Mandulás piskóta
8db tojás fehérje
A vajat, a fehércsokoládéval megolvasztjuk.
Az átszitált lisztet, a mandulaliszttel elkeverjük.
A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd
hozzákeverjük a fehércsokoládét és a vajat, végül lazán hozzákeverjük a lisztet
és a mandulalisztet. Szilikonos sütőpapíron 1 cm vastagon szétterítjük.
210 C-fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Kihűlés után megfelelő méretű
kerek kiszúróval kiszúrjuk.
Csokoládé mousse
8 db tojás sárgája (160 g )
4 db egész tojás (200 g )
1 vaníliarúd kikapart belseje
A tejszínhabot verjük nem túl kemény habbá, helyezzük bele a
vaníliát és tegyük félre. Az egész tojásokat a sárgájával kezdjük el
habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 118 C-fokra. Amint elérte ezt a
hőfokot lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk a tojáshabhoz, ha az
egész cukorszirup benne van, állítsuk ismét gyors fokozatra és kihűlésig
habosítsuk, kemény habbá.
A mousse bekeverése:
Az olvasztott csokoládét gyors mozdulatokkal keverjük simára
a tejszínhab 1/3-részével, majd folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a
tojáshabot, majd a tejszínt. Ehhez használjunk szilikonos hablapátot.
Céklás karamellköpeny
25 ml céklalé
Az összetevőket keverjük össze. Adagoljunk kis mogyorónyi
halmokat szilionos sütőpapírra.
Majd süssük kb. 2 percet 180 C-fokon. Fel fog forrni a
sütőben és szét is fog terülni, akkor jó, ha a széle kissé barnul.
Bevonó ganache
500 ml állati tejszín
A tejszínt forraljuk fel, majd öntsük a csokira és hagyjuk
állni 1-2 percig, had járja át a meleg. Majd a keverjük simára, vigyázzunk,
hogy a lehető legkevesebb buborékot keverjük bele.
Összeállítás:
A csokimousset adagoljuk nyomózsákkal félgömb formákba, a
közepébe tegyünk egy szem Lindt golyót, majd zárjuk le a kiszúrt piskótával. A
betöltött formákat fagyasszuk ki, majd enyhén forró vízbe mártva kifordíthatjuk
a formából. A desszerteket húzzuk át a langyos ganach-al. Az aljukat vékonyan
panírozzuk mandulaliszttel. A tetejébe állítsuk bele a céklakaramellt.
Vili! Ez fanatasztikus!!! A Lindt a kedvenc csokim, szóval ez az édesség mennyei lehet.
VálaszTörlésVilmos, ez zseniális, biztos, hogy meg fogom csinálni. Nagyon szeretem a blogot, minden nap ránézek, hátha van valami újdonság :-)
VálaszTörlésVilmos! FANTASZTIKUS! Ezt a receptet nekem is ki kell próbálnom, de lenne egy kérdésem. Ha fehércsokival szeretném készitni a mousse-t akkor is 640g csokit kell használnom?
VálaszTörlésElőre is köszönöm a választ!
Maradhat ez az arány fehér vagy tejcsokival is. Bár érdemes megfelezni a receptet. Ahogy a videóban is látszik, elég nagy adag mousse-t kevertem be.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEeeez igen! Kérjük tisztelettel megtartani ezt a modern tányérdesszert vonulatot, kiegészítve még több mousse-val (gyümölcs) és parfaik-kal is.
VálaszTörlésNagyon szép desszert! Gratulálok.
Meg szeretném kérdezni, hogy pl a moussok esetében az összetevők arányára van e valami általános szabály.
Pl: tojás darabjára vagy tömegére számolják a csoki mennyiségét, a felvert tejszínhab mennyiségére van e szabály? Köszönettel, Riggs