Bécsi rétes:
2 rúdhoz
1 citrom reszelt héja és leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
Őrölt fahéj, ízlés szerint
A citromnak lereszelem a héját, és a levét egy tálba
facsarom, erre ráreszelem az almát, majd a többi összetevővel összekeverem.
Piskóta
3 tojás kettéválasztva
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verem, majd
óvatosan belekeverem a tojás sárgáját, végül lazán beleforgatom a lisztet. A
bekevert piskótatésztát szilikonos sütőpapíron kb. 1 cm vékonyan szétkenem. 230
C-fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Vaníliapuding
500 ml tej
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 db tojás sárgája
1 csipet só
A tojás sárgáját egy kevés tejjel és a liszttel
csomómentesre keverem. A többi összetevőt felforralom. Majd folyamatos keverés
mellett, hozzácsurgatom a sárgájás részt, és habverővel kevergetve addig
forralom, míg el nem kezd fényesedni.
A rétes összeállítása:
Vajastésztából 2-3 mm vékony, tepsi hosszúságú kb. 8 cm széles csíkokat vágok.
Egy réteshez 2 csík tészta kell. Az aljára vágok a piskótából egy csíkot, ami
egy-egy cm-rel keskenyebb, mint a vajastészta. A piskóta közepére hosszában
csíkot dresszírozok a kihűlt pudingból, majd az almát ráhalmozom. A tejének
szánt vajastésztát berácsozom, vagy egyéb módon mintázom, és az alma töltelékre
helyezem. A két szélén a tésztát lezárom, tojással összetapasztom. 190 C-fokon
20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Amint kivettem a sütőből, forró lekvárral
lekenem.
Nagyon jól néz ki, imádom a rétest!
VálaszTörlésElnézést! Ez nagyon jó, de...
VálaszTörlés"Vajastésztából 2-3 mm vékony. tepsi hosszúságú kb. 8 mm széles csíkokat vágok. Egy réteshez 2 csík tészta kell. Az aljára vágok a piskótából egy csíkot, ami egy-egy cm-rel keskenyebb, mint a vajastészta..."
Ugye az 8 cm széles akar lenni? :-)
Kedves Marika!
TörlésKöszönöm az észrevételt. Máris javítom.
Üdv: Farkas Vilmos
Kedves Vilmos ! Jól látom ugye ,hogy a vajas tészta receptje itt nincs ?
VálaszTörlésKöszönettel Judit