Előszó

2024. október 19., szombat

Narancsos diós trüffel torta

 

Ezt a tortát egy családi ebédhez készítettem, a kicsi lányom kérésére. Szándékosan ilyen házias a külsője. Nem kívántam egyáltalán díszíteni. Nézzétek el nekem!

Recept 1 db 18 cm átmérőjű tortához
Trüffel krém:
500 ml tejszín(30%)
250 g étcsokoládé

100 g kandírozott narancshéj apróra vágva
½ narancs reszelt héja

A tejszínt hevítsük gőzölésig, majd keverjük simára a csokoládéval. Ha lehűlt tegyük hűtőbe és egy éjszakán keresztül pihentessük. Töltés előtt óvatosan habosítsuk ki a narancshéjakkal.

Piskóta:
4 tojás kettéválasztva
80 g barnacukor
10 g vaníliás cukor
80 g liszt
12 g kakaópor
80 g étcsokoládé
80 g vaj
100 g pirított dió durvára vágva
fél narancs reszelt héja

A lisztet és a kakaóport szitáljuk le és keverjük össze. A csokoládét olvasszuk meg, majd keverjük simára a vajjal, a narancshéjjal és a pirított dióval. A tojás sárgáját habosítsuk ki és keverjük el a csokoládés résszel. A tojás fehérjét verjük nem túl kemény habbá, a barna cukorral, majd lazítsuk vele a csokoládés részt, végül forgassuk bele a lisztes kakaóport egy hablapát segítségével. Töltsük a tortakarikába és süsük 160 C-fokon 60 percet.

Ha kihűlt a piskóta vágjuk négy részre. A lapokat locsoljuk meg egy narancs kifacsart levével. Töltsük össze a kikevert krémmel.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Vilmos!
    Ön szerint ezt a tortát egy 12 szeletes zila formában el lehet készíteni? Illetve ha a diót kihagynám a piskótából akkor azt valami mással szükséges helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  2. Illetve milyen étcsokoládét érdemes használni?

    VálaszTörlés