel, de csak márványosra, és kenjük a bekészített alsó lapra, majd helyezzük rá a következő piskótát. Erre szedjük a maradék krémet. Nem fogja teljesen kitölteni a karika magasságát. Simítsuk el a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap hajszárító segítségével, óvatosan olvasszuk le az oldaláról a tortakarikát. A maradék elcsomagolt ganache krémet, olvasszuk meg mikrohullámú sütőben. Csak tegyük be háromszor fél percre, miközben mindig átkevergetjük. Ha langyos és csomómentes a ganache, akkor áthúzhatjuk vele a tortát. Ízlés szerint díszítsük.  

5 megjegyzés:

  1. A kakaóbab töret beszerzését hol lehet megvalósítani ?

    VálaszTörlés
  2. És a kurkuma fontos a krémbe?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lívia!
    Kakaóbab töretet fűszerboltokban, paleo boltokban, csokoládé boltokban lehet beszerezni, de a google is biztosan tud segíteni, hogy hol lehet a legközelebb.

    VálaszTörlés
  4. Szia Vilmos! Igaz megkésve, de szeretném ha tudnád hogy Békéscsabán a tavaji Tortamustrán elsőhelyezett lettem a tortáddal íz katagóriában. A zsűri elnöke Prohászka Béla volt
    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés