Előszó

2018. július 24., kedd

Citromtorta

Piskóta
8 Tojás kettéválasztva
50 g porcukor
160 g vaj
200 g cukor
200 g liszt
160 g fehércsokoládé olvasztva
1 citrom reszelt héja

Elkészítés
A vajat a porcukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, majd néhány gyors mozdulattal belekeverjük a tojás sárgáját, és az olvasztott csokoládét. A tojás fehérjéből és a kristálycukorból nem túl kemény habot verünk, majd óvatosan elkeverjük a vajas résszel és lazán belekeverjük a lisztet.

160 C-fokos előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
-A fehércsokoládét ne melegítsük túl forróra, mert megolvasztja a vajas részt.
-A fehércsokoládét csak azután keverjük bele a sárgájás részbe, ha már felvertük a fehérjét. Ellenkező esetben megköthet a sárgájában, mire felverjük a fehérjét.

Citromkrém

1 db 23 cm átmérőjű tortához
200 g cukor
1 nagy citrom héja
200 g facsart citromlé
120 g tojássárgája
1 db egész tojás
100 g vaj

300 g vaj

Az összes összetevőt(a 300 g vaj kivételével) vízgőzön melegítsük 85 C-fokig, folyamatos keverés mellett, majd szűrjük át és hűtsük le. Ha kihűlt keverjük habosra és keverjük el a 300 g kihabosított vajjal.

2 megjegyzés:

  1. Üdv!

    A krémmel lett egy kis gondom..
    Pontosan úgy csináltam, mint ahogy le van írva, 85 C fokig mértem, majd lehütőttem, a szobahőmérsékletű vajjal kihabosítottam, de kiikrásodott. Vízgőz felett újra melegítettem, már jó volt, de nem habosodott ki.(nem volt meleg a krém) végül tejszínt felvertem fixálóval. Mitől lehetett ez? A videóban a krémed íntenzíven sárga, nem túl folyós krém volt, de az enyém folyt..

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vilmos!

    Többször készítettem már ezt a krémet, de nekem is mindig kiikrásodik. Ugyan így készítem, ahogy le van írva. Egy darabig csodálatos állaga van, de mire az összes citromos krémet hozzárakom a margarinhoz, addigra kicsapódik. Mit csinálhatok rosszul? Vagy esetleg csak vajjal készíthető?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Anita

    VálaszTörlés