Előszó

2014. január 16., csütörtök

Szalagos fánk

Hamarosan indul a farsangi szezon, ilyenkor muszáj fánkot beszereznünk, mondjuk a Foodpandátol , vagy készíthetünk magunk is az alábbi recept alapján.
Szalagos fánk

Recept kb. 20-21 db-hoz

40 g élesztő
210 ml langyos tej
2 db egész tojás
60 g porcukor
60 g puha vaj
500 g átszitált liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum (nem aroma)

Az élesztőt keverjük el csomómentesen a tejjel és a tojásokkal és a porcukorral, majd hagyjuk 15 percet állni. Ezután a többi alapanyaggal gyúrjunk rugalmas lágy tésztát. A begyúrt sima selymes tapintású tésztát tegyük egy tálba és takarjuk le egy vizes konyharuhával, így érleljük 30 percig. Ez után gyúrjuk át, és lisztes asztalon nyújtsuk ki ujjnyi vastagra. Ha kinyújtottuk, fesztelenítsük a tésztát. Ez annyit jelent, hogy a tésztát egy kicsit megemelve hagyjuk összeugrani, így jobban tartja majd a formáját, amikor kiszaggatjuk. A tészta kiszúrásához használjunk 8 cm átmérőjű kerek kiszúrót.
Kelesztés:
Egy tepsire helyezzünk egy benedvesített konyharuhát, erre pakoljuk a kiszúrt tésztákat, úgy hogy az az oldala, amelyik az asztalon alul volt az most felülre kerüljön. Az esetleg tésztára tapadt lisztet söpörjük le. Egymástól kb. három cm távolságra rakosgassuk a tésztákat. Egy másik nedves konyharuhával takarjuk le és így kelesszük 15 percig.
Sütés
180 C-fokos olajban süssük. Úgy pakoljuk az olajba, hogy először az az oldala kerüljön lefelé az olajba, amelyik kelesztés közben felül volt. Oldalanként kb. 2 perc sütés kell. Sütőrácsra szedjük.
Nyomózsákkal betölthetjük pudinggal vagy lekvárral…stb. A tetejét áthúzhatjuk csokoládéval, ganache-al, fondánnal, vagy egyszerűen csak porcukorral. Frissen fogyasszuk.     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése